O exceptionala expozitie de costume traditionale a fost vernisata recent la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti, ea urmând a fi deschisa pâna pe 1 septembrie.
În comunicatul organizatorilor, transmis de Agerpres, se specifica faptul ca expozitia, intitulata Un veac de frumusete, va cuprinde peste 200 de piese de patrimoniu din colectiile muzeului, costume din toate zonele tarii si ale minoritatilor etnice, în intentia de a convinge vizitatorii ca „femeile au creat adevarate opere de arta, în lungile ierni la lumina opaitului sau lumânarii”. Mai mult, „cu mâinile pline de bataturi si arse de soarele verii, au stiut sa teasa o pânza fina ca un abur, au stiut sa brodeze cu fir de aur si sa croiasca rochii, camasi, sumane, pe care de zeci de ani marii creatori de moda încearca în zadar sa le copieze”, se mai scrie, pe buna dreptate, în comunicat. Tot femeile sunt cele care au scris istorii si au fost „alaturi de sotii lor atunci când s-a realizat Marea Unire si, de fiecare data, au purtat cu mândrie costumul popular si l-au facut celebru”. Lucru adevarat, daca ne amintim ca marea noastra cântareata Maria Tanase a purtat costumul românesc traditional în marile ei concerte din lume.
Expozitia face si elogiul femeilor care, desi au trecut peste doua razboaie mondiale, pribegind prin lume si prizonierate, aruncate de vremuri în închisori si la Canal, ele au stiut sa nu îsi piarda frumusetea interioara.
Managerul Muzeului National al Satului „Dimitrie Gusti”, conf. univ. dr. Paula Popoiu vorbeste, la rândul ei, despre colectia de ii a Muzeului: „Noi nu avem o colectie de ii, ci o colectie de costume traditionale, din care, evident, fac parte si iile, pentru ca trebuie sa întelegem ca ia, camasa femeiasca, face parte din ansamblul costumului traditional românesc. Avem 15.000 de piese în colectia noastra – dintre cele peste 60.000 de obiecte cât au toate colectiile Muzeului Satului; vorbesc de patrimoniu mobil, evident – 15.000 sunt aceste piese cu totul speciale, dintre care foarte multe sunt unicat, pentru ca în momentul de fata, desi se mai lucreaza ii, nu mai sunt facute cu acelasi rafinament, cu acelasi decor cum erau facute altadata. (…) Noi, în colectiile noastre, avem câteva camasi de Muscel, care au fost, se pare, colectionate de regina Maria si care au facut parte din colectiile reginei Maria. Una dintre acestea i-a apartinut, aproape cu certitudine, reginei Maria. Evident, este piesa noastra de forta”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii