• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sebastian Papaiani, un surâs în plina toamna

Sebastian Papaiani, un surâs în plina toamna

24 octombrie 2016
in Blitz
A A

Recent, ne-am luat ramas-bun de la unul dintre cei mai îndragiti actori pe care i-a avut scena româneasca de teatru: Sebastian Papaiani. În cei peste 50 de ani de cariera, marele actor a întruchipat zeci de personaje de teatru si de film, jucând în peste 60 de productii cinematografice si de televiziune, ramânând în memoria celor care l-au îndragit cu roluri intrate în legenda, am spune, precum Pacala si plutonier Capsuna.

„Îndragostit” de John Wayne

 Asa cum s-a întâmplat cu marea majoritate a actorilor din generatia sa, Papaiani a pornit în viata de jos, fiind crescut într-o familie modesta, cu origini grecesti, numele lui adevarat fiind Sevastian Papaiane. Dar toata lumea i-a spus, înca de mic, „Bica”, si tot de mic a fost mânat de dorinta arzatoare de a deveni un bun slujitor al scenei, lucru care s-a si întâmplat.

 Si-a petrecut copilaria într-un cartier de la marginea Pitestiului, tatal sau, Alecu Papaiani, fiind proprietarul unei curti si având drept vecini cosari, geambasi, lustragii care închiriau apartamentele de doua camere, disponibile în acea zona. Traiul alaturi de acestia l-a ajutat, ulterior, sa construiasca personaje din lumea lor, credibile si populare – sa nu uitam ca în „Roscovanul” Sebastian Papaiani a interpretat cu mult umor chiar si un gainar marunt, dintr-un târg de provincie!

 Era fascinat înca de pe atunci de circul ce venea în cartier si filmele ce rulau în acei ani si, la vârsta la care alti adolescenti traiau deja primii fiori sentimentali, el era îndragostit de cea de-a saptea arta si facuse o mare pasiune pentru… John Wayne si filmele western, în care se visa jucând. Sebastian a început sa-si satisfaca pasiunea pentru teatru la vârsta de 17 ani, pe când era elev la liceul „I.C. Bratianu” si s-a înscris la o trupa de amatori, condusa de profesorul de limba si literatura româna – fost director al Teatrului din Iasi. Acesta a fost omul care i-a inoculat microbul teatrului, dupa cum declara actorul într-un interviu.

Spre culmile gloriei

 Îndrumat de Crina Cojocaru, fosta Miss România, se înscrie la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica unde este admis alaturi de alti 69 de tineri aspiranti. Dintre acestia, doar 25 reusesc sa-si îndeplineasca visul, deoarece criteriile de selectie erau foarte severe. Primeste diploma de absolvent în 1960, apoi este repartizat la Teatrul National din Cluj. Se opreste însa la Sibiu, la dorinta expresa a tatalui sau, unde cunoaste oameni extraordinari. În 1963, debuteaza în film cu un rol în comedia „Un surâs în plina vara”. Este imediat remarcat de critici si cucereste efectiv publicul cu veselia si pasiunea cu care îsi joaca rolurile. Drept urmare, este distribuit în fiecare an în productii dintre cele mai diverse, comedii si drame deopotriva, devenind din ce în ce mai popular.

 Filme ca „Alo, aterizeaza strabunica!”, „Nea Marin miliardar”, „Toate pânzele sus!”, „Ultimul cartus”, „Pacala”, „Asta-seara dansam în familie”, seria BD, piese precum „Bani de dus, bani de întors”, „Domnisoara Anastasia”, „Omul cu mârtoaga”, „Mincinosul”, dar si seriale ca „Numai iubirea” sau „Lacrimi de iubire” i-au scris numele cu litere de aur în cartea marilor artisti români.

Un titan al teatrului românesc

 În teatru, Sebastian Papaiani a jucat pe scena de la Odeon, dar si la alte teatre bucurestene. A fost Firs în „Livada de visini” de A.P. Cehov, Regele Salemului în „Alchimistul” dupa Paulo Coelho, Ion Sorcova în „Domnisoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, Batrânul actor comic în „Asta seara se joaca fara piesa” de Luigi Pirandello, Marcel în „Asteptam pe altcineva” de Paul Ioachim, Figaro în „Barbierul din Sevilla” de Beaumarchais, Surdu în „Milionarul sarac” de Tudor Popescu, Boult în „Pericle” de W. Shakespeare, Prezentatorul Chitlaru în „Opinia publica” de Aurel Baranga, Belu în „Comedie fara titlu” de Ion Baiesu, Miron în „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, Nica în „Liola” de Carlo Goldoni, Ionica Para în „Sa nu-ti faci pravalie cu scara” de Eugen Barbu.

 A facut cariera alaturi de nume mari ale teatrului si cinematografiei românesti, fiind coleg si prieten cu Toma Caragiu, Amza Pellea, Jean Constantin, Colea Rautu, Ion Besoiu. Draga Olteanu Matei, Stela Popescu, George Constantin, Puiu Calinescu, Stefan Mihailescu Braila au fost si ei colegi de scena si de viata ai marelui actor. Stefan Banica si Stefan Iordache i-au fost cei mai buni prieteni. De altfel, la insistentele acestuia din urma, Sebastian Papaiani si-a cumparat, în 2006, o casa la Gruiu, lânga Bucuresti, chiar daca îsi dorea una pe Coasta de Azur, dupa cum cu umor declara, unde a locuit împreuna cu sotia, Marcela.

 Gradina plina cu flori, pomi si animale domestice, i-a oferit lui Papaiani cadrul excelent pentru meditatie si linistea pe care o cauta toate marile spirite la apusul vietii… La 13 decembrie 2002 a fost decorat cu Ordinul National „Serviciul Credincios în grad de Cavaler”, alaturi de alti actori, „pentru devotamentul si harul artistic puse în slujba teatrului românesc”, cu prilejul împlinirii unui veac si jumatate de existenta a Teatrului National „I.L. Caragiale” Bucuresti.

 Fara vreun regret si pe negândite, s-au scurs 53 de ani de cariera. S-a stins fericit si multumit de ceea ce a realizat în viata, de faptul ca a fost iubit si apreciat de public. Noi îl asiguram ca va ramâne pururi în memoria celor care l-au admirat.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

20 octombrie 1677 – S-a nascut Stanislaw I al Poloniei

Urmatorul Articol

O poveste din celalalt Istanbul

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

O poveste din celalalt Istanbul

Luna plina din gradina

Vremuri grele pentru timpane!

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.