Editura Humanitas Fiction a lansat recent, in colectia Raftul Denisei, romanul lui Yu Hua Cronica unui negustor de sange, in traducerea Lumintei Balan. Ecranizat de regizorul sud-coreean Ha Jung-woo in 2015, romanul, de o rara intensitate emotionala, surprinde cei mai framantati ani ai Chinei maoiste. Povestea savuroasa si totodata incisiva dezvaluie treptat, precum intr-un spectacol de opera traditionala, drama „omului nou” inca atasat de vechile credinte. Romanele Cronica unui negustor de sange si In viata, scrise de Yu Hua, au fost incluse pe lista celor mai influente carti ale ultimelor trei decenii in China.
Subiectul este unul deloc banal: Xu Sanguan, muncitor la Fabrica de Matase, vine dintr-un sat in care cel care nu-si vinde sangele e banuit ca ar fi bolnav si nu-si mai gaseste o sotie. De aceea se hotaraste sa si-l vanda si el, casatorindu-se apoi cu cea mai frumoasa fata din oras, Xu Yulan. Sangele e pretios, e un dar al stramosilor, si nu poate fi vandut fara motive intemeiate. Insa vremurile pe care le infrunta Xu Sanguan si familia lui nu tin cont nici de cinstirea mortilor, nici de demnitatea mereu amenintata a omului obisnuit.
Iata si un scurt fragment din primul capitol al romanului: Cocotat pe acoperisul colibei unchiului sau, Xu Sanguan privea in toate partile. Cerul parea sa se zamisleasca direct din glodul adunat in zare. Bolta cereasca, rosiatica precum era la amurg, lasa impresia ca s-a inaltat si mai tare, rasfirand stralucire peste ogoarele din departare – o lumina de culoarea focului, incat ai fi crezut ca sunt mai degraba culturi de rosii decat de cereale. Tot acolo se gaseau si raul care strabatea campul de-a latul, si drumeagul care parca se tinea dupa el, apoi veneau copacii, colibele si helesteul, fumul ridicat piezis din hornurile caselor – toate de culoarea focului naprasnic.
YU HUA s-a nascut in 1960 in orasul Hangzhou din provincia Zhejiang, intr-o familie de medici. A debutat in 1984 cu o povestire si s-a impus rapid printre cei cei mai apreciati autori de proza scurta ai generatiei sale. La inceputul anilor ’90 Yu Hua a renuntat treptat la experimentalismul initial si s-a consacrat romanului, publicand: Strigate in ploaie (1991), In viata (1993; Humanitas Fiction, 2016), Cronica unui negustor de sange (1998; Humanitas Fiction, 2017), Fratii (2008), A saptea zi (2013).
A mai publicat sase volume de povestiri si cinci volume de eseuri. Yu Hua este primul scriitor chinez caruia i s-a decernat Premiul literar James Joyce (2002), de-a lungul timpului fiindu-i acordate mai multe premii, titluri si distinctii nationale si internationale. Cartile lui au fost traduse in peste treizeci de limbi.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii