Dupa nastere, in primele 6-8 ore, nou-nascutul se afla intr-o stare mai excitanta, o stare de vioiciune: el analizeaza lumea din jur, cere des sa fie hranit, supravegheaza si prinde privirea mamei si pe cea a tatalui, face totul ca sa fie observat si mangaiat sau ingrijit. Primele ore este perioada cand se infiripa relatia intre copil si cei care-l inconjoara. In acest timp fiti alaturi de copil cat mai mult: imbratisati-l, luati-l in brate, deoarece contactul fizic actioneaza pozitiv pentru inceperea alaptarii la san, cunoasterea a ceea ce nu e cunoscut, adaptarea la nou s.a.
Iubirea se naste odata cu noi
Daca bebelusul este satul, daca a primit atentie si ingrijirile necesare, el va avea un somn indelungat si profund, timp in care se va odihni dupa nastere. Si mama are nevoie de odihna si de timp, pentru a-si restabili fortele. Un sfat pentru mame spune ,,stati impreuna cu copilul, pentru ca in aceste momente sunteti linistita si nu aveti de ce va ingrijora; fiind alaturi de copil, veti sti cand e flamand si trebuie hranit”. Aceste ore petrecute impreuna sunt importante pentru urmatoarele luni. Este absolut normal daca in primele zile dupa nastere greutatea copilului scade. Insa, pierderea in greutate nu trebuie sa depaseasca 10% din greutatea initiala a nou-nascutului.
Foamea, care survine in rezultatul pierderii in greutate, face ca nou-nascutul sa suga mai des si ii impune sa depuna mai mult efort pentru a primi cantitatea de lapte de care are nevoie. Laptele se adauga, dupa cateva zile, iar copilul devine mai linistit si suge mai mult, insa mai rar. Scaderea in greutate se stopeaza la a 3-5 zi, dupa care copilul incepe a adauga in greutate. La sfarsitul celei de-a doua saptamani dupa nastere, greutatea se restabileste, desi, de obicei, aceasta se intampla mai repede.
Transformari „miraculoase”
Inainte de orice, este necesar de precizat si de retinut ca in alimentatia sugarului procesele metabolice sunt deosebit de intense, predomina net si constant anabolismul, exprimat prin cresterea pondero-statuara in primul an de viata, neintalnita in nici o alta parte a vietii, respectiv de aproximativ 6.000 g si 30 cm. De asemenea, procesele metabolice sunt imature, instabile si usor dereglabile, cu cat sugarul este mai mic, din cauza insuficientei dezvoltari morfofunctionale a organelor reglatoare neuroendocrine. Functiile secretorii digestive sunt imperfecte, cu atat mai mult cu cat sugarul este mai mic.
Principiile fundamentale de care trebuie tinut cont in alimentatia sugarului sunt: – obligativitatea alimentatiei naturale (cu lapte matern) in primele sase luni, acesta fiind singurul aliment pe care sugarul il suporta fara probleme, in perioada respectiva; – intarcarea se va face intre 8 si 10 luni, nu mai devreme de sase luni si nu mai tarziu de 12 luni; – cand alimentatia naturala nu este posibila, se va recurge la alimentatia mixta (lapte de mama, plus lapte praf in completarea laptelui matern insuficient) sau la alimentatia artificiala (alt lapte decat laptele de mama); – ratia alimentara se calculeaza in functie de nevoile calorice, nevoile de lichide, de asigurare a principiilor nutritive esentiale; – necesitatea diversificarii corecte si la timp a alimentatiei, stiind ca dupa varsta de 5-6 luni o serie de principii din laptele matern (proteine, lactoza si saruri minerale) nu mai sunt suficiente din punct de vedere cantitativ.
Dificultati depasite impreuna
Anumite probleme de sanatate ale sanatatii mamei dau verdictul de contraindicatii in ce priveste alimentatia la san. Obstacole in alimentarea naturala apar insa si din partea sugarului; de exemplu: – malformatii ale cavitatii bucale (retrognatism, „buza de iepure”, „gura de lup”; – infectii, rinite, otite, pneumonii; – boli neurologice, hemoragii meningo-cerebrale, meningite, encefalite; – prematuritate, varsaturi, stomatite cu oidium albicans, malformatii ale esofagului sau ale stomacului. Din partea mamei, mentionam cateva afectiuni: „furia laptelui”, psihoze de lactatie (forme medii sau grave), hipogalactie temporara a primiparelor, mameloane ombilicate, limfagite, mastite, boli acute si cronice. Oricare ar fi cauza, este obligatorie prezentarea la medicul pentru adulti, ca si la pediatru.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii