Indiferent ce afectiune am avea, în linia a doua a patologiei respective actioneaza întotdeauna si o componenta extrem de importanta, care ne poate fi de nepretuit ajutor în vindecare sau, dimpotriva, poate sta de partea maladiei (desigur, tot sub stimularea de catre mentalul pacientului respectiv), contribuind din plin la agravarea bolii, pâna la sfârsitul fatal, în cazurile cele mai grave.
Vorbim despre starea psihica a oricarui bolnav, care modifica în mod aproape automat felul cum acesta îsi priveste suferinta, viata, în general si mai ales viitorul. De aici, o multitudine de posibile complicatii, dar si de posibile rezolvari pozitive. Cu atât mai importanta este aceasta componenta atunci când vorbim despre un diagnostic de cancer. O aplicatie unica în România, care poate fi descarcata gratuit pe un telefon mobil sau tableta, dedicata sprijinirii pacientilor oncologici, a fost lansata recent la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.
Aplicatia, denumita APSCO, este disponibila în limbile româna si maghiara si poate fi folosita pentru autoevaluarea starii psihice de catre pacientii care sufera de o forma de cancer. De asemenea, ea contine o serie de informatii care pot fi utile pacientilor în efortul lor de a face fata bolii din punct de vedere psihic.
Degi Csaba, coordonatorul proiectului, a explicat cum functioneaza aplicatia, care utilizeaza asa-numitele „termometre emotionale”. Acest instrument este deja cunoscut în tarile vestice, mai ales în Marea Britanie, si a fost folosit la crearea aplicatiei. „Am lansat aplicatia APSCO, care este unica, în limbile româna si maghiara, si care poate fi descarcata gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicatia este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boala, pentru pacientii cu cancer, apartinatori si medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul îsi poate monitoriza nivelul de distres astfel încât sa vada daca acesta este sau nu critic. Aplicatia te ajuta sa stii unde este limita în suferinta psihologica, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor în plus”, a declarat Degi Csaba.
Odata instalata pe un telefon mobil sau tableta, aplicatia necesita un efort de aproximativ un minut pentru completarea unor informatii pe baza carora softul face un calcul care arata pacientului care este starea sa psihica. Astfel, pacientul trebuie sa bifeze, pe o scala de la 1 la 10, pentru fiecare dintre cele patru „termometre emotionale” care indica nivelul de stres, anxietate, depresie si furie, iar pe baza datelor introduse aplicatia indica nevoia de ajutor a pacientului. Utilizarea acestei aplicatii nu reprezinta în sine o terapie, ea putând fi comparata cu acele instrumente care ajuta, de exemplu, pacientii cu diabet sa îsi monitorizeze nivelul glicemiei. De asemenea, s-a insistat pe importanta faptului ca pacientii trebuie sa primeasca sprijinul unui psiholog specializat în acest domeniu de sustinere a bolnavilor de cancer. În plus, aplicatia contine si o baza de date cu informatii legate de asociatiile, grupurile de suport sau datele de contact ale unor institute medicale din toata tara.
O alta practica ce ar putea fi introdusa în spitalele oncologice din România este completarea de catre pacienti a unui chestionar, în timpul petrecut de acestia în salile de asteptare, care sa le ofere psihologilor informatii utile despre pacientii lor bolnavi de cancer. În România exista o prea mica preocupare pentru nivelul de distres înregistrat de pacientii cu cancer, care reprezinta de fapt un element foarte important în lupta lor cu boala si caruia ar trebui sa i se acorde o importanta mai mare. „Ideal ar fi ca aceste institutii sa fie dotate cu tablete ieftine, iar pacientii care asteapta sa îsi evalueze rapid starea, iar când intra în cabinetul medicului, acesta sa aiba toate datele la îndemâna, sa stie care este starea psihica a pacientului. În România, distresul oncologic nu este o prioritate, nu este tratat, este ceva auxiliar. Am constatat ca procentul pacientilor cu cancer care preazinta depresie clinica si simptome de anxietate este urias, de peste 45%”, a mai spus Degi Csaba.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii