La Hollywood, legea nu se discuta, se executa. Ai batut cu pumnii în portile cetatii filmului american, ai avut sansa unica sa ti se deschida zavoarele grele si sa fii primit înauntru, ai fost „uns” ca actor în lumea filmului de peste ocean, ai mai avut si norocul sa fii printre alesii desemnati sa reprezinte sex-simboluri, e clar ca ai semnat contractul de înrobire a propriei personalitati: devii o rotita a unui mecanism complex si complicat, care trebuie sa functioneze ireprosabil conform unor reguli prestabilite.
La Hollywood, legea nu se discuta, se executa. Ai batut cu pumnii în portile cetatii filmului american, ai avut sansa unica sa ti se deschida zavoarele grele si sa fii primit înauntru, ai fost „uns” ca actor în lumea filmului de peste ocean, ai mai avut si norocul sa fii printre alesii desemnati sa reprezinte sex-simboluri, e clar ca ai semnat contractul de înrobire a propriei personalitati: devii o rotita a unui mecanism complex si complicat, care trebuie sa functioneze ireprosabil conform unor reguli prestabilite. Adio nonconformism strident, adio initiative dincolo de standarde, adio optiuni personale ce pot sa lezeze institutia campaniei de imagine. În tot acest joc plin de reguli, „creierul” a dictat si prezenta stilistilor, sefi absoluti peste „ambalajul” în care se prezinta starurile în viata de toate zilele, dar mai ales la ceremoniile oficiale. Cine asculta supus si obedient comenzile stilistilor are sanse sa atraga ca un magnet flash-urile fotografilor asupra propriei persoane iar cine îndrazneste sa spuna NU acestui dicteu, ajunge mai devreme sau mai târziu pe „lista rusinii”, adica a starurilor cel mai prost îmbracate sau a campionilor prostului gust.
Victimele modei
Nici nu primise înca Oscarul, nici nu facuse primii pasi pe covorul rosu de la Cannes si blitz-urile fotografilor se declansau ca mitralierele, în timp ce privirile participantilor la una sau alta dintre ceremonii sorbeau din priviri frumusetea actritei Nicole Kidman pusa în valoare, de fiecare data, de o rochie de mare clasa, de accesorii subtil alese si inteligent dozate, de coafuri aparent mult prea simple pentru a nu fi de fapt extrem de elaborate. În spatele miracolului se afla întotdeauna „omul din umbra”, stilistul.
Acesta este doar un exemplu printre multe altele; la Hollywood, asa-zisul glamour care ia ochii este rezultatul unei munci bine puse la punct care are ca menire transformarea unor persoane pâna la urma obisnuite în fapturi ireale, de un rafinament inegalabil. La Hollywood s-a dovedit ca nimeni nu poate sa aiba parte de acest miracol alergând singur pe la magazine sau case de moda. Timp pierdut în scotocirea buticurilor, lipsa de discernamânt în alegerea hainelor în functie de propriul stil (sau de cel care trebuie construit!) si, mai ales, distonanta în raport cu evenimentul, aceasta este concluzia specialistilor care privesc de la înaltimea soclului lor de neclintit încercarile unor staruri de a merge… pe mâna lor.
E de înteles de ce, actritele si actorii care si-au facut deja un nume si care tin cu dintii la imaginea lor nu concep ca ar putea… functiona fara un stilist personal sau fara un om personal care sa se ocupe de cumparaturi. Asa se face ca acesti noi angajati au devenit personaje cheie în lumea cinematografiei americane, salariile lor fiind influentate în sens ascendent de numele si succesul clientului lor. Unele staruri, cum ar fi Nicole Kidman, sau Jennifer Lopez sunt capabile sa dubleze sumele platite stilistilor pentru a le asigura exclusivitatea în privinta vestimentatiei. Ele stiu bine ca în epoca în care moda este… din ce în ce mai la moda, când exigenta publicului în aceasta privinta este tot mai accentuata iar jurnalistii se napustesc ca pasarile de prada dupa subiecte numai bune de „tocat marunt” saptamâni sau ani la rând, nu-si pot permite sa intre în primul magazin care le iese în cale, sa smulga de pe umeras prima rochie cu numarul potrivit si astfel îmbracate sa apara în mijlocul unei gale.
Sarcina stilistilor…
…nu e foarte complicata. În esenta, ei trebuie sa selecteze rochiile realizate de designeri mai mult sau mai putin cunoscuti si sa le propuna clientului care apeleaza la serviciile lui. Desigur însa, el nu poate alege la întâmplare si tocmai aici sta competenta sau maiestria sa. El trebuie sa cunoasca bine stilul, imaginea deja impusa public si chiar gusturile starului pentru care lucreaza. Niciodata lui Courtney Love n-ar putea sa-i sugereze aceeasi creatie vestimentara pe care i-ar alege-o lui Penelope Cruz. De asemenea, stilistul trebuie sa lucreze la evolutia treptata a unui anumit stil, dar si sa surprinda prin aparitii neasteptate, înscrise totusi pe aceeasi linie. În orice caz, stilistul cu pretentii la rândul lui nu va accepta niciodata sa se transforme într-un simplu intermediar între casieria unui mare magazin si clientul sau.
Ce se întâmpla când aceeasi rochie apare… în dublu exemplar la o receptie? Ca doar s-au mai vazut asemenea cazuri! Stilistul are si pentru aceasta situatie „de cosmar” un leac universal: importanta este maniera în care fiecare dintre staruri îsi poarta vesmântul. Atunci, mai mult ca oricând, trebuie sa faca uz de stilul sau personal. De altfel, mai spun stilistii în cor, eticheta de pe haina nu e suficienta daca nu e ajutata de stil.
Anonimul fara pretenti
Desi stie ca la ora actuala este o piesa de mare valoare în mecanismul industriei de film american, stilistul se multumeste sa ramâna un anonim. Menirea sa este sa sublimeze clienta, ea este cea care trebuie sa straluceasca, sa fie aplaudata, sa primeasca toate complimentele si beneficiile. Iar vedetele nu au mustrari de constiinta când lumea vorbeste despre bunul lor gust si rafinament ca despre un har de la mama-natura. Sunt însa si unele staruri fac exceptie de la regula si, afisând un deplin fair-play, amintesc de câte ori au prilejul de numele stilistului lor. E cazul actritei de culoare Halle Berry care adesea are pe buze numele lui Phillip Bloch, cel care i-a ales rochia purtata anul trecut la premiile Oscar, o creatie semnata de Elie Saab: tul brodat cu flori în nuantele toamnei. Madonna de asemenea e foarte încântata de colaborarea cu Arianne Phillips, stilista care le îmbraca si pe Courtney Love si Lenny Kravitz. „Vad în ea nu doar un stilist, ci o fata foarte linistita care citeste carti bune. Si, da, are si un gust impecabil. Nu-mi imaginez cum ar fi sa lucrez fara ea”, spunea Madonna.
Designerii, la mâna stilistilor
Pare greu de crezut, dar în lumea filmului, stilistii sunt personaje atât de influente încât de foarte multe ori decizia lor are mai multa putere de convingere decât eticheta uneia sau alteia dintre marile case de moda. „Exista tone de designeri care se straduiesc din rasputeri sa ne contacteze”, declara Madeline Leonard, femeia care conduce o agentie de stilisti din Los Angeles. Din nefericire, de foarte multe ori chiar daca o rochie purtând semnatura unui creator de marca e aleasa si purtata de o actrita celebra, este citat, în cazul în care se întâmpla acest lucru, numele stilistului si nici decum cel al designerului. Asa a fost când Elizabeth Hurley s-a facut pentru prima oara remarcata purtând o faimoasa rochie-furou Versace. A facut ravagii, dar numele creatorului nu s-a auzit cu acel prilej. Cu toate acestea, unele case de moda, cum ar fi Chanel, Fendi sau Gucci prefera sa aiba de-a face în mod direct mai degraba cu stilistii decât cu starurile. Evita astfel eventualele capricii. Si mai spera ca stilistii au puterea de a convinge o actrita ca o anumita rochie nu i se potriveste; în felul acesta designerii nu-si compromit creatiile vestimentare.
Se poate si fara?
Dupa cum e usor de presupus, dictatura stilistilor nu e pe placul tuturor. Cei mai nepasatori fata de tendintele modei le reproseaza stilistilor ca promoveaza în fiecare caz în parte „un stil cu grad de risc zero, cu erori zero”, lipsit de elementul surpriza si de savoare. Le reproseaza de fapt ca nu înteleg ca orice tentativa de a iesi din obisnuit se poate solda cu un „cârlig” care agata atentia mediei asupra persoanei. Stilistii la rândul lor pretind ca au si ei în vedere acest truc. Gemina Aboitz, stilist cu o experienta de peste 15 ani, declara: „Eu am fost cea care am îmbracat-o pe Ashley Judd într-o rochie Richard Tyler, foarte mulata pe corp, la premiile Oscar. Am fost atât de blamata pentru asta… Dar mi-am asumat aceasta responsabilitate, ca doar asta-i meseria mea!”Julia Roberts, Angelina Jolie sau Kate Hudson se numara printre putinele actrite care prefera sa-si aleaga singure rochiile de seara, intrând în contact cu designerii, fara intermediul stilistilor. Justificat sau nu si în ciuda celebritatii sale, Julia Roberts s-a aflat într-un an pe lista actritelor cel mai prost îmbracate… S-ar zice ca „zeii” de la Hollywood s-au razbunat, dar exista un contraargument: Britney Spears, care are o armata de stilisti în jurul sau, e un fel de campioana a „listelor negre”. Concluzia? Secretul rafinamentului si al elegantei se afla ascuns tot în stilul personal al fiecaruia. Gwyneth Paltrow nu are nevoie de nimeni ca sa dea dovada de un bun gust unanim recunoscut. La fel ca Audrey Hepburn la vremea ei.
Unde sunt vedetele de cinema de odinoara?
Multi oameni cred ca starurile de cinema de odinioara erau plamadite dintr-un...
Comentarii