Vorbeam saptamana trecuta despre cele doua filme noi adaugate pe lista filmelor care urmeaza sa fie prezentate la Festivalul International de la Venetia, a 77-a editie, care se va desfasura intre 2 si 12 septembrie.
Ramasesem dator cu cateva informatii legate de filmul O noapte la Miami, debutul regizoral al actritei Regina King, proaspat laureata anul trecut a Oscarului pentru rol secundar in filmul Daca strada Beale ar putea vorbi.
O noapte la Miami se petrece in noaptea de 25 februarie 1964, si spune povestea unui tanar pe nume Cassius Clay (inainte de a deveni Muhammad Ali) care iese de la Miami Beach Convention Center in calitate de nou campion mondial de box la categoria grea. Contrar tuturor pariurilor, el l-a invins pe Sonny Liston si a socat intreaga lume a sportului. Si in vreme ce multimile invadeaza Miami Beach pentru a sarbatori meciul, Clay, aflat in imposibilitatea de a ramane pe insula din cauza legilor de segregare rasiala din epoca Jim Crow, va petrece, in schimb, toata noaptea la Motelul Hampton House, intr-unul din cartierele istorice ale negrilor din Miami, impreuna cu trei dintre cei mai apropiati prieteni ai sai: activistul de culoare Malcolm X, cantaretul Sam Cooke si fotbalistul vedeta Jim Brown.
In dimineata urmatoare, cei patru barbati apar hotarati sa defineasca o lume noua pentru ei si pentru oamenii lor. One Night in Miami exploreaza ce s-a intamplat in timpul acestor ore cruciale prin relatia dinamica dintre cei patru barbati si prin modul in care prietenia lor a contribuit la formarea unei constiinte a drepturilor civile care traieste si astazi.
Inca un minut
Festivalul International de Film de la Venetia este unul dintre primele festivaluri importante din lume care isi va deschide usile, fizice nu virtuale, dupa pandemia COVID-19. Dupa cum anunta CGTN, documentarul chinez de Realitate Virtuala (RV) Inca un minut a fost preselectionat pentru categoria „Realitate Virtuala” a Festivalului, devenind astfel primul documentar RV cu tema epidemica din lume prezentat intr-un festival international de film.
Documentarul a fost filmat de 124 de persoane din 32 de provincii si regiuni din China. Producatorii au folosit tehnologia VR pentru a inregistra o vedere panoramica de 360 de grade a minutului, 10:00 a.m., 20 februarie a acestui an.
Prin acest proiect documentar, echipa incearca sa exprime caracterele puternice ale oamenilor care traiesc sub pandemie, precum si sa inregistreze un moment real si dramatic cu ajutorul tehnologiei RV. „Festivalul de primavara din acest an a devenit tern sub semnul panicii din cauza pandemiei COVID-19. Mi se pare o alegere buna sa incerci sa creezi un documentar RV si sa inregistrezi reactiile reale ale oamenilor in situatia data”, spunea Wan Daming, directorul documentarului, adaugand ca „principalul scop este sa transmita dragoste si speranta intr-un asemenea moment intunecat”.
Potrivit organizatorilor, categoria „Realitate Virtuala” de la Festivalul de Film de la Venetia are un numar de 31 de titluri in competitie. Festivalul este recunoscut ca fiind unul dintre primele festivaluri de film din intreaga lume care a aratat un puternic interes in Realitate Virtuala. La editia a 77-a a Festivalului de la Venetia, datorita pandemiei, toate filmele din categoria RV vor fi proiectate online.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii