In lumea antica, oamenii identificau sapte constructii fabuloase ca fiind adevarate minuni realizate cu costuri si sacrificii imense, dovedind o forta nestavilita a imaginatiei. Daca insa atunci pareau ireale Marea Piramida din Gizeh, Gradinile suspendate ale Semiramidei, Colosul din Rhodos, astazi e randul unor produse ale unor tehnologii de mare anvergura.
„Umerii” lui Icar
V-ati intrebat vreodata cum se construiesc, sunt transportate si lansate navele cosmice? NASA beneficiaza de doua crawler-transportere (transportoare cu senile), destinate deplasarii vehiculelor spatiale catre platforma de lansare, dupa ce ies din cladirea de ansamblare a Centrului Spatial Kennedy din Florida.
Transportatorul cu senile are lungimea de 40 de metri, latimea de 35, inaltimea de 8 metri si cantareste in total aproape 3.000 de tone, la o capacitate de ridicare de pana la 8.200 de tone. Cele 16 senile sunt ghidate de doi conducatori, acestia reprezentand doar o mica parte din personalul de circa 30 de specialisti necesar operarii utilajului. La un asemenea gabarit incredibil, nu e de mirare ca respectivele crawlere se deplaseaza de-a lungul cailor de 5,5 km si 6,8 km cu o viteza maxima de numai 1,6 km/h incarcate sau 3,2 km/h fara sarcina. Nici sub aspectul consumului de combustibil lucrurile nu sunt mai putin socante: rezervoarele senilelor contin 19.000 de litri de motorina si ard 296 litri la fiecare kilometru parcurs.
Costurile proiectarii si construirii acestor transportoare au fost, la nivelul anului 2022, de 128,5 milioane USD pentru fiecare exemplar. Trebuie insa ca, dincolo de cifrele incredibile si de tentatia de respingere a unor asemenea cheltuieli, sa observam beneficiile rezultatului final al acestor produse ale inteligentei umane de cea mai inalta calitate si performanta.
Un Turn Eiffel orizontal
La fel de coplesitor ca imagine, gabarit si performante, Bagger 293, cunoscut anterior sub numele de Man Takraf RB293, este un excavator cu roti uriase fabricat de compania industriala germana TAKRAF. Bagger 293 e folosit intr-o mina de carbune de catre RWE Power AG, al doilea mare producator de energie din Germania.
Colosul are 96 metri inaltime (record mondial Guinness pentru cel mai inalt vehicul terestru), lungimea de 225 metri, cantareste 14.200 de tone si necesita cinci persoane pentru operare. Este alimentat dintr-o sursa externa de 16,56 MW. Roata are diametrul de 21,3 metri, cu 18 cupe, fiecare dintre acestea putand incarca peste 15 metri cubi de material. Bagger 293 poate muta 218.880 tone de sol pe zi!
Tot germanii au folosit in industria exploatarii carbunelui o structura metalica de peste 502 metri lungime, care cantareste 13.500 de tone – cel mai mare utilaj mobil din lume. Este de fapt o punte transportoare cu banda rulanta, supranumita „Turnul Eiffel orizontal”, datorita asemanarii cu faimoasa constructie metalica pariziana si pozitiei sale. A fost conceputa pentru a indeparta straturile de lignit ce acopera pamantul din minele de suprafata.
Puntea transportoare F60 poate fi vizitata in Lichterfeld (Saxonia) si a functionat doar cateva luni, inainte ca RDG sa-si schimbe regimul si mina sa fie inchisa din cauza rentabilitatii scazute. Instalata pe sine, macaraua sapa cu doua excavatoare cu lant, echipate cu galeti de dimensiunea unui autoturism.
Nisipul dus la 500 m departare de o banda transportoare era aruncat pe o gramada de zgura. In functiune, structura a avansat cu viteza maxima de 0,54 km/h! Turul pentru vizitatori are o pasarela care inconjoara interiorul F60, adica mai mult de un kilometru, „divertisment” ce poate avea loc noaptea, cand structura este iluminata de spoturi colorate.
Puntea transportoare nu este doar un simbol pentru istoria industriala a regiunii, ci si o emblema a schimbarii sale structurale, milioane de turisti vizitand capodopera tehnica.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii