S-a mai incheiat o gala Oscar, aducand cu ea triumfuri asteptate, dar si o serie de surprize. A fost o ceremonie care a intrat in istorie pentru onorurile acordate artistilor si cineastilor asiatici – datorita, in mare parte, imensului succes al filmului „Orice, oriunde, oricand” – si o sarbatoare care a fost atat de hotarata sa onoreze Hollywoodul.
Marele castigator al serii a fost, fara indoiala, filmul Orice, oriunde, oricand, care s-a impus la 7 dintre cele 11 categorii la care fusese nominalizat. Avand-o in rolul principal pe excelenta actrita Michelle Yeoh, filmul spune povestea unei imigrante de origine chineza, Evelyn, care sufera din cauza crizei varstei de mijloc, casniciei si a micii sale afaceri, o spalatorie, intrata in vizorul Fiscului, dar si al unor fantastice fiinte intradimensionale.
Destinul face ca Evelyn sa porneasca intr-o aventura nebuna, in care doar ea poate salva lumea, explorand alte universuri si realitati paralele, si conectandu-se cu vietile pe care le-ar fi putut duce. Pelicula realizata de Daniel Kwan si Daniel Scheinert a fost desemnata cel mai bun film al anului, a primit, intre altele, premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, cel mai bun actor in rol secundar, cea mai buna actrita in rol secundar, cel mai bun scenariu, cel mai bun montaj si cea mai buna regie, incheind astfel un sezon presarat cu multe alte distinctii la festi-valurile internationale de profil.
Este o performanta senzationala, mai ales daca tinem seama ca filmul a avut un buget modest, de cateva milioane de dolari, si a reusit deja sa adune profituri de peste 100 de milioane, fapt rarisim la o pelicula de arta.
Studioul cinematografic care a lansat acest film, A2, se mai poate mandri cu o victorie, intrucat o alta productie a lor, Balena, a mai adus un Oscar, de asta data pentru cel mai bun actor in rol masculin, decernat lui Brendan Fraser. Fraser, a carui traiectorie improbabila in cariera a inclus filme precum Mumia si George, traznitul junglei, si o lunga pauza marcata de probleme de sanatate, a revenit spectaculos, castigand Oscarul. Filmul „Balena” a atras critici dure pentru portretizarea unui homosexual de 200 de kilograme inchis in casa, dar interpretarea lui Fraser a fost suficient de puternica pentru a-l face castigator al distinctiei supreme de la Hollywood.
„Navalnii”, filmul despre disidentul rus si fostul candidat la presedintia Rusiei, Alexei Navalnii, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar. Documentarul, regizat de Daniel Roher, a capatat o noua relevanta dupa invazia neprovocata de catre Rusia in Ucraina in 2022. Roher a spus dedicand premiul lui Navalnii si „tuturor detinutilor politici din lume”: „Alexei, lumea nu a uitat mesajul tau vital pentru noi toti… Nu trebuie sa ne fie frica sa ne opunem dictatorilor, oriunde ei apar”.
Jamie Lee Curtis a castigat premiul Oscar pentru rolul secundar feminin din „Orice, oricand, oriunde”. A fost prima nominalizare a actritei la prestigiosul trofeu. „Stiu ca se pare ca stau aici singura, dar nu sunt, reprezint sute de oameni”, a declarat ea intr-un emotionant discurs de acceptare, continuand prin a enumera toate persoanele care au sustinut-o si incheind: „Tuturor celor care au sustinut filmele de gen pe care le-am facut in acesti ani, miilor si sutelor de mii de oameni, le spun: tocmai am castigat un Oscar impreuna!”, a declarat ea.
In timp ce artistii si regizorii asiatici au inregistrat castiguri istorice la Oscarurile din acest an, nominalizatii de culoare au avut o situatie slaba, doar Ruth E. Carter castigand premiul pentru cel mai bun design de costume pentru munca sa la filmul „Black Panther: Wakanda Forever”. Acest esec pentru interpretii de culoare nu s-a mai intamplat din 2020, cand filmul sud-coreean „Parazitul” a castigat multe categorii cheie, iar Cynthia Erivo a fost singura interpreta de culoare nominalizata.
Harrison Ford a prezentat premiul pentru cel mai bun film – o miscare inteligenta din partea producatorilor serii, care au mizat in mod clar pe o victorie a filmului „Orice, oriunde, oricand”, deoarece i-au reunit astfel pe Ford si Quan, care au jucat impreuna in „Indiana Jones si templul mortii”, in urma cu 39 de ani.
Cel mai bun film strain a fost desemnat „Nimic nou pe frontul de vest”, care a luat, de asemenea, si premiul pentru cea mai buna coloana sonora originala, premiul pentru cel mai bun sunet a mers la „Top Gun: Maverick”. In mod previzibil, Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale a fost castigat de „Avatar: calea apei”, iar premiul pentru cea mai buna melodie originala a fost acordat melodiei Naatu Naatu din filmul indian „RRR”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii