Editura Humanitas Fiction a lansat de curand in colectia „Raftul Denisei” o carte care poate trezi amintiri nostalgice celor care au vazut filmul lansat in urma cu aproape patru decenii: este vorba despre romanul Clar de femeie, scris de Romain Gary (acum tradus de Daria-Laura Barsan). Sa ne amintim: romanul a fost ecranizat in 1979 de Costa-Gavras, cu Romy Schneider si Yves Montand in rolurile principale. Clar de femeie este un subtil exercitiu de admiratie care porneste de la cea de-a „treia dimensiune” a barbatului si a femeii: cuplul.
„In Paris, pe rue de Bourgogne, o intalnire intamplatoare: abia intors de la aeroport, pe o ploaie monotona, Michel coboara dintr-un taxi si o loveste cu portiera pe Lydia. El cunoaste toate cotloanele nefericirii si nimic nu-l mai poate surprinde. Ei ii e frica de viitor in aceeasi masura in care este traumatizata de trecut. Alchimia functioneaza cu rapiditate: el o priveste cu afectiune, ca si cand ar fi regasit pe cineva drag, ea se uita in alta parte, de parca s-ar teme ca i s-au epuizat resursele iubirii”. Sa recunoastem, tema acestui roman si film, simplitatea motivatiilor, au fost copiate in exces de miile de filme facute ulterior la Hollywood, care au aruncat in uitare atat filmul, cat si cartea.
Iata cum incepe romanul lui Romain Gary: Coboram din taxi si, cand sa deschid portiera, m-am ciocnit de ea, incarcata cu pachete: paine, oua, lapte se imprastiara pe trotuar – asa ne-am intalnit, pe ploaia marunta, fina, care cadea monoton. Trebuie sa fi fost de varsta mea, cu cativa ani mai mult sau mai putin. Un chip care parea sa fi asteptat firele albe pentru a desavarsi ceea ce tineretea si armonia trasaturilor doar schitasera ca pe o promisiune. Avea respiratia intretaiata, ca si cum ar fi alergat de teama sa nu intarzie. Nu cred in presentimente, dar mi-am pierdut de mult credinta in necredintele mele. Toate acele „nu mai cred in asta” sunt totusi certitudini si nu exista nimic mai inselator.
Despre Romain Gary (pe numele adevarat Roman Kacev) putem spune, pe scurt, ca s-a nascut pe 8 mai 1914 la Vilnius, intr-o familie evreiasca, si a crescut la Varsovia, unde mama sa l-a botezat catolic. Scriitor (romancier, eseist, autor de memorii), aviator, diplomat, regizor, scenarist, Romain Gary s-a stabilit in 1928 in Franta, unde a studiat Dreptul la Aix-en-Provence si Paris. In timpul razboiului, cand si-a luat numele de Gary, a fost pilot in Fortele Aeriene Franceze Libere, primind ulterior multe medalii si distinctii, printre care titlul de Comandor al Legiunii de Onoare. L-a intalnit pe generalul de Gaulle in 1940 la Londra si a ramas toata viata un admirator al acestuia. Dupa razboi, cariera de diplomat avea sa-l poarte la Sofia, Berna, New York, Londra, Los Angeles. S-a casatorit cu actrita Jean Seberg, in 1963, de care a divortat in 1970. Pe 2 decembrie 1980, la un an dupa sinuciderea acesteia, Romain Gary s-a impuscat.
Este singurul scriitor care a primit de doua ori Premiul Goncourt, mai intai ca Gary, apoi ca Émile Ajar (identitatea lui Ajar s-a aflat abia dupa moartea autorului). Opera vasta, eterogena semnata Gary se intinde pe mai mult de patru decenii. Primul lui roman, Éducation européenne, din 1945, s-a bucurat de mare succes. I-au urmat altele, printre care si Clar de femeie (Clair de femme, 1977; Humanitas Fiction, 2017).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii