In general, „uitam” sa acordam o atentie speciala apei, desi este vitala pentru organism, dar de obicei vara, pe canicula, vorbim despre ea mai frecvent, fie si numai pentru a invoca cei 2,5 litri pe care trebuie sa-i consumam zilnic. Trebuie, deoarece asa zic medicii si terapeutii si asa scrie prin reviste? Nu vom repeta aici in amanunt stravechile consideratii despre ce este ori cat de pretioasa e apa pentru orice vietate, ci ne vom permite sa va oferim cateva sugestii de imprietenire cu ea, putand astfel s-o transformam intr-un partener fidel in eforturile noastre de mentinere a sanatatii.
O menajera perfecta
Pentru corpul nostru, apa face ireprosabil serviciul de curatenie. Ea aduna deseurile si toxinele, transportandu-le la sistemele insarcinate cu eliminarea lor; ajuta pe de alta parte la irigarea celulelor, intra in compozitia sangelui si a limfei, permite reactiile chimice, hormonale si enzimatice din organism; transporta nutrimentii, sarurile minerale si vitaminele in corp… Am amintit cateva dintre principalele efecte pozitive ale consumului de apa, dar nu numai bautul ei este important, asa cum vom arata mai jos. Sa remarcam deocamdata ca e bine sa cunoastem exact ce minerale avem in deficit, pentru a alege apa cu o compozitie mai ridicata in acestea.
De pilda, magneziul are o actiune favorabila, in caz de stres, cand suntem ispititi sa mancam foarte des cate ceva; de asemenea, el stimuleaza miscarile intestinului. Sulfatii au virtuti diuretice, sporind eliminarea apei si a toxinelor. Calciul actioneaza impotriva osteoporozei, dar lipsa lui provoaca tendinta spre ingrasare. Apele bogate in siliciu le convin de minune persoanelor dornice sa devina mai suple, deoarece taie pofta de mancare si, in plus, au un efect laxativ si ajuta la inlaturarea celulitei, a retentiei de lichide sau la reducerea colesterolului „rau”.
„Viclesuguri” permise
Atunci cand e cazul, organismul deprins cu un anume mod de viata nu tocmai favorabil poate fi pacalit; evident, in beneficiul sanatatii noastre. De obicei, medicii si terapeutii spun ca e nerecomandabil sa bem apa inainte de masa. Totusi, in regimurile de scadere in greutate exact aceasta strategie pare a da rezultate deosebite, ea putand fi aplicata si la aparitia senzatiei de foame. E si un bun mod de stimulare a obisnuintei de a bea suficiente lichide. In acelasi scop, putem tine pe noptiera o cana cu apa.
Chiar daca nu ne trezim noaptea sa bem, o facem dimineata, inainte sa ne dam jos din pat si organismul se va inviora instantaneu. Pe parcursul zilei, e bine sa avem asupra noastra o sticla cu apa (incercati sa renuntati la inselatoarele ispite gen cola!), din care sa bem macar din doua-n doua ore, cate putin. Totodata, nu pierdem nimic daca, in loc de ceasca matinala cu cafea tare, vom bea o cantitate mai mare, insa mult diluata. Ori, si mai bine, o vom inlocui cu un ceai, de preferat fara zahar. In fine, se recomanda ca si apa minerala sa fie schimbata periodic, atat pentru variatii de gust, cat si – mai ales – ale compusilor sai minerali.
Invitatie la vals!
Ei, da: chiar si fara partener(a), in apa se pot executa o serie de miscari in acelasi timp incarcate de gratie, fortifiante, garante ale sanatatii si (un „bonus” substantial, in special pentru doamne) ale scaderii in greutate. De fapt, este vorba despre asa-numita gimnastica acvatica, activitate ce exclude acel balacit fara noima practicat de majoritatea celor ajunsi la mare sau intr-o piscina. Inainte de a descrie exercitiile propriu-zise, sunt utile insa cateva repere pentru un bun parcurs.
– Scufundati-va suficient, asigurandu-va ca apa va ajunge pana la umeri.
– Accelerati ritmul exercitiilor, deoarece, cu cat viteza e mai mare, cu atat creste si rezistenta apei, facand astfel miscarea mai eficace.
– Incepeti fiecare sedinta alergand prin apa, timp de 5-7 minute. Cel mai eficient este sa indoiti picioarele, ridicand mult talpile pana spre fese, iar genunchii catre umeri; apa va permite o asemenea amploare a miscarii, recomandata si de fiecare data cand incepe sa vi se faca frig.
– Fiti atenti la pozitia corpului: e mai bine sa faceti doar o serie de exercitii in mod corect, decat cinci serii, gresit. Spatele sa fie drept, abdomenul si fesele contractate.
– Motivati-va singuri: veti gasi o suta de motive importante, pentru a face gimnastica acvatica si-atunci lucrul se va desfasura mai usor, mai relaxat, mai repede, muschii vor avea o rezistenta sporita si vor arde mai repede caloriile in plus.
– Respirati corect – amanunt esential in gimnastica (de altfel, in orice sport), deoarece astfel se vor oxigena mai bine muschii, care au nevoie vitala de acest gaz. Inspirati profund si in mod regulat, iar in timpul efortului expirati, pentru ca apoi sa trageti iarasi iarasi aer in piept, pe timpul scurtei pauze.
– Exercitiul nr.1: Pozitia in picioare, palmele puse pe umeri, coatele departate. Apropiati genunchiul drept de umarul stang, aplecand bustul spre inainte, avand grija ca spatele sa ramana drept in timpul miscarii. Reveniti la pozitia initiala, apoi inversati. Expirati, ridicand genunchiul si inspirati, reluand pozitia de pornire, apoi aceeasi succesiune de miscari.
– Exercitiul nr.2: Pozitia scufundat in apa pana la umeri, cu bratul de-a lungul corpului iar antebratul (si palmele) la orizontala. Efectuati usoare sarituri impingand bratul in jos si genunchii spre bust. Reluati pozitia initiala si repetati miscarea, in lant. Este foarte important ca muschii abdominali sa fie bine contractati si respiratia regulata.
– Exercitiul nr.3: Pozitia in picioare, abdomenul si fesierii usor contractati, bratele pe verticala, de-a lungul corpului, iar antebratele si palmele la orizontala. Asezati palmele pe umeri, apoi coborati-le pana cand ating zona inferioara a coapselor. Miscarea se poate efectua simultan sau alternativ, cu cele doua brate.
– Exercitiul nr.4: Un picior se sprijina pe sol, celalalt se indoaie in unghi drept, bratele intinse spre inainte. Piciorul indoit realizeaza o „deschidere” catre partea dreapta/stanga, pastrandu-se echilibrul. Se revine la pozitia initiala, dupa care exercitiul se reia, cu piciorul celalalt. Se reia exercitiul.
– Exercitiul nr.5: Pozitia in picioare, gambele perfect intinse, bratele perpendiculare pe corp. Se coboara bratele (in apa, nu uitati!), ridicandu-se piciorul drept, la fel de bine intins. Se revine la pozitia initiala, apoi se executa miscarea cu piciorul stang. Se repeta exercitiul, dupa aceeasi succesiune.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii