Credinta in vampiri, specifica Balcanilor, s-a raspandit in intreaga lume gratie romanului „Dracula”, scris de Bram Stoker. De atunci, occidentalii se dau in vant dupa povestile si filmele cu vampiri, ce se bucura de un succes constant la box-office. Haideti sa vedem impreuna care au fost cele mai apreciate filme in care aceste bizare creaturi ale noptii au detinut capul de afis.
Lost Boys (1987)
Un „cult movie” pentru pasionatii filmelor de groaza, creatia lui Joel Schumacher reprezinta o variatiune pe o tema data: mitul vampirului, transpus intr-un cadru modern. Subiectul este simplu – o mama care-si creste singura cei doi copii se muta intr-un orasel de coasta din California unde se produc o serie de morti stranii. Fiul cel mic al femeii isi face un prieten imaginar care pretinde a fi vanator de vampiri in vreme ce cel mai mare se indragosteste de o fata cu un comportament ciudat, sugerand semne evidente de vampirism. Vrand sa-si salveze fratele, mezinul se avanta in lupta contra demonilor noptii, intr-o serie de aventuri fascinante.
Interviu cu un vampir (1994)
Bazat pe best-seller-ul Annei Rice, filmul reuneste o serie de staruri, precum Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas, si ii ofera si compatriotului nostru, Marcel Iures, prilejul de a-si dovedi abilitatile actoricesti. Pelicula difera de clasicele genului, aducand in prim plan un vampir filosof, care ii explica unui jurnalist motivatiile pentru care refuza sa devina un om obisnuit – prilej pentru o excelenta introspectie asupra conditiei umane, ce a intrunit aprecierile criticilor si opiniei publice.
Dracula (1958)
Aceasta prima versiune cinematografica postbelica a mitului despre Dracula a fost deschizatoare de drumuri in multe privinte. Va fi primul dintre cele opt filme in care Christopher Lee detine rolul macabrului conte. Filmul descrie aventurile unui anume Jonathan Harker, care calatoreste undeva in Germania, spre a-l vana pe Dracula chiar in castelul acestuia. Filmul, regizat de Terence Fisher, a fost una dintre primele creatii britanice care s-au bucurat de succes in Statele Unite – unde a rulat sub titlul „Ororile lui Dracula”.
Bram Stoker’s Dracula (1992)
Filmul regizat de Francis Ford Coppola si reunind pe afis o pleiada de vedete de prim rang – Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, Monica Bellucci – prezinta mitul vampirului unei generatii care cu siguranta nu si-a facut timp sa-l citeasca pe Bram Stoker. Versiunea respecta cu strictete epica romanului irlandezului si a fost un stralucitor succes comercial – al noualea film, ca incasari, din istoria celei de-a saptea arte, cu profituri de 215 milioane dolari.
Blade (1998)
Mai mult film de actiune decat horror, Blade prilejuieste reintalnirea cu un Wesley Snipes ce-si dovedeste aici abilitati nebanuite. O femeie insarcinata este adusa la spital cu o rana grava la gat. Inainte sa-si dea suflarea, ea aduce pe lume un copil – viitorul Blade, care este jumatate vampir si jumatate om, astfel incat poate suporta lumina Soarelui, vanand vampiri. Blade este indrumat de mentorul sau, Whistler si, cu ajutorul unei tinere pe care personajul principal o salveaza din ghearele vampirilor, va lupta impotriva temutului vampir Deacon Frost, care incearca sa se transforme in La Magra, Zeul Sangelui.
Underworld (2003)
Ce se intampla cand vampirii intra in conflict cu alte creaturi ale noptii, varcolacii? Puteti afla urmarind pelicula Underworld, in care rivalitatea dintre cele doua specii de monstri devine razboi in toata regula, cand varcolacii descopera noi arme spre a le veni de hac vampirilor. Personajul principal, vampirita Selene, este o vanatoare de varcolaci (numiti aici Lycani) care descopera un secret din vechime, despre existenta unui om care poate fi si vampir si varcolac. Acest om are o putere de nestavilit si Selene va face tot posibilul spre a-l seduce, in interesul cauzei vampirilor. Atmosfera gotica este excelent redata si aproape fiecare scena a filmului se desfasoara noaptea.
Dracula – un mort iubaret (1995)
La atatea filme serioase despre vampiri nu se putea ca Hollywood-ul sa nu realizeze si o pelicula in care mitul „sugatorilor de sange” sa fie luat in tarbaca. In spatele acestei veritabile capodopere umoristice se afla geniul lui Mel Brooks, marele maestru al parodiilor, care si detine rolul rivalului lui Dracula, Dr Van Helsing. Gagurile se succed la minut si spectatorii lesina, efectiv de ras, asistand la poantele in serie. Rolul principal este detinut de Leslie Nielsen, care se achita admirabil de misiunea incredintata, delectandu-ne in maniera in care a facut-o si in parodiile din seria „Un politist si jumatate”.
Nosferatu: Eine Symphonie des Gravens (1922)
Nu putem incheia scurtul nostru periplu prin lumea fascinantelor entitati nocturne fara a mentiona si „strabunicul” filmelor cu vampiri. Este vorba despre creatia ilustrului regizor german F.W. Murnau, Nosferatu: Eine Symphonie des Gravens, in care titular este Max Schrek, o vedeta a filmului mut, care-l interpreteaza pe Contele Orlock. A fost unul dintre primele filme despre vampiri si cu siguranta unul dintre cele mai bune realizate vreodata. O creatie expresionista, pentru care criticii au manifestat intotdeauna o apreciere unanima. Interesant de mentionat faptul ca, dupa aparitia acestei pelicule despre Nosferatu, vaduva lui Bram Stoker l-a dat in judecata pe regizor, sustinand ca filmul este de fapt o copie fidela a romanului Dracula, scris de raposatul ei sot. Tribunalul i-a dat dreptate, dispunand ca filmul sa fie distrus. Proprietarul unui cinematograf din Germania nu s-a supus insa ordinului, ci a pastrat, ascunsa, o copie a acestei capodopere. Dupa ce dreptul de copyright a expirat (la 70 de ani de la moartea autorului), filmul lui Murnau a putut fi redifuzat, in format DVD, devenind iarasi un hit.
GABRIEL TUDOR
Comentarii