Aparut de curand la editura Humanitas Fiction, in colectia Raftul Denisei, beneficiind si de prezenta la lansarea de la Bucuresti a autoarei, romanul Celalalt pe care-l adoram scris de Catherine Cusset (in traducerea lui Doru Mares) este considerat de majoritatea criticilor francezi drept cel mai bun roman al anului 2016, fiind premiat in mai multe randuri si nominalizat pentru cel mai mare, premiul Goncourt.
Romanul urmareste, cu o lupa halucinanta, „parcursul lui Thomas Bulot – fost iubit, devenit prieten apropiat al naratoarei-autoare –, un francez nascut la Paris care pleaca sa studieze in Statele Unite. Este povestea unui tanar exuberant, extrem de inteligent, uneori de o sensibilitate maladiva, amuzant, inconjurat de prieteni, care iubeste viata, femeile, literatura – cu precadere pe Proust –, filozofia, filmul, muzica, jazzul – mai ales pe Nina Simone si Léo Ferré –, dar care ajunge, la 39 de ani, sa-si puna capat zilelor intr-un orasel din Virginia. Un roman electrizant, scris la persoana a doua singular, care vorbeste despre fericire, dragoste, prietenia dintre un barbat si o femeie, dar si despre esec, impas, neputinta adaptarii si depresie, avand in plan secund fascinatia intelighentiei franceze a anilor ’80 pentru New York”.
Pentru iubitorii de literatura franceza, iata si un flavor de stil extras din Celalalt pe care-l adoram narat la persoana a doua singular: Ca de obicei, zilele tale la New York sunt niste vartejuri de intrevederi cu prieteni si de intalniri, ici si colo, cu alte mici bule de singuratate – bulele sunt esenta sampaniei si a numelui tau, Thomas Bulot alias Bula. Strabati orasul de la est la vest si de la nord la sud. Dai o raita pe la Strand, marea librarie cu carti de ocazie din Village, de unde iesi cu o sacosa plina de volume printre care o magnifica monografie a lui Robert Mapplethorpe, o biografie ilustrata a Ninei Simone pentru Nora si o lucrare groasa despre arhitectura cladirilor industriale din New York. Bei o cafea undeva, aproape de Columbia University, impreuna cu Steven, care este pe cale sa-ti devina un adevarat prieten, unul dintre cei cu care poti rade si vorbi despre orice, fara tabuuri, cadou pe care rareori ti l-a facut viata pana la treizeci si noua de ani. Iei pranzul cu Tony, care iti povesteste despre necazurile lui conjugale si te anunta ca degeaba preda la New York, mediocritatea studentilor il aduce la disperare. Tony te cunoaste atat de bine, incat alaturi de el cad toate mastile, asa ca ii poti vorbi despre Nora. Intri apoi in campusul aproape gol acum, in primele zile ale lui ianuarie, saluti statuia de bronz a Almei Mater, incoronata cu iedera si tinand deschisa, pe genunchi, o carte groasa, te duci sa-i dai buna ziua secretarei departamentului, a carei primire amabila iti aminteste ca aici esti acasa, bati dupa aceea la usa noii directoare si, chiar daca aceasta nu e nici pe departe la fel de prietenoasa ca secretara, pleci cu sentimentul datoriei implinite, intrucat e important sa pastrezi legaturile.
Catherine Cusset s-a nascut la Paris in 1963. Intre 1991 si 2002 a predat literatura franceza a secolului al XVIII-lea la Yale University, apoi s-a mutat la New York, dedicandu-se scrisului. A publicat 12 romane, aparute la Editura Gallimard, ultimul, Celalalt pe care-l adoram (L’autre qu’on adorait) in 2016. Cartile sale au fost traduse in peste 15 limbi.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii