In urma cu mai bine de un secol, vizionarul scriitor britanic H.G. Wells scria „Razboiul lumilor”, un roman stiintifico-fantastic ce imagina o invazie a uriaselor „lacuste martiene” pe planeta noastra. Cateva decenii mai tarziu, Orson Welles realiza o emisiune radiofonica dupa acest subiect, si, dintr-o confuzie, varand groaza in mii de americani, convinsi ca asaltul extrarerestrilor incepuse deja… Numerosi scriitori de science-fiction au continuat sa jongleze cu acest subiect, care a constituit o sursa inepuizabila de inspiratie si pentru producatorii de filme. Dar, daca in toate creatiile de pana acum, de la Razboiul lumilor la Independence Day, este vorba despre o singura specie de alieni care vin sa ceara „pamant si apa” oamenilor, inchipuiti-va ce s-ar intampla daca doua rase rivale si-ar disputa planeta albastra…
In umbra lui Spielberg
Iata ideea de la care au pornit producatorii filmului Transformers, incercand sa ofere spectatorilor dornici sa aiba, in aceasta vara torida, parte de odihna activa, in racoarea salilor de cinema. Beneficiind de un buget de aproape 150 milioane dolari si efecte speciale „trasnet”, filmul, produs de inegalabilul Steven Spielberg si regizat de Michael Bay, a fost inspirat, ca si un alt mare succes al acestui an, „300”, de o banda desenata care facea furori printre pustii de acum doua decenii, dand nastere si unei infloritoare afaceri de tip „gadget”, cu jucarii ce reproduceau fidel terifiantele personaje.
Subiectul este usor de banuit: pe indepartata planeta Cybertron se afla doua rase de roboti, ce se pot transforma in tot soiul de mecanisme, fiind intr-un permanent conflict. De o parte se afla „baietii buni”, Autobotii, ce se deghizeaza in masini – de pilda seful lor, Optimus Prime, este o camioneta rosie), de cealalta tipii rai, Decepticonii, condusi de macabrul Megatron, care se poate transforma intr-o arma terifianta. Rezervele de energie necesare desfasurarii razboiului fiind pe sfarsite, cele doua rase iau in vizor Pamantul si se infiltreaza printre oameni, pentru a reusi sa puna mana pe combustibilii terestri. Cati or mai fi ramas si pe aici…
Acei tineri minunati si masinile lor luptatoare
Pueril in acceptia unor critici de film mai scortosi, captivant pentru cei indragostiti de genul science-fiction, filmul este un melanj interesant de actiune, efecte speciale si animatie. Eroi „fara voie” in conflictul dintre robotii buni si cei rai sunt doi tineri americani, Sam Witwicky si prietena lui, Mikaela Banes, care fac greseala sa cumpere o masina, ce este de fapt Autobotul Bumblebee. Influenta lui Spielberg este vizibila, intrucat criticii au remarcat ca Bumblebee este de fapt un „ET fara grai”, ce-si ajuta stapanul in lupta cu fortele Raului si il ajuta sa devina dintr-un pusti un barbat in toata puterea cuvantului. Firesc, Decepticonii intra pe fir si-i urmaresc, mai ceva ca-n Terminator.
Ca tacamul sa fie complet, Decepticonii ataca si o baza militara americana din Qatar, iar Sam si Mikaela sunt cooptati de catre agentia secreta Sector 7, pentru a lupta contra invadatorilor malefici. Dar, cand cei doi tineri isi dau seama ca guvernul american, reprezentat de John Keller, secretarul de stat al Apararii (foarte bine interpretat de Jon Voight) urmareste si eliminarea Autobotilor, ei pun la punct propriul plan de salvare a lumii.
Si ca sa o faca, trebuie sa dea dovada nu doar de forta fizica – actorii au fost nevoiti sa „traga de fiare” la propriu, pentru a-si dezvolta musculatura – ci si de multa inteligenta. Ei apeleaza chiar la un hacker, pentru a-i ajuta sa descifreze limbajul „transformerilor” si astfel reusesc sa le dea acestora lovitura de gratie, beneficiind si de protectia veritabilului demiurg care este Optimus Prime. Un ajutor neasteptat primesc fortele Binelui din partea secundului lui Megatron, Starscream, un personaj malefic, ce doreste sa-l rastoarne pe acesta si sa preia el controlul asupra Terrei.
O calatorie in timp, pentru nostalgici
Pentru a cuceri inimile fanilor, Spielberg a hotarat ca dialogurile robotilor sa fie citite de aceiasi actori care le imprumutasera vocile si in desenul animat din 1984. Peter Cullen, „vocea” lui Optimus Prime, spune ca a fost incantat de colaborarea cu Spielberg si Bay si ca nu i-a fost deloc greu sa reintre in rol: „Este ca si cum ai incalta o pereche de papuci confortabili, pe care nu i-ai mai purtat de multa vreme.”
Vocea lui Megatron, apartinand actorului Hugo Weaving, va va da fiori, cu atat mai mult cu cat el repeta, ritos, ca uraste toate formele de viata organice, dorind sa fie un „exterminator” al rasei umane, care, considera el, face degeaba umbra Pamantului… Michael Bay promite un film cum spectatorii nu au mai vazut vreodata: „Nu cred ca imaginea unui camion transformandu-se intr-un robot inalt de 6 metri a mai fost vazuta vreodata pe un ecran. Vreau sa dau fanilor desenului animat de acum douazeci de ani senzatia ca s-au intors in timp si sunt din nou pusti”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii