In Europa, afectiunile musculo-scheletice (AMS) sunt cele mai frecvente probleme de sanatate legate de locul de munca, afectand milioane de lucratori. 25% dintre lucratorii din Uniunea Europeana sufera de dureri de spate si 23% au dureri musculare. „Reduceti efortul!”, campania Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca pentru combaterea afectiunilor musco-scheletice la locul de munca, sustine o metoda de management integrat cu trei elemente cheie.
In primul rand, angajatorii, angajatii si guvernul trebuie sa colaboreze pentru combaterea afectiunilor musco-scheletice. In al doilea rand, orice actiuni trebuie sa ia in considerare „întregul efort al organismului”, care cuprinde toate eforturile si presiunile la care este supus organismul, factorii de mediu, cum ar fi conditiile de munca in frig si greutatile transportate. In al treilea rand, angajatorii trebuie sa gestioneze mentinerea in munca, reabilitarea si reintegrarea profesionala a angajatilor care sufera de afectiuni musco-scheletice.
Ele sunt cauzate in principal de manipularea manuala a greutatilor, de aplecarile si rasucirile frecvente, de munca fizica grea si de vibrarea întregului corp. Riscul de afectiuni musco-scheletice poate creste odata cu ritmul muncii, satisfactia redusa a muncii, cererile ridicate de la locul de munca si stresul de la locul de munca. Exista, de asemenea, o puternica legatura reciproca intre sistemul nervos si cel muscular, afectand alte aspecte ale sanatatii lucratorilor, iar alte afectiuni ale sanatatii pot declansa AMS
Ele reprezinta cea mai mare cauza a absenteismului de la locul de munca practic in toate statele dezvoltate. In unele state, 40% dintre costurile despagubirilor acordate lucratorilor sunt cauzate de afectiuni musco-scheletice, acestea reprezentand pana la 1,6% din produsul intern brut (PIB) al tarii respective. Ele reduc profitabilitatea întreprinderilor si maresc costurile sociale pentru guvern. Numeroase probleme pot fi prevenite sau reduse in mare masura prin respectarea de catre angajatori a reglementarilor existente in domeniul securitatii si sanatatii, precum si a orientarilor de buna practica. Cu toate acestea, exista actiuni specifice care trebuie întreprinse, in cazul in care se doreste combaterea eficienta a afectiunilor musco-scheletice.
Pretul pe care îl presupun, pentru lucratori, angajatori si guvern este enorm. Pentru angajat, acestea provoaca suferinta personala si pierderea veniturilor; pentru angajator, reduc eficienta afacerii; iar pentru guvern, maresc costurile asigurarilor sociale. Exista o legatura reciproca intre sanatatea, bunastarea si calitatea muncii lucratorilor, pe de o parte, si prosperitatea economica, pe de alta parte. Desi numarul orelor de munca saptamanale este in descrestere, ritmul muncii este in crestere.
Pozitiile dureroase sau obositoare, munca intr-un ritm foarte alert si in termene stranse, precum si utilizarea tot mai frecventa a masinilor si calculatoarelor provoaca niveluri ridicate de afectiuni musco-scheletice legate de munca, dar si stres. Din aceste motive, exista nevoia de a pune in aplicare strategii si programe de prevenire pentru combaterea problemelor de sanatate ale personalului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii