Motivele pentru care oamenii scriu carti sunt variate, in functie de personalitate. Unii aleg sa scrie carti de fictiune, altii abordeaza domenii non-fictionale. Fiecare insa scrie pentru ca vrea sa comunice ceva anume semenilor care au pasiunea de a citi. George Toncu a citit extrem de mult si a dorit, la un moment dat, sa impartaseasca si altora ceea ce el a aflat de-a lungul anilor.
Asa s-a nascut ideea de a scrie carti intr-un fel mai speciale, pe care nu le intalnim la orice pas: e vorba despre enciclopedii. O munca extrem de laborioasa, care cere adunare de date dintr-un volum urias de informatii, selectia, organizarea lor si apoi gasirea unui editor care sa tipareasca toate volumele stranse de autor, dupa o munca migaloasa, de artizan.
George Toncu este unul dintre putinii autori din tara noastra care a avut puterea, taria si pasiunea de a se apuca de o asemenea corvoada. Iar editura ALFA din Iasi a facut, la randul ei, un gest curajos, departe de goana dupa profitul imediat, de a publica cele 9 volume scrise de autor. Un gest curajos, pentru ca este un gest educativ, cu adevarat cultural.
Sa le luam pe rand! Mai intai, cele sase volume enciclopedice de Istoria premiilor Nobel. Sunt grupati aici toti cei rasplatiti cu aceasta recunoastere mondiala intre anii 1901 si 2013, pe domenii: laureatii pentru literatura, pentru pace, pentru fizica, pentru medicina, pentru economie si pentru chimie. „Ne inclinam cu admiratie si respect fata de premiantii Nobel care, prin marele consum de materie cenusie si de valorificarea inaltelor dimensiuni morale, au deschis largi orizonturi pentru imbunatatirea vietii spirituale si materiale ale omenirii”, spune autorul in Argumentul plasat la inceputul fiecaruia dintre cele sase volume. El nu uita sa aminteasca si despre calitatile morale si intelectuale ale copiilor si tinerilor din tara noastra, care viseaza la aceste idealuri, pomenite de savantul suedez in testamentul sau.
Alte trei volume enciclopedice sunt de cultura generala, grupate sub genericul Natura, Om, Societate. George Toncu a avut nevoie de ani buni de culegere a informatiilor din noianul de informatii cu care suntem bombardati zilnic, mai nou si prin intermediul Internetului. In volumul I, George Toncu grupeaza date semnificative din domeniul religiei, selecteaza cele mai interesante informatii in legatura cu cele 7 minuni ale lumii antice, dar si cele 7 minuni ale lumii moderne, date de astronomie, date despre populatia planetei. In volumul II, informatiile se concentreaza pe domenii ca medicina, asezari omenesti, populatii stravechi, pentru ca in volumul III sa se opreasca asupra resurselor materiale si valorificarea lor economica. Interesant este faptul ca toate aceste informatii grupate in cele trei volume sunt denumite de autor analecte, un cuvant total nefolosit de autorii nostri, care prefera cuvantul culegere cand este vorba despre texte.
Cuvantul vine din grecescul analektos si inseamna cules, adunat, cu sens mai larg ajungand azi sa denote fragmentele alese din operele unor autori, publicate in volum. Si chiar daca titlul celui de-al treilea volum este mai tehnic, cititorul poate gasi aici informatii extrem de interesante despre rolul alchimiei in Antichitate, dar si despre contributia marilor savanti la dezvoltarea chimiei si geochimiei. Un alt capitol cuprinde date despre resursele energetice clasice (petrol, gaze naturale, carbunii de pamant), cele metalifere (metale pretioase, industriale si radioactive), pietre pretioase si semipretioase, precum si alte resurse valorificate in interesul societatii omenesti. In fine, un ultim capitol din acest al treilea volum de cultura generala, este dedicat industriei. Sunt prezentate principalele centrale producatoare de energie electrica (termo, hidro, nucleare), precum si sursele de energie a viitorului.
Mai exista si articole privind istoria descoperirilor in domeniul nuclear, despre construirea si folosirea bombei atomice lansate asupra Japoniei in august 1945, urmarile acelor fapte. „Industria, cu toate ramurile ei, este intr-un proces continuu de perfectionare si modernizare”, motiv pentru care nu puteau sa lipseasca si noile realizari „de ultima ora”, cum ar fi nanotehnologiile, Internetul, dar si robotii dotati cu Inteligenta Artificiala.
Dar, pentru ca totul sa se dezvolte si in viitor, „este nevoie de energie, de descoperirea de noi surse de energie, ieftine, nepoluante si inepuizabile, pentru ca omenirea are nevoie de energie pentru a supravietui”. Alte capitole prezinta date despre agricultura cu ramurile ei, cultura plantelor si cresterea animalelor, transporturi si turism. In loc de concluzie, sa spunem ca realizarea de enciclopedist a lui George Toncu este un adevarat far calauzitor pentru elevii si studentii nostri, cei animati de idealuri si de dorinta de cunoastere, cei de la care asteptam izbanzile viitoare ale Romaniei.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii