Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia detine cea mai veche editie din Suetonius din România, un incunabul din 1471, istoricul antic fiind cel prin care s-au pastrat celebrele „Alea iacta est!” sau „Veni, vidi, vici!” spuse de Caesar.
„Gaius Suetonius Tranquillus (69-122 p.Chr.) este unul dintre cei mai cititi si citati autori antici, istoricul preferat al multor generatii. (…). De la Suetonius ni s-au pastrat celebrele «Alea iacta est!» (Zarurile au fost aruncate!) sau «Veni, vidi, vici!» (Am venit, am vazut, am cucerit!) spuse de Caesar, însa tot de la el ni s-a pastrat si una dintre cele mai spectaculoase biografii, «Vietile celor 12 cezari» (De Vita XII Caesarum). O opera tulburatoare care ne prezinta excesele, reusitele si viata întunecata a imperatorilor care au facut imperiul roman sa fie ceea ce stim ca a fost, de la Cezar la Domitian”, se arata într-o postare publicata, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Batthyaneum.
Institutia detine cea mai mare colectie de incunabule (carti editate în a doua jumatate a secolului al XV-lea) din România, printre care si cea mai veche editie din Suetonius din România, un incunabul din 1471, avându-l ca editor pe Nicolas Jenson (1420-1480). Editia princeps a aparut în 1470, editata de Johannes Philippus de Lignamine (1420-1481?).
Din bogata colectie de numismatica a Bibliotecii Batthyaneum fac parte si câtiva „foarte rari denari imperiali cu efigiile lui Nero, Galba, Vitellius, Vespasian si alti împarati romani din aceeasi perioada” amintiti în lucrarea lui Suetonius.
Filiala a Bibliotecii Nationale a României, Batthyaneum are profil documentar, fiind destinata cercetatorilor si specialistilor. Aici se afla sute de incunabule, carti editate în a doua jumatate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului. Unele dintre acestea pot fi „citite” online, dupa ce au fost digitalizate.
„Nucleul de astazi al Bibliotecii Batthyaneum, totodata fondul-tezaur al acesteia, îl constituie colectia privata a episcopului Batthyany Ignac, formata din 18.000 de unitati bibliografice, tiparituri si manuscrise datate începând cu secolul al IX-lea. Ele au fost procurate prin achizitiile efectuate în ultimele doua decenii ale secolului al XVIII-lea. Cele mai importante sunt biblioteca arhiepiscopului Vienei, Cristoforo Migazzi, si cea a Bisericii Sfântul Iacob din Levoca”, se arata pe site-ul Bibliotecii Nationale a României.
Batthyaneum, care functioneaza în fosta biserica trinitariana din Alba Iulia, detine, de exemplu, cea mai valoroasa colectie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României. Aici se afla, într-o camera blindata, Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorch, jumatatea unui tetraevangheliar latin pe pergament, realizat în jurul anului 800, la comanda lui Carol cel Mare, aflat din 2023 pe Lista UNESCO.
Mai sunt aici si extrem de valoroase colectii de numismatica, cochilii si minerale, piese muzeale deosebite, dar si un foarte important fond de arhiva a istoriei Transilvaniei.
Antropocen Gorj
O expozitie inedita, cu fotografii din zona de sud a judetului, unde industria lignitului este principala forta modelatoare a peisajului si culturii, este vernisata, joi, 13 martie, la Muzeul „Alexandru Stefulescu” din Târgu Jiu (Str. Geneva, Nr. 8).
Expozitia „Antropocen Gorj” este construita din cinci zone care descriu carierele – bazinul carbonifer Motru-Rovinari, Termocentrala Rovinari, industria retrasa, locuirea si peisajul digital, potrivit Muzeului Judetean „Alexandru Stefulescu”.
Muzeul Judetean Gorj „Alexandru Stefulescu” din Târgu Jiu prezinta în perioada 13-31 martie 2025 expozitia „Antropocen Gorj”, cu fotografii semnate de Bogdan Tutuneanu si Andrei Radu – o documentare artistica a lui Bogdan Tutuneanu în zona de sud a judetului Gorj, unde industria lignitului este de decenii principala forta modelatoare a peisajului si culturii. Proiectul foloseste fotografii, documente oficiale si elemente de social media pentru a explora codependenta dintre industrie si viata locala într-o perioada de transformare, se arata în postarea Muzeului Judetean.
Bogdan Tutuneanu a documentat acest proiect începând din 2022 fiind, de fapt, în tot acest timp, la curent cu ce se întâmpla în Gorj, urmarind pe toate canalele, inclusiv pe social media, stiri si personaje implicate direct, importante sau nu, pentru a întelege mai bine viata din si din afara carierelor miniere.
Expozitia îsi propune sa prezinte mai multe elemente din peisajul Gorjului – procesul tehnologic în cariera si termocentrala, etapele procesului de exploatare, cadrul natural, locuirea între proiectul de industrializare si cel traditional.
Aceasta expozitie este prima dintr-o serie de evenimente care pun în valoare materialul documentarii aflata în desfasurare. Complexul Energetic Oltenia este responsabil de 90% din productia nationala de energie pe baza de carbune, având un rol esential pentru mentinerea stabilitatii energetice a tarii. În perioadele de cerere maxima, carbunele asigura pâna la 20% din mixul energetic al României, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii