• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Totul despre filmele de Oscar: “Lawrence al Arabiei”

Totul despre filmele de Oscar: “Lawrence al Arabiei”

12 aprilie 2021
in Blitz
A A

Intr-o perioada in care la moda erau superproductiile istorice inspirate de Biblie sau de perioada antica, decizia de a turna un film referitor la o epoca mult mai apropiata temporal – inceputul secolului XX – a reprezentat un act de mare curaj.

 Cu atat mai mult cu cat subiectul era unul extrem de delicat, iar  tensiunile din Orientul Mijlociu – locul de desfasurare a actiunii filmului – deveneau tot mai intense. Si totusi, „Lawrence al Arabiei”, caci aceasta este pelicula la care ne referim, a fost realizat, apreciat si avea sa cucereasca, la editia din 1963, nu mai putin de noua premii Oscar.

 Filmul a fost interzis in multe tari arabe, care considerau ca personalitatile istorice arabe si populatiile native din zone erau gresit reprezentate. Omar Sharif, unul dintre actorii principali, a aranjat o vizionare a filmului la care a participat si presedintele egiptean Gamal Abdel Nasser, pentru a-i demonstra ca nu este nimic in neregula. Nasser a fost incantat de film si a permis difuzarea lui in Egipt, unde s-a bucurat de un imens succes.

 Cu prilejul uneia dintre primele vizite in Iordania, pentru a gasi locatii potrivite pentru filmare, regizorul Sir David Lean a descoperit ramasitele unor locomotive turcesti din perioada descrisa in timp. Datorita lipsei totale de precipitatii si a aerului uscat, locomotivele nu ruginisera deloc!

 Pentru rolul principal regizorul Sir David Lean si producatorul Sam Spiegel l-ar fi vrut pe Marlon Brando, dar acesta i-a refuzat din start, spunand ca n-are de gand sa-si petreaca doi ani din viata calarind camile. In cele din urma, Peter O’Toole a fost ales, dupa ce a acceptat sa semneze un contract pe sapte ani cu Spiegel.

 Regele Hussein al Iordaniei a acceptat sa „imprumute” un batalion intreg din armata sa ca figuranti in film, asa incat majoritatea „soldatilor” din Lawrence al Arabiei erau soldati si in realitate. Suveranul vizita frecvent platourile de filmare si s-a indragostit de o tanara secretara de platou, Antoinette Gardiner, care a devenit a doua sotie a lui si mama actualului rege al Iordaniei, Abdullah al II-lea.

 Peter O’Toole a avut mari probleme cu calaritul camilelor, care ii provoca fisuri anale, pana cand a avut ideea de a pune o bucata de burete peste saua de piele. Inovatia a fost adoptata rapid si de beduinii locali, care l-au numit, cu recunostinta, pe actorul de origine irlandeza „ab al-Insfanjah” („parintele buretelui”).

 In cursul filmarilor, O’Toole a fost adesea ranit. El a suferit arsuri de gradul trei, si-a luxat ambele glezne, a suferit intinderi de ligamente, si-a rupt degetul mare de la mana dreapta, si-a dislocat umarul, si-a fracturat craniul, a fost muscat de o camila, a suferit in doua randuri traumatisme la cap si s-a taiat serios la o mana in afara filmarilor, dupa ce bause destul de zdravan…

 Pentru ca filmarile nu erau posibile in bezna totala a noptilor din desert, regizorul a filmat scenele nocturne ziua, cu filtre de lumina pe obiectivele camerelor. Acesta este motivul pentru care in scenele nocturne in film se vad umbrele camilelor.

 Sir Alec Guinness, care a interpretat rolul tanarului rege arab Faisal, a fost machiat atat de bine incat multi localnici, care il cunoscusera personal pe suveran, au crezut ca acesta a reintinerit si s-au prosternat la picioarele actorului!

 Anthony Quinn, care a jucat personajul Auda Abu Tayi, isi aplica singur machiajul si adesea venea la filmari deja imbracat in haine arabe. La un moment dat, regizorul nu l-a recunoscut si a crezut ca este unul dintre figurantii iordanieni!

 Producatorul Sam Spiegel ar fi vrut ca regizorul Sir David Lean sa filmeze mai curand in sudul Californiei sau in climatul mai putin volatil din punct de vedere politic din Israel. Dar Lean a decis sa filmeze acolo unde se petrecuse actiunea cu adevarat – intr-o tara araba. Una dintre problemele lui Spiegel era religia – data fiind situatia incendiara din Orientul Mijlociu, exista riscul ca un producator de origine evreiasca, asa cum era el, sa nu primeasca viza de intrare in Iordania. Atunci, consilierul britanic Anthony Nutting, care fusese secretar de stat la Foreign Office la inceputul crizei Suezului (1956) a venit cu o idee ingenioasa: i-a obtinut lui Spiegel viza stipuland in acte ca producatorul evreu era de religie… anglicana!

 In batalia de la Aqaba, adevaratul T. E. Lawrence a fost la un pas de moarte, dupa ce camila pe care calarea l-a azvarlit din sa. Printr-o coincidenta bizara, cand se turna scena bataliei, camila pe care Peter O’Toole calarea l-a aruncat pe acesta din sa, chiar in fata sarjei cavaleriei inamice. Dar, antrenata pentru asemenea situatii, camila a stat ghemuita deasupra actorului, protejandu-l de potopul de copite abatut peste ei.

 Orasul Aqaba a fost recreat in albia uscata a unui rau din sudul Spaniei, peste trei sute de cladiri fiind construite cu migala, pentru a semana cat mai mult cu originalul.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 12-18 aprilie 2021

Urmatorul Articol

Arta de a fi om bun

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Arta de a fi om bun

Ceaiurile au efect antihipertensiv

Patria vanatorilor de lei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.