Maladia celiaca sau enteropatia glutenica este o afectiune digestiva caracterizata prin intoleranta la gluten, care ataca peretii intestinului gros, provocand incapacitatea de a absorbi substantele nutritive din mancare. De fapt, glutenul declanseaza o reactie imunitara anormala (se vorbeste asadar, in acest caz, despre o boala autoimuna) aflata la originea inflamatiei si distrugerii progresive a vilozitatilor intestinului gros. Sus-numitele vilozitati se prezinta sub forma unor pliuri prin care elementele nutritive (vitamine, minerale, proteine, glucide, acizi grasi etc.) sunt absorbite in organism. In consecinta, daca aceste vilozitati nu-si pot indeplini rolul, riscul de malnutritie creste considerabil.
Simptomele cele mai frecvente ale maladiei celiace sunt anemia, diareea cronica, pierderea in greutate, oboseala, crampele, balonarile, iritabilitatea. Insa, cum aceste simptome pot reprezenta indici pentru alte afectiuni decat cea prezentata aici, inainte de a aduce in cauza, pe banca acuzatilor, glutenul din alimentele ingerate de pacient, este absolut necesar sa se stabileasca un diagnostic formal.
Astfel: – analiza sangelui permite detectarea anumitor anticorpi (antitransglutaminaza) a caror concentratie creste in mod anormal in cazul intolerantei la gluten; – biopsia este etapa decisiva: prin gura, se introduce o sonda pana in intestinul gros, unde medicul efectueaza prelevari de tesut. Daca analiza acestora indica atrofierea sau distrugerea vilozitatilor, aceasta confirma ca este vorba, intr-adevar, despre maladia celiaca.
De mentionat ca aceasta poate conduce si la: – osteoporoza si alte probleme osoase, cauzate de slaba absorbtie intestinala a calciului alimentar; – infertilitate feminina si amenoree (lipsa menstruatiilor); – pubertate intarziata; – infectii respiratorii frecvente; – tulburari de memorie si concentrare; – tulburari psihice precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti.
Un tratament curativ al maladiei celiace nu exista si de aceea un regim alimentar fara gluten, permanent, va ameliora starea pacientului. Despre acelasi lucru se vorbeste si in ceea ce priveste prevenirea – nu a bolii in sine, ci a aparitiei si evolutiei leziunilor intestinale. Pentru inceput se recomanda si evitarea consumului de produse lactate, care pot declansa simptomele (in special laptele dulce), ca apoi, dupa inceperea alimentatiei fara gluten, acestea sa fie reintroduse treptat, dupa vindecarea leziunilor intestinale.
Iata si cateva recomandari utile pacientilor cu boala celiaca: – consultul unui nutritionist, care sa ofere mai multe informatii in legatura cu dieta; n atentie sporita la alimentele care contin „gluten ascuns” (cele la care nu se cunosc informatii despre compozitie). Este obligatorie citirea etichetelor de pe produsele preparate sau procesate; de exemplu, „proteine vegetale hidrolizate” poate insemna gluten de origine cereala (grau); – atentie la produsele consumate la restaurant si fast-food; – masurarea greutatii la copii si stabilirea unei balante intre numarul caloriilor ingerate si greutatea dobandita; n consumul de fructe si legume proaspete, pentru a se evita constipatia. De asemenea, pot fi utilizate preparate alimentare pe baza de fibre si fara gluten, cum ar fi taratele de orez.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii