Cu stralucirea sa, Luciano Pavarotti, care va concerta în România pe 11 august, va compensa lipsa Soarelui aflat în eclipsa Aparitia sa în public constituie de fiecare data un eveniment Face înca sali pline la Metropolitan sau în orice alt loc de pe Glob Cânta singur sau împreuna cu alti doi mari tenori ai lumii, Domingo si Carreras, dar nu ezita sa împarta succesul si cu Spice Girls Slabeste brusc 15 kg si publica retetele de slabire care au favorizat acest miracol Dupa 40 de ani de casatorie, o paraseste pe Adua pentru o tânara de 30 de ani La 63 de ani se bucura de popularitatea obisnuita pentru rock-staruri „The Voice” – alias Franck Sinatra – îi anunta momentul retragerii în 2001, dupa care marele Pavarotti ar urma sa dea lectii de canto tinerilor artisti Deocamdata însa sustine concerte..
Cu stralucirea sa, Luciano Pavarotti, care va concerta în România pe 11 august, va compensa lipsa Soarelui aflat în eclipsa Aparitia sa în public constituie de fiecare data un eveniment Face înca sali pline la Metropolitan sau în orice alt loc de pe Glob Cânta singur sau împreuna cu alti doi mari tenori ai lumii, Domingo si Carreras, dar nu ezita sa împarta succesul si cu Spice Girls Slabeste brusc 15 kg si publica retetele de slabire care au favorizat acest miracol Dupa 40 de ani de casatorie, o paraseste pe Adua pentru o tânara de 30 de ani La 63 de ani se bucura de popularitatea obisnuita pentru rock-staruri „The Voice” – alias Franck Sinatra – îi anunta momentul retragerii în 2001, dupa care marele Pavarotti ar urma sa dea lectii de canto tinerilor artisti Deocamdata însa sustine concerte…
„Înainte de orice sunt un interpret de opera” De-a lungul carierei sale artistice, Pavarotti a sustinut patru tipuri de concerte. A început cu recitaluri în acompanierea unui pianist. A fost perioada cea mai dura pentru ca trebuia realizata o armonie perfecta între instrument si voce. Orice… pas gresit era vizibil. Apoi, a venit momentul intrarii în spatiul operei, un exercitiu polivalent între partea de regie, orchestra si interpret. „Dintotdeauna m-am considerat înainte de orice un interpret de opera”, spune Pavarotti. Cea de-a treia etapa este legata de concertele „celor trei te-nori” – Pavarotti, Domingo, Carreras -, care au depasit cadrul strict al muzicii, transformându-se în evenimente sociale, majoritatea televizate si astfel urmarite de milioane de telespectatori. Din acest motiv, maniera de lucru s-a schimbat, interpretii trebuind sa aiba în vedere constrângerile tehnice legate atât de sunet, cât si de imagine. De câtiva ani încoace, Pavarotti ne-a obisnuit sa-l întâlnim si în cea de-a patra ipostaza, în concerte sustinute în compania unor interpreti de muzica pop sau rock. Desi multora li se pare o coborâre în facil, Pavarotti considera aceasta experienta pe de-o parte interesanta, iar pe de alta… dificila, având în vedere ca trebuie sa îmbine ritmul de „variété” cu vocea sa de tenor. Sunt doua lumi diferite, dar pe celebrul tenor melanjul dintre ele îl încânta. E constient însa ca ideea aceasta nu e prea agreata, desi e convins ca în viitor acest gen de concerte va fi din ce în ce mai practicat.”Nu fac economie de voce” S-ar putea crede ca un colos al muzicii, cum este Pavarotti, nu are nevoie de repetitii pentru un concert. Vocea sa – har divin! – si experienta îndelungata ar fi suficiente pentru a sustine oricând un regal. Dar lucrurile nu stau asa. Fiecare aparitie pe scena, fiecare concert este pregatit cu minutiozitate prin serioase programe de repetitii. „La repetitii, nu fac economie de voce, spune Pavarotti. Daca pui deoparte ceva din ea capeti obiceiuri proaste care îti ramân. Daca buzele, limba, maxilarele nu sunt mereu asezate în pozitie corecta, deschizi portile catre un început de deformare. Adica viermele patrunde în fruct. Or, eu am în permanenta grija de vocea mea.”
Poarta în permanenta o esarfa în jurul gâtului; cel mai mic curent îi poate afecta vocea. Batista alba, supradimensionata, prezenta în fiecare concert, este pentru Pavarotti un fel de porte-bonheur. Zilnic citeste presa, dornic sa cunoasca în orice moment evenimentele importante din întreaga lume.
Considera italiana limba cea mai potrivita pentru opera, fiind, dupa parerea sa, mult mai lirica decât franceza. Recunoaste însa si frumusetea limbii germane din operele lui Wagner si Strauss. Este un mare iubitor de animale, dar ritmul sau de viata – calatorii permanente în diverse orase ale lumii – nu-i permite realizarea unei… proprii menajerii. A gasit un surogat în documentarele Tv. despre animale. Este emisiunea lui preferata, dupa stirile Tv. „Nutresc o adevarata pasiune pentru cai, spune Pavarotti. În fiecare an, organizez la Modena o reuniune hipica; aceasta îmi poarta numele. Fara exceptie, debuteaza cu un concert si continua cu întreceri de cai. Organizarea ma costa multi bani, dar asta îmi ofera o placere nebuna. Mai nou, se pare ca au aparut sponsori interesati de acest eveniment. Dar, mi-au propus sa schimb locul de organizare. Ma mai gândesc. Iubesc atât de mult caii încât Universitatea din Parma m-a numit «Doctor Honoris Causa in Veterinaria». Probabil ca exista o explicatie a atasamentului meu fata de cai: m-am nascut într-o epoca în care transporturile se faceau cu cai. Apoi, am trait momentul când acest animal a fost îndepartat. Astazi este din nou în centrul atentiei cu ocazia spectacolelor si a curselor. Asa ca profit”.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii