Nu ascund faptul ca Yukio Mishima este unul dintre scriitorii mei preferati, si nu de azi de ieri. Am citit tot ce a aparut in limba romana inainte si dupa 1990, m-a atras imaginatia, insolitul scrierilor lui, vartejul de contradictii care a fost. Asa ca acum am citit cu interes ultimul sau roman aparut in colectia Raftul Denisei, la Humanitas Fiction. E vorba despre Viata de vanzare, roman aparut initial in foileton in revista Shukan Playboy, in 1968 si relansat in 2015, in timpul evenimentelor dedicate implinirii a 90 de ani de la nasterea lui Yukio Mishima. Noua editie, publicata in volum, a cunoscut un mare succes, in nici doua luni ajungand pe primul loc in topurile vanzarilor de carte, iar in ianuarie 2018 postul de televiziune BS Japan a inceput difuzarea unui serial inspirat de roman. Exista si o premiera: in colectia „Raftul Denisei” apare prima traducere din lume a acestei capodopere recent redescoperite.
Pe scurt, in Viata de vanzare, este povestea unui tanar, Hanio, care intr-o buna zi are o halucinatie care-l afecteaza atat de puternic, incat se hotaraste sa-si puna capat zilelor. Tentativa sa de sinucidere esueaza, de aceea cauta alta cale pentru a-si atinge scopul: publica un anunt in ziar, oferindu-si viata spre vanzare oricui ar avea nevoie de ea. Clientii nu intarzie sa apara, transformandu-l pe Hanio in eroul unor aventuri iesite din comun, de multe ori la limita fantasticului.
Viata lui Kimitake Hiraoka (14 ianuarie 1925 – 25 noiembrie 1970), al carui pseudonim literar este Yukio Mishima, a fost una spectaculoasa: prozator, poet, dramaturg, actor, model, regizor de film, fondator al unei militii personale numita Tatenokai si nationalist. Mishima este considerat unul dintre cei mai importanti autori japonezi ai secolului al XX-lea, fiind de trei ori nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Literatura, dar cel care l-a obtinut in 1968 a fost mentorul sau, Yasunari Kawabata. Mishima a fost un nationalist activ, care a respins regimul american instalat dupa capitularea Japoniei si ideea de cultura occidentala impus de acesta.
Pe 25 noiembrie 1970, el, impreuna cu alti trei membri Tatenokai, a intentionat o lovitura de stat, preluand controlul unei baze militare japoneze, luandu-l ostatic pe comandantul bazei si incercand, fara succes, sa rastoarne ordinea statala pentru a reinstaura puterea Imparatul Hirohito si valorile culturale nationale antebelice. Vazand ca soldatii nu-i impartasesc ideile si ca actiunea sa a esuat, Mishima s-a baricadat intr-o cazarma impreuna cu alti patru militanti si si-a facut harakiri. Doi ani mai tarziu, pe 16 aprilie 1972, se va sinucide si bunul sau prieten, scriitorul Yasunari Kawabata. In 1988 a fost instituit Premiul Mishima pentru ai onora viata si opera. Iar opera sa cuprinde 34 romane, 50 piese de teatru, 25 volume de povestiri, 35 carti de eseuri, un libret si un film.
Printre cartile lui Mishima aparute la noi amintesc Confesiunile unei masti (Humanitas, 2003), Tumultul valurilor (1954; Humanitas Fiction, 2010), Templul de aur (1956; Humanitas, 2000), Dupa banchet (1960; Humanitas, 2004; Humanitas Fiction, 2015), Amurgul marinarului (1963; Humanitas Fiction, 2017), Viata de vanzare (1968; Humanitas Fiction, 2018), Soare si otel (1970; Humanitas, 2008), Zapada de primavara (1968; Humanitas Fiction, 2009).
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii