O piata extrem de profitabila pentru producatori si comercianti, dar diabolic de dramatica pentru consumatori este cea a drogului oficial numit tigareta, cu „variantele” sale: trabuc, pipa etc. E inutil sa mai spunem ca tutunul ars, inhalat ca atare, produce imense probleme in organism prin actiunea substantelor otravitoare pe care le contine si care, numeric, se ridica la nivelul mai multor zeci. In acest context, s-a propus o inovatie, chipurile, mai putin periculoasa, deci mai avantajoasa pentru fumatorii care nu pot renunta la viciul lor: tigaretele electronice. Totusi, cat de „inofensive” sunt acestea?
Tinerii – publicul-tinta. Si victima…
Un raport recent al medicilor din Statele Unite afirma raspicat ca e-tigaretele, prizate de un mare numar de adolescenti, tineri, dar si de adulti si chiar de un numar restrans de copii, constituie un pericol major pentru sanatatea publica.
Este – ni se spune – „cel mai exhaustiv studiu efectuat pana in prezent pe acest subiect, de catre autoritatile sanitare federale”, la el participand peste 150 de experti. Acestia au constatat ca in ultimii ani consumul de tigarete electronice a explodat, efectiv, crescand cu 900% printre liceeni intre anii 2011 si 2015! Statisticile indica, de pilda, ca in 2015 un procentaj de 16% din liceeni utilizau acest produs toxic, fata de 13,4% in anul 2014.
Raportul pune accent pe ideea ca nicotina, care genereaza dependenta puternica la orice varsta, are efecte durabile in mod deosebit toxice asupra creierului aflat in curs de dezvoltare al tinerilor. Desi e-tigaretele sunt ceva mai putin nocive decat tigarile traditionale incarcate de gudroane, autorii studiului arata in acelasi timp ca aerosolii produsi prin vapotaj (inhalarea gazelor componente ale substantei ce inlocuieste frunzele de tutun) pot expune pasiv persoanele din preajma la substantele chimice cu un ridicat potential periculos. Totodata, expertii au notat ca vapotajul este „puternic legat de consumul altor produse cu tabac de catre adolescenti si tineri”.
Publicitate agresiva cu conotatii sexuale
Raportul critica totodata publicitatea agresiva a industriei tigaretelor electronice, care depaseste 3,5 miliarde de dolari!
Aceste campanii ii vizeaza preponderent pe tineri si reiau tacticile mediatice utilizate in urma cu cateva decenii de marile concerne din domeniu pentru a incuraja publicul sa fumeze. In acest sens se mentioneaza ca in prezent se foloseste o gama larga de arome foarte populare in randul tinerilor. Aceste societati isi promoveaza tigaretele electronice cu spoturi publicitare la televizor si la radio, folosindu-se si de participarea (interesata, desigur!) unor vedete, dar si de clipurile cu continut sexual, pentru a-si face produsele cat mai atractive.
Exista, desigur, si o „tabara” adversa, care sustine ca avertismentele privitoare la riscul ca vapotajul sa duca la consumul de tigari traditionale nu sunt fondate. Se merge astfel pana la argumente evident ridicole, cum este acela ca „vapotajul nu e o forma de utilizare a tabacului”, deoarece… nu presupune combustie!
Se mai invoca, de asemenea, faptul ca, in pofida explodarii consumului de tigarete electronice, numarul fumatorilor de tigari clasice ramane unul destul de scazut in comparatie cu cel de acum o jumatate de secol. Potrivit aparatorilor vapotajului, desi ar trebui controlat la nivelul tineretului, el ar contribui la eliminarea culturii tabagismului, ceea ce ar fi un aspect pozitiv.
De remarcat ca, incepand din luna mai, in SUA este interzisa vanzarea e-tigaretelor catre minori, iar producatorii sunt obligati sa faca publice ingredientele acestora, avand nevoie totodata si de aprobarea autoritatilor federale. Pe cand asemenea legi strict formulate si mai ales corect aplicate si la noi?
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii