• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Târgul de sub oras

Târgul de sub oras

7 mai 2024
in Blitz
A A

Muzeul de Istorie si Etnografie Târgu Neamt gazduieste, începând cu luna aprilie o expozitie dedicata asezarii urbane de la poalele Cetatii Neamt.

Cu o istorie de mai bine de sase secole, Târgu Neamt are înca multe aspecte ale trecutului care impresioneaza nu doar prin vechime, ci mai ales prin ineditul acestora. Istoricii au fost atrasi mereu de povestea Cetatii Neamt si de tainele ei, punând pe un loc secund cercetarea arheologica a vechiului oras aflat în apropiere.

Printr-o expozitie intitulata „Târgul de sub oras. Marturii arheologice medievale si moderne descoperite în Târgu Neamt”, sunt aduse în atentia publicului micile comori care au fost scoase la lumina în localitatea nemteana.

Expozitia are la baza vestigiile descoperite prin cercetarile arheologice efectuate în Târgu Neamt, în doua etape distincte: anii ’70-’80 si ultimul deceniu, cea din urma fiind cea mai consistenta din perspectiva rezultatelor obtinute si a patrimoniului descoperit. Dr. Vasile Diaconu, curatorul expozitiei, dar si coordonatorul sapaturilor arheologice din Târgu Neamt, din ultimul deceniu, propune vizitatorilor muzeului un periplu prin aspectele de viata urbana ale târgului, informeaza Agerpres.

„Conceptul expozitional include vestigii arheologice obisnuite, dar si elemente inedite, precum si rezultate ale muncii de cercetare stiintifica. Vizitatorii vor putea vedea în cadrul acestei expozitii unele dintre primele monede moldovenesti (a doua jumatate a secolului XIV), ramasite umane provenite dintr-un cimitir medieval, dovezi directe ale alimentatiei oameni-lor de acum 5-6 secole, sau detalii interesante ce tin de speci-ficul urban, cum ar fi existenta retelelor de aprovizionare cu apa în secolele XVIII-XIX”, a declarat dr. Vasile Diaconu.

Tot aici vor putea fi vazute si aspecte despre cea mai veche biserica ce a existat în Târgu Neamt si care a fost descoperita de arheologi în 2015. „Merita amintit ca valorificarea stiintifica a rezultatelor cercetarilor arheologice a implicat colaborarea arheologilor nemteni cu diversi specialisti, din domenii diferite, de la centre universitare si de cercetare din România, dar si din Germania. În acest fel, patrimoniul arheologic medieval si din perioada moderna, descoperit în Târgu Neamt, beneficiaza de o valorificare completa, atât stiintific, publicistic, dar si expozitional. Expozitia vine sa confirme faptul ca trecutul istoric al Târgului Neamt a fost unul interesant, evolutia urbana fiind într-o dinamica permanenta, fapt lesne de observat prin complexitatea vestigiilor arheologice”, a adaugat cercetatorul stiintific.

Ce mâncau oamenii Evului Mediu, cum era clima acelor vremuri, ce îndeletniciri si chiar tabieturi aveau cei de acum câteva secole, sunt detalii care vor putea fi descoperite în aceasta expozitie, ce va fi accesibila publicului pâna în luna septembrie.

 

Veche fotografie color

Echipa Arhivei de Imagine a Muzeului Taranului (MNTR) a descoperit una dintre foarte putinele fotografii color realizate prin procedeul autocromiei în spatiul românesc înainte de Primul Razboi Mondial si conservate pâna azi.

Potrivit unui comunicat al muzeului este poate singura fotografie color a unui interior de muzeu românesc de la început de secol XX documentata pâna în prezent – si cu siguranta una dintre foarte putinele imagini cunoscute ale primei expuneri a Muzeului de Arta Nationala în localul vechii Monetarii de la sosea (1907-1912).

Conform lui Theodor Ulieriu-Rostas, cercetator în cadrul Arhivei de Imagine a MNTR, „în spatiul românesc, autocromiile au fost si ramân o raritate”. „Stiam de mai multa vreme ca Muzeul de Arta Nationala si Etnografie al lui Tzigara-Samurcas comandase la începutul anului 1910 fotografului bucurestean Franz Duschek Jr. «patru cliseuri în culori dupa sistem Lumiere» cu vederi din muzeu – ceea ce era în sine o informatie interesanta pentru circulatia timpurie a procedeului în spatiul românesc, dar autocromiile nu pareau sa fi lasat nicio urma în evidenta istorica a arhivei. Am descoperit prima si deocamdata singura autocromie conservata în Arhiva de Imagine în cursul procesului de cercetare sistematica a fondului nostru de clisee pe sticla (alb-negru): autocromia fusese inventariata astfel la începutul anilor ’50 si de atunci nimeni n-o recunoscuse ca atare”, a precizat cercetatorul.

Muzeul National al Taranului Român detine una dintre cele mai importante colectii de arhiva etnografica din tara: peste 80.000 de artefacte ce surprind viata de la sat si de la oras din ultimii 150 de ani, între care si fotografii, înregistrari audio-vizuale, note de teren si dosare de cercetare, jurnale, albume de familie, proiecte de arhitectura, modele decorative si obiecte de arta naiva taraneasca.

Cercetarea si digitizarea patrimoniului fotografic reprezinta o prioritate pentru Muzeul Taranului. Doar în cursul anului 2023, în cadrul proiectului „Draga Arhiva. Laborator de Inovatie Muzeala”, peste 1.000 de fise de obiect au fost actuali-zate cu informatii de specialitate, parte dintr-un proces amplu si de durata dedicat documentarii aprofundate a colectiilor de fotografie veche, informeaza Agerpres.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Cum sa înfrângeti frica de înaltime

Urmatorul Articol

Actori faimosi, parteneri de scena dificili

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Actori faimosi, parteneri de scena dificili

2 mai 1972 – A murit directorul FBI, J. Edgar Hoover

Tema: „PASARI”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.