Într-o tara împatimita de eroi si supereroi, sa faci un film despre un antierou, un tip ratat, somer, ocolit de noroc si de oameni si care îsi îneaca frustrarile lovind în nestire sacul de box parea o nebunie. Dar o nebunie atât de frumoasa încât Sylverster Stallone, pe atunci un actor cvasinecunoscut si având la activ chiar si niste productii mai „deocheate”, a simtit nevoia sa faca acest film.
– Într-un fel, „Rocky” reflecta perfect viata lui, atât cea de pâna atunci, cât si cea de dupa – drumul de la agonie la extaz, de la saracie si umilinta la glorie. Totul, prin propriile forte, ca doar e vorba de America, nu? Haideti sa descoperim împreuna azi, când se împlinesc patru decenii de la aparitia primului film din seria „Rocky”, partea nevazuta a acestui film de neuitat.
– Rocky a fost unul dintre cele mai profitabile filme realizate vreodata: având un buget de doar 1 milion de dolari, a adus încasari de peste 225 de milioane (adica 460 de milioane în echivalentul de azi)
– A fost nominalizat la zece premii Oscar si a câstigat trei, unul pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor; în 2006, a fost selectat în registrul de filme de la Biblioteca Congresului SUA, ca fiind „semnificativ cultural si estetic pentru istoria umanitatii”. În 2008, Institutul American de Film l-a plasat pe locul doi, dupa „Taurul furios” în topul celor mai bune filme pe tema sportiva.
– Filmul a avut sase continuari: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006) si Creed (2015). Stallone a interpretat personajul principal în toate seriile.
– Muhammad Ali a fost cel care l-a inspirat pe Stallone sa scrie scenariul pentru „Rocky”: actorul tocmai vazuse meciul de box dintre faimosul campion si challangerul Chuck Wepner, desfasurata pe 24 martie 1975 la Richfield, în Ohio. Desi Ali s-a impus, adversarul lui a rezistat eroic în ring, timp de 15 reprize. Impresionat, Stallone s-a întors acasa si a scris în doar trei zile si jumatate scenariul filmului care avea sa-l faca celebru. Ritmul alert se va pastra si la filmari – acestea au durat doar 28 de zile!
– Din cauza bugetului scazut, unele dintre roluri au fost preluate benevol, fara plata, de membrii familiei lui Stallone: tatal lui este arbitrul care trage clopotul din ring, fratele lui, Frank, interpreteaza un artist stradal, iar prima sotie a lui Stallone, Sasha, s-a ocupat de instantaneele fotografice din timpul filmarilor. Desi nu apare pe afis, actorul Michael Dorn – nimeni altul decât viitorul klingonian Worf, din Star Trek – a debutat în Rocky, interpretând rolul garzii de corp a lui Apollo Creed.
– Intâlnirea de pe pationar, dintre Rocky si Adrian, trebuia sa aiba loc ziua, dar producatorii nu au avut suficienti bani ca sa aduca zecile de figuranti necesari, asa încât scenariul a fost modificat – Rocky îi da un bacsis îngrijitorului patinoarului pentru a-i lasa, pe el si pe Adrian, sa faca ture pe gheata dupa închiderea programului.
– Celor din conducerea studiourilor United Artist le-a placut scenariul lui Stallone si s-au gândit la un film în care vedete ca Robert Redford, Ryan O Neal sau Burt Reynolds sa aiba rolul principal. Dar Stallone nici nu a vrut sa auda si i-a convins, pâna la urma, ca el reprezinta alegerea perfecta pentru acest rol.
– Rolul principal feminin, Adrian, ar fi trebuit sa-i fie încredintat lui Susan Sarandon, dar regizorul John Avildsen a refuzat-o, pe motiv ca era prea… frumoasa pentru personajul gândit de Stallone. Rolul a fost atribuit, în cele din urma, actritei de origine italiana Talia Shire.
– Scena în care Rocky si Adrian se saruta în bucatarie ar fi trebuit sa se desfasoare altfel, dar Talia Shire era racita si a ezitat sa îl sarute pe Stallone, de teama ca l-ar putea molipsi si pe el. Stinghereala ei a fost atât de bine jucata încât regizorul a inclus scena ca atare, în montajul final.
– Pe treptele Muzeului de Arta din Philadelphia, acolo unde Rocky alearga, în timpul antrenamentului, a fost amplasata o statuie a boxerului, primaria recunoscând ca „de la Benjamin Franklin încoace, nimeni nu a mai facut atât de mult pentru imaginea orasului nostru”.
– Filmul a inspirat si un musical cu acelasi nume, scris de Stephen Flaherty si Lynn Ahrensa si jucat prima data la Hamburg, în Germania, în octombrie 2012.
GABRIEL TUDOR
Comentarii