Înca din anii 1920, premiile Oscar au fost una dintre cele mai râvnite distinctii din lumea celei de-a saptea arte. Cu diferite categorii pentru actorie, regie si alte aspecte ale cinematografiei, câstigarea unui Oscar este un obiectiv pe viata pentru unii. Însa unele dintre cele mai bune lucrari ale regizorilor nu primesc niciodata un premiu. Dincolo de arta stralucitoare care le-a adus statutul de vedeta multora dintre regizorii de pe lista de mai jos, multi s-au aventurat în lumea filmelor sângeroase, psihologice si stranii.
Steven Spielberg – Falci
Steven Spielberg este considerat în prezent o legenda a cinematografiei pentru filmele sale premiate, precum Salvati soldatul Ryan sau Lista lui Schindler. Cu toate acestea, el este, de asemenea, cunoscut pentru crearea unui alt clasic cu 20 de ani înainte de deveni un rasfatat al Oscarurilor.
Productia Falci a facut furori pentru prima data în 1975 si a devenit în cele din urma atât un succes de box-office, cât si un clasic al genului. Fiind axat pe viata oamenilor care traiesc într-un orasel atunci când un rechin ucigas decide sa înceapa sa se înfrupte din cetatenii sai, secventa introductiva sângeroasa ramâne celebra pâna în ziua de azi. Povestea, utilizarea muzicii si modul în care Spielberg descrie sentimentul de a fi vânat de o bestie subacvatica fac din Falci atât un film de groaza legendar, cât si un original clasic al lui Spielberg, la fel de impresionant ca si creatiile premiate ale sale.
James Cameron – Alien
Aproape toata lumea cunoaste filmul Titanic al lui James Cameron. Aceasta poveste de dragoste fictiva inspirata de o tragedie istorica foarte reala a frânt inimile multora de când filmul a aparut, în 1997. Dar cu zece ani înainte de Titanic, Cameron a regizat continuarea bine primita a filmului de groaza SF Alien.
Filmul lui Cameron a fost extrem de reusit în sine – concentrându-se pe lupta împotriva unor monstruoase fiinte extraterestre, aceasta continuare facând din Ellen Ripley, personajul interpretat de talentata Sigourney Weaver, un veritabil simbol.
Francis Ford Coppola – Dracula
Nasul lui Francis Ford Coppola este mai mult decât titlul care i-a adus acestuia un Oscar pentru cel mai bun regizor – este, de asemenea, continuarea premiata a unui film original care este la fel de cunoscut. Dar, desi Coppola este celebru pentru filmele din aceasta serie cu mafioti, aventurile sale în domeniul horror merita mai multa atentie.
Dracula este minunata interpretare artistica a lui Coppola a unuia dintre cele mai emblematice romane horror din lume. Plina de imagini frumoase, efecte practice si referinte la titluri mai vechi, aceasta versiune a aventurilor contelui însetat de sânge are înca farmecul sau unic. Desi cu siguranta nu a fost un succes critic la lansare, viziunea lui Coppola este foarte clara pe tot parcursul filmului.
Roman Polanski – Copilul lui Rosemary
În timp ce Roman Polanski a obtinut Oscarul pentru filmul Pianistul, urmarind povestea dramatica a unui pianist evreu polonez în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta nu a fost prima sa poveste de succes.
Controversatul regizor a atins gloria mult mai devreme, în anii 1960, cu clasicul horror Copilul lui Rosemary. Desi filmul nu i-a adus lui Polanski un Oscar, a avut totusi un succes extraordinar.
Atât romanul, cât si filmul, care se concentreaza asupra unei femei pe nume Rosemary care ramâne însarcinata cu diavolul, au fost aclamate de critici. Desi filmul este acum considerat blestemat de unii din cauza a ceea ce s-a întâmplat cu câtiva dintre membrii distributiei dupa lansare, Copilul lui Rosemary este considerat unul dintre cele mai bune filme de groaza din secolul XX.
Martin Scorsese – Insula Shutter
Peliculele Cârtita si Insula Shutter au în comun un regizor (Martin Scorsese) si un actor principal (Leonardo DiCaprio), însa aceste filme spun povesti foarte diferite. Cârtita i-a adus lui Scorsese un Oscar pentru crearea unui film politist acut, axat pe tradari, minciuni si suspans.
În schimb, Insula Shutter este un thriller psihologic care se concentreaza pe secretele mintii omenesti. Protagonistul este un serif american pe nume Teddy, care ajunge într-un spital psihiatric din cauza unui secret întunecat. Finalul ambiguu îi lasa pe spectatori sa se întrebe daca personajul interpretat magistral de Leonardo DiCaprio si-a revenit cu adevarat pâna la final, fara sa dea vreo data un raspuns în vreun fel.
GABRIEL TUDOR
Comentarii