Noua formula a medicamentului numit Levothyrox, in principiu destinat tratarii afectiunilor glandei tiroide, a iscat in ultima perioada mari controverse, deoarece s-a constatat ca acesta provoaca de fapt dezechilibre tiroidiene! In 2012 i se ceruse producatorului o schimbare a formulei, ceea ce se pare ca a generat si mai multe probleme.
„Nu exista efecte adverse…” Morti – da!
Efectele nedorite semnalate dupa aparitia pe piata a noului Levothyrox sunt determinate de „un dezechilibru tiroidian” cauzat de schimbarea tratamentului, si nu noii formule, potrivit primelor rezultate ale anchetei de farmacovigilenta. „Toate efectele nedorite demonstreaza un dezechilibru tiroidian legat de schimbarea tratamentului; nu exista niciun efect advers de vreun tip nou, care sa fie specific noii formule” – au explicat specialistii Agentiei Nationale de Securitate a Medicamentelor (ANSM) intr-un comunicat oficial. Orice schimbare de specialitate sau de formula poate sa modifice echilibrul hormonal si sa necesite o reajustare a dozajului.”
Pe 15 septembrie, ANSM a remarcat ca la centrele regionale de farmacovigilenta fusesera primite 14.633 de semnale privitoare la eventuale nereguli in ceea ce priveste noua formula a medicamentului. „Din acest total, cazurile raportate de pacienti ca fiind grave, adica declarate cu consecinte negative asupra vietii familiale, profesionale sau sociale si cazurile cele mai documentate (5.062) au putut fi inregistrate in baza de farmacovigilenta. Din aceste 5.062 cazuri, 4 au fost de deces, dar in raport se mentioneaza ca nu s-a putut stabili o legatura intre ele si folosirea de Levothyrox in tratament.
Alba-neagra cu tratamentele umane
Oficialii au mai mentionat ca cele 14.633 de cazuri semnalate reprezinta numai 0,6% din cei 2,6 milioane de pacienti tratati cu noua formula a medicamentului respectiv. Efectele cele mai frecvente care au fost raportate au fost oboseala, durerile de cap, insomnia, ametelile, durerile articulare si musculare, precum si caderea parului. Cele 5.062 de cazuri analizate includ 90,7% femei si 9,3% barbati. Raportul s-a axat pe cazurile anumitor pacienti care prezinta semne de hipo- sau de hipertiroidie.
Noua formula Levothyrox a fost reclamata de ANSM la laboratoarele Merck in 2012, in scopul de a o face „mai stabila in timp”. De remarcat ca schimbarea nu privea principiul activ, ci folosirea altor substante! Totusi, confruntandu-se cu o adevarata furie a pacientilor care au semnalat efecte secundare, responsabilii au decis retragerea noii formule si revenirea la cea veche, sub numele de Euthyrox, dar pentru o durata si cantitate limitate. In acelasi timp, s-a anuntat un nou medicament, ca alternativa la noul Levothyrox, numit L-Thyroxin Henning. In fine, un alt medicament va fi disponibil pentru tratarea acelorasi probleme. Insa nu trebuie omis sub nicio forma amanuntul ca, pana la criza semnalata mai sus, Levothyrox se afla in situatie de cvasi-monopol in Franta.
Un subiect care trebuie sa dea de gandit nu doar specialistilor, ci si pacientilor, deoarece competitia pentru ocuparea unei cat mai largi piete (si) in domeniul medicamentelor de uz uman iata ca poate face victime. La propriu!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii