Compusii din ceaiul verde si din cel negru relaxeaza vasele de sange prin activarea proteinelor in peretii acestora. Recenta descoperire ajuta la explicarea proprietatilor antihipertensive ale ceaiului si ar putea duce la pregatirea de noi medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale.
Deoarece aproximativ o treime din populatia adulta a lumii prezinta hipertensiune, iar aceasta afectiune este considerata a fi factorul de risc modificabil numarul unu pentru bolile cardiovasculare globale si mortalitatea prematura, noile abordari ale tratamentului hipertensiunii au un potential enorm de imbunatatire a sanatatii publice globale.
Studiile anterioare au demonstrat ca un consum regulat de ceai verde sau negru poate reduce tensiunea arteriala cu un procent mic, dar constant. Identificarea unei noi proteine (KCNQ5) ca o tinta noua pentru proprietatile hiper-tensive ale compusilor ceaiurilor poate facilita optimizarea chimiei medicamentoase pentru marirea eficacitatii tratamentelor.
Pe langa rolul sau in controlul tonusului vascular, noua proteina antihipertensiva este activa in diferite parti ale creierului, unde regleaza activitatea electrica si semnalizarea intre neuroni. Exista variante genice patogene ce afecteaza functia canalului si cauzeaza encefalopatie epileptica, o tulburare de dezvoltare sever debilitanta, care provoaca crize frecvente.
La modul general, ceaiul a fost produs si consumat de mai bine de 4.000 de ani. In fiecare zi, in intreaga lume se consuma peste 2 miliarde de cani de ceai, bautura situata pe locul al doilea, dupa apa, in ceea ce priveste volumul consumat la nivel global. Cele trei ceaiuri preferate in mod obisnuit, cu continut de cofeina (verde, oolong si negru), sunt produse toate din frunzele speciei Camellia sinensis, diferentele dintre ele provenind din diferite grade de fermentatie de pe parcursul productiei. Ceaiul negru este amestecat in mod obisnuit cu lapte.
Cercetatorii au descoperit insa ca, atunci cand ceaiul negru a fost aplicat direct pe celulele care contin KCNQ5, adaugarea de lapte a impiedicat efectele benefice. Totusi, ei nu cred ca acest lucru inseamna ca trebuie evitat laptele atunci cand se bea ceai. Mediul din stomacul uman va separa moleculele din lapte care altfel ar bloca efectele benefice ale compusilor ceaiului.
De asemenea, s-a descoperit ca incalzirea ceaiului verde la 35 de grade Celsius ii modifica acestuia compozitia chimica intr-un mod care il face mai eficient in activarea noii proteine. Indiferent daca ceaiul este consumat cu gheata sau fierbinte, aceasta temperatura este oricum atinsa dupa ce ceaiul este baut, deoarece temperatura corpului uman este de aproximativ 37 de grade Celsius. Astfel, pur si simplu prin consumul de ceai ii activam proteinei KCNQ5 proprietatile benefice, antihipertensive.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii