Nu de putine ori in istorie s-a intamplat ca scriitorii sa prevada in cartile lor – fara a-si aroga calitati de profeti –situatii care aveau sa se petreaca aidoma, in viitor. Si nu ne referim aici la un vizionar de clasa lui Jules Verne, care a „vazut” submarine mergand prin oceane sau rachete indreptandu-se spre Luna cu un secol inainte ca asemenea lucruri sa devina realitate, ci la scriitori precum mai putin cunoscutul Morgan Robertson, care, in cartea sa, „Futility: The Wreck of the Titan”, descria cu lux de amanunte tragedia Titanicului, cu multi ani inainte ca ea sa devina realitate. Asemenea situatii se intalnesc insa si in filme, pentru ca sunt o multime de pelicule care par sa fi anticipat evenimente reale, fara ca scenaristii sa-si aroge abilitati de „Casandre”…
Raquel Welch, complice la evadare
Ati vazut, desigur, Inchisoarea ingerilor, unul dintre cel mai bune filme realizate vreodata, ce descrie povestea unui tanar afacerist, Andy Dufresne, acuzat pe nedrept ca si-ar fi ucis sotia si inchis pe viata. Dupa multi ani petrecuti dupa gratii, intr-o seara, el intra in celula tinand in maini o funie si cel mai bun prieten al sau – magistral interpretat de Morgan Freeman – se teme ca se va sinucide. A doua zi, gardienii deschid celula, dar o gasesc goala: eroul scapase printr-o gaura facuta in zid, in spatele unui afis cu Raquel Welch. Gaura ducea la un tunel pe care Dufresne il sapase, meticulos, in perioada petrecuta in inchisoare si care il dusese acum spre libertate.
La cativa ani dupa ce filmul ajungea pe ecrane, devenind un succes instantaneu, pe 15 decembrie 2007, celulele a doi detinuti de la New Jersey’s Union County Jail, erau deschise, spre a se vedea ca respectivii, Otis Blunt si Jose Espinosa, disparusera fara urma. Ambele celule aveau in interior postere cu Raquel Welch, dincolo de care se aflau tunelele de evadare. Din nefericire, in realitate lucrurile n-au fost cu happy-end: cei doi detinuti au fost prinsi la putina vreme dupa aceea, pe cand se indreptau spre Mexic, fiind readusi dupa gratii. Si se pare ca nici nu vor mai scapa curand, daca nu se face o continuare a povestii din Inchisoarea ingerilor, sa le dea idei…
Trei crai de la Rasarit
Fara a avea pretentia unui film „mare”, Regii desertului, cu Ice Cube, Mark Wahlberg si George Clooney s-a bucurat totusi de succes de public. Actiunea se petrece in Orientul Mijlociu, la inceputul anilor 90, mai precis in perioada primului razboi din Golf. Cei trei eroi, care interpreteaza rolurile unor soldati americani, se plictisesc de moarte in timpul operatiunii „Furtuna in desert”, pana cand descopera o harta, care-i conduce spre multe lingouri din aurul kuweitian. Nimeni nu banuia – razboiul din Kuweit fiind de mult sfarsit la ora aia – ne aflam in 1999, ca descoperirea unei asemenea comori ar fi fost posibila.
Si totusi, in 2003 America invadeaza Irakul si soldatii Diviziei III Infanterie descopera, intr-un palat al lui Saddam din Bagdad, o ascunzatoare secreta, adapostind cutii metalice cu bani: in total 320 milioane dolari. Dar, patriotii soldati anunta superiorilor descoperirea. Nu la fel de onesti se vor dovedi insa alti trei soldati, Matt Novak, Eric Wilson si Jamal Mann care, in aceeasi noapte, dau peste o ascunzatoare similara, continand 200 milioane dolari, in bancnote de o suta! Dar, neputand sa ia toti banii, ascund cutia intr-un… palmier. Desigur, nu locul cel mai indicat, fiindca a doua zi, cutia este gasita si ancheta derulata scoate la iveala intreaga tarasenie… Ei, nu toti oamenii sunt la fel de isteti ca George Clooney!
Cui i-e frica de bomba atomica?
Sindromul China a fost un film care a rulat, cu multe decenii in urma, si pe marile ecrane de la noi. Este vorba despre doi jurnalisti – interpretati de Michael Douglas si Jane Fonda, care asista la un incident produs la o centrala nucleara americana si il conving pe patronul publicatiei – jucat de Jack Lemmon, sa expuna riscul „jocului cu puterea atomului”. Cand filmul a iesit pe piata, in 1979, specialistii din industria nucleara i-au criticat pe producatori, acuzandu-i ca sunt iresponsabili si sperie lumea. Dar, la doar 12 zile de la premiera, statul Pennsylvania era sa fie ras de pe fata pamantului, din cauza unui incident petrecut la uzina atomo-electrica din Three Mile Island. Reactorul central a inceput sa se supraincalzeasca si deja se dadusera ordine de evacuare a populatiei, cand interventia hotarata a specialistilor de la Washington a reusit sa readuca lucrurile la normal. Dupa acest incident, Jane Fonda a devenit una dintre cele mai inflacarate protestatare anti-nucleare.
Teroristii se uita la seriale?
Dar cea mai spectaculoasa anticipare a unor evenimente reale ramane cea din The Lone Gunmen, serialul de televiziune care a facut furori in Statele Unite in urma cu cativa ani. Chiar in episodul pilot, difuzat in 2001, actiunea se centreaza pe descoperirea, de catre agentii secreti americani, ai unui complot vizand doborarea turnurilor-gemene prin intermediul unui avion deturnat! Mai mult, la un moment dat unul dintre personaje spune: „aruncati un Boeing 727 incarcat cu pasageri si cu rezervoarele pline, in mijlocul New York-ului si cel putin o duzina de dictatori din toata lumea isi vor revendica responsabilitatea atentatului si ne vor face astfel sa-i cotropim”. Suna cunoscut?
Peste doar cateva luni, pe 11 septembrie 2001, doua avioane pline de oameni vor intra in turnurile gemene, distrugandu-le si aruncand America intr-un razboi bizar cu „teroristii”. Desigur, fanii serialului si adeptii teoriei conspiratiei au vazut in acest film o prefigurare clara a ce se va intampla, un avertisment dat prin intermediul retelei Fox, care a distribuit filmul (si proprietatea lui Rupert Murdoch, care este evreu), tuturor evreilor sa se indeparteze de turnurile WTC – asa se face, spun aceiasi deliranti adepti ai unor asemenea teorii, ca nici un evreu n-ar fi murit in atentate (lucru total fals, de altfel). Si totusi, intrebarea ramine: a fost doar o coincidenta difuzarea serialului sau teroristii s-au inspirat pur si simplu din el?
GABRIEL TUDOR
Comentarii