20 de ani, la 40 sau la 60..
20 de ani, la 40 sau la 60…, organismul uman e diferit din punct de vedere al modului în care functioneaza, al consumului de energie si al nevoilor sale nutritive. Desi pare incredibil, înca de la vârsta de 20 de ani metabolismul uman începe sa dea semne discrete de oboseala, iar consumul de energie începe sa scada la marea majoritate a oamenilor. În functie de aceasta realitate, cantitatile si componenetele alimentatiei zilnice trebuie adaptate diferitelor etape pe care organismul le parcurge de-a lungul unei vieti: „revolutii” hormonale, sarcina, menopauza, andropauza etc. În urma cercetarilor efectuate, specialistii în nutritie sunt în masura sa dezvaluie o buna parte din „secretele” alimentatiei adaptate fiecarei vârste, capabila sa asigure un echilibru hormonal optim, sa evite cresterea în greutate, precum si pierderea de energie si, în cele din urma sa previna neplacerile îmbatrânirii. Astazi ne vom opri la vârsta de 20 de ani, urmând ca în numerele viitoare sa facem popas la 30, 45 si 60 de ani.20 de ani.
Startul în viata de adult
20 de ani este vârsta zborului spre viata cu propriile aripi. Fascinatia independentei îsi spune cuvântul pe toate planurile. Adio mic dejun impus de parinti, adio mâncare gatita în casa, bun venit preparatelor fast-food si produselor energizante „la moda”, înfulecate din mers, fara restrictie, fara program, fara bataie de cap. Bun venit asadar alimentatiei anarhice si, de ce nu, exceselor de tot felul (tutun, cafea, alcool). Cu alte cuvinte, tânarul îsi face intrarea într-un prim cerc vicios: alimentatie dezechilibrata = crestere în greutate = pusee depresive = oboseala = regim de slabire = alt fel de alimentatie dezechilibrata si iar, si iar, de la capat…
Ce trebuie sa contina o alimentatie sanatoasa pentru un tânar de 20 de ani?
– Calciu. Deoarece în majoritatea sa, sistemul osos se consolideaza între 15 si 25 de ani. În afara de produsele lactate, unele sortimente de apa minerala contin mult calciu. 300 mg de calciu, de exemplu, pot ajunge în organism prin intermediul a 850 g varza alba cruda sau l kg de portocale sau 500 g de legume proaspete.
– Proteine. Continute în carne, oua…, acestea folosesc la fabricarea serotoninei si dopaminei, doi neurohormoni indispensabili efortului intelectual (favorizeaza memoria, capacitatea de concentrare, rabdarea). Lipsa serotoninei (care are consecinte nefaste asupra capacitatii de gândire) este totodata responsabila de proasta dispozitie, stare de iritabilitate, impulsuri agresive, bulimie etc. O data instalat acest dezechilibru, e nevoie ca organismul sa fie ajutat sa se refaca nu numai printr-o alimentatie corecta din punctul de vedere al aportului de proteine, ci si prin refacerea necesarului de vitamine B si C, precum si de fier. Nutritionistii recomanda deopotriva consumul de proteine animale (carne slaba, peste, oua), dar si vegetale (soia, mazare, fasole etc.); importante sunt si alimentele bogate în amidon – hidrocarbonatele complexe (cartofi, paste fainoase, orez) care, consumate ca masa de seara, induc un somn linistit si odihnitor. În cazul unui deficit de dopamina (deficit de memorie si putere de concentrare, asociate unei reale lipse de motivatie), organismul are nevoie de tyrosina (carne rosie, oua, soia, grâu, vânat) si de vitamine din grupa B (legume).w Magneziu. Organismul are mare nevoie de acest element, date fiind variatiile hormonale. Permite, de exemplu, evitarea crizelor de spasmofilie. w Vitamine. Rezervorul numarul 1 de vitamine (B1, B2, B6, B9) se afla în legume. În ceea ce priveste vitaminele C si E, acestea se cantoneaza în fructe. Vitaminele participa la anihilarea radicalilor liberi, inamici ai sanatatii, generati de tutun, grasimi, dulciuri, stres (examene, relatii conflictuale cu parintii, teama de viitor etc.). În plus, fructele ofera organismului uman o buna parte din necesarul de fier. E de preferat ca în locul câtorva tablete de ciocolata sa se mânânce un fruct, în loc de tigari sa se consume fructe, în loc de produsele „de rontait” din pungi sa se manânce fructe…
Inamicii sanatatii
– Sifonul, apa gazoasa. Fosforul pe care îl contin împiedica buna asimilare a calciului.w Cafeaua, sarea. În exces, distrug magneziul.w Produsele fast-food. Abuzul favorizeaza formarea de radicali liberi care contribuie la degradarea celulelor.
– Medicamentele. Anticonceptionalele, laxativele, antibioticele sunt mari consumatoare de vitamine (B9 în special) si de oligoelemente.w Regimurile de slabire. O alimentatie exagerat de saracita în proteine antreneaza automat un deficit de apa, vitamine si saruri minerale, cu riscul diminuarii masei musculare, ceea ce intra în contradictie cu nevoile organismului aflat la aceasta vârsta. Încetarea regimului este de cele mai multe ori urmata de o recuperare rapida a kilogramelor pierdute (daca nu se practica exercitii de educatie fizica si nu se acorda o atentie deosebita alimentatiei echilibrate).
Somn insuficient?
Specialistii în patologia somnului (medici somnologi) au remarcat de câtva timp un...
Comentarii