La vreme de vara, când temperatura aerului poate sa creasca peste limitele acceptate de organismul uman, unii semeni se simt în elementul lor, în timp ce altii transpira fara pauza, situatie în care intervine si disconfortul termic, nu doar incomod, ci si periculos pentru sanatate. Cautam atunci oaza de racoare care sa ne readuca la parametrii normali de „functionare”. Atâta doar ca nu întotdeauna alegem solutia optima. De pilda, tentatia principala este de a bea apa ori alte bauturi reci.
„Racorim România” – glumesc niste personaje simpatice într-o reclama, însa aceasta racorire ne poate aduce necazuri considerabile. De aceea, nu de putine ori, medicii recomanda aparatele de aer conditionat, capabile sa mentina o temperatura ambientala constanta si de durata. Cu niste amendamente, totusi, care sa elimine sau macar sa diminueze riscurile.
Miscarea curentului de aer. Este foarte important încotro directionam aerul care „bate” dinspre aparat, în primul rând daca avem o activitate mai mult statica, de birou. Directia curentului rece se fixeaza odata cu instalarea aparatului, tinând cont de regula de baza: sa nu bata spre o persoana oarecare, deoarece aceasta poate suferi consecinte care sa îi strice nu doar o zi; nevralgia este una dintre ele si numai cine nu a suferit de asa ceva nu poate întelege exact pericolul.
Odihna de noapte. Ce poate avea în comun aerul conditionat cu somnul nostru? Multe! Cum în aceasta perioada de mai multe ore adoptam o pozitie preponderent statica, un curent de aer, fie el si slab, orientat în mod constant catre corpul nostru cel docil, nu e deloc greu sa ne alegem cu o inflamatie musculara (miozita), precum si cu probleme ale coloanei vertebrale de toata frumusetea!
Temperatura ambientala (respectiv, din camera, fie ea birou, dormitor, sufragerie etc.). Aici, lucrurile par oarecum mai simple: te-a luat curentul, te-ai procopsit si cu o rinita, rino-faringita, raceala, chiar cu amigdalita ori altele asemenea. Pentru acest motiv, specialistii ne recomanda ca temperatura fixata pentru aparatul de aer conditionat sa fie mai redusa cu 4-6 grade Celsius, în comparatie cu cea din exteriorul încaperii.
Igienizarea aparatului. Un aspect la care nu foarte multi utilizatori de aer conditionat se gândesc; poate pentru ca e mai dificil de curatat un asemenea produs, care mai sta si catarat, de obicei, pe un perete. Operatiunea trebuie însa realizata în mod regulat. Altfel, ne spun medicii, bacteriile îsi vor face de cap înauntru si, desigur, vor dori sa invadeze si spatiul nostru vital. Ca sa nu mai vorbim, în plus, despre mirosurile neplacute emanate de instalatia murdara!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii