Facand parte din ansamblul Manastirii Hurezi din judetul Valcea, „Schitul Mihail si Gavriil”, sau „Sfintii Ingeri”, cum este denumit in mod curent, a fost ridicat de arhimandritul Ioan, in jurul anului 1700, pentru robii manastirii.
In 1757, dupa o jumatate de veac, constructia a fost reparata si zugravita datorita eforturilor egumenului Dionisie Balacescu si a celorlalti calugari din sfantul asezamant.
Transformat mai aproape de zilele noastre in biserica parohiala pentru satul Romanii de Jos, pastreaza pe peretele vestic pisania si portretele ctitorilor. Dionisie Balacescu este prezentat alaturi de Constantin Brancoveanu, voievodul Constantin Nicolae si calugarii de la Hurezi.
O noua restaurare a fost realizata in 1985-1987 dar, ceea ce atrage cu deosebire calatorul strain, nu este biserica brancoveneasca, declarata monument istoric, ci sunt portile masive din lemn in dreptul boltii de la intrare. Acestea includ deopotriva drumul spre micul schit cat si pe cel care duce spre Manastirea Hurezi. Poarta elegant sculptata te anunta ca aici se mai afla un monument la care merita sa te opresti. De curand pe aleea principala a fost asezat un indicator pentru mica ctitorie retrasa din drumul vizitatorilor.
Biserica este o constructie simpla, zugravita in alb in interior si impartita in doua registre de un brau colorat. Este lipsita de turla si are peretii perforati de ferestre. Pridvorul pietruit, complet deschis, are o forma ovala iar acoperisul se sprijina pe barne de lemn. Chiar sub acoperis, in bolta pridvorului se afla un clopot mare.
In interior, naosul este despartit de pronaos printr-o arcada larga, fostul zid fiind astfel dezvelit pentru a putea fi luminate chipurile sfintilor de pe pereti. Coloanele care sustin arcada sunt pictate in stil brancovenesc cu motive florale.
Catapeteasma, fiind cea originala, a fost pictata in 1757, atunci cand a fost pictata intreaga biserica, inclusiv Altarul, fara sa ramana vreun coltisor neacoperit de culoare.
Curtea larga si linistita a bisericii ofera vizitatorului momente de liniste pioasa iar credinciosii pot remarca usor ca Biserica Sfintilor Ingeri impreuna cu celelalte schituri si cu biserica cea mare de la Hurezi, formeaza o cruce, indemnand credinciosul spre sincera rugaciune.
IRINA STOICA
Comentarii