Cerentelul (Geum urbanum) este o planta erbacee, perena, întâlnita în pâlcuri mari în padurile de stejar, la marginea apelor, drumurilor, santurilor, prin tufarisuri, mai ales în zona de câmpie, dar si la altitudini mai ridicate. Radacinile plantei se recolteaza toamna târziu, cu cazmaua. Se sapa la baza tulpinii, unde se descopera radacina cu un miros puternic de cuisoare, datorat unei substante volatile pe care o secreta. Se scoate din pamânt, se spala sub un jet de apa rece, apoi se pune la uscat la soare sau la caldura, în strat subtire. Radacina de cerentel are importante calitati terapeutice, fiind un tonic psihic, un antiinfectios si antitumoral de exceptie. De asemenea, contine substante cu efecte stimulente asupra sistemului nervos central, ce favorizeaza recapatarea tonusului interior si al bunei dispozitii.
Se foloseste sub forma de infuzie, obtinuta dupa urmatoarea reteta: se pun doua lingurite de pulbere de radacina într-un pahar cu apa si se lasa sa se macereze timp de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu înca un pahar de apa. Se lasa sa se raceasca, apoi se combina cele doua lichide.
– Contra asteniei fizice si psihice, a depresiei si tulburarilor asociate, beti zilnic trei cani de infuzie de cerentel, timp de minimum o luna de zile.
– Împotriva infectiilor, dar si cu scop preventiv, în sezonul rece obisnuiti-va sa beti câte trei cani de infuzie de cerentel, pentru ca amigdalita sa nu va cauzeze probleme.
– Ca adjuvant în tratarea cancerului, beti o jumatate de pahar de infuzie cu o jumatate de ora înainte de masa.
– Ajuta la recapatarea apetitului alimentar, amplifica capacitatea de asimilatie, opreste scaderea în greutate, mentine tonusul psihic si fizic ridicat – element foarte important la bolnavii de cancer.
GABRIEL TUDOR
Comentarii