• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Avem nevoie de vitamina B12

Avem nevoie de vitamina B12

7 februarie 2013
in Consultatii fara plata
A A

Organismul nostru are nevoie, de fapt, de toate vitaminele, insa ne referim aici la o situatie speciala, si anume la carenta de vitamina B12, care determina aparitia unei boli considerate multa vreme incurabila, respectiv anemia B12 deficitara (sau asa-numita anemie pernicioasa). Este vorba despre o afectiune hematologica, cu incidenta mult mai redusa comparativ cu cea feripriva (deficit de fier) si se dezvolta preponderent dupa varsta de 40-50 ani, afectand foarte rar persoanele pana la 30 de ani.  Vitamina B12 se afla in produse animaliere – carne, oua, lapte. Nu se distruge la prelucrarea termica si datorita acestui fapt nu intra in discutie necesitatea de a consuma, de pilda, ficatul negatit la foc.

Organismul omului matur contine 3-5 miligrame de vitamina B12 iar necesarul zilnic este de 3-5 micrograme. Pornind de la aceste date, s-a stabilit ca pentru epuizarea rezervelor de vitamina B12 din corp sunt necesari 3-6 ani, in unele cazuri chiar si pana la 12 ani. Asadar, nicidecum cerintele crescute in timpul graviditatii (40 de saptamani) nu pot provoca deficit al vitaminei B12. S-a stabilit ca un caz de anemie B12 deficitara se intalneste la 25.000 de femei insarcinate. Nu duce la deficit de B12 nici necesarul sporit in perioada de crestere accelerata in adolescenta.

Foarte rar se dezvolta aceasta anemie la copii cu varste de pana la 1 an, deoarece rezervele de vitamina B12 acumulate in organismul copilului in timpul sarcinii sunt suficiente pentru 2-3 ani. Deficitul alimentar al vitaminei B12 se dezvolta la persoanele care respecta o dieta strict vegetariana. In produsele vegetale, vitamina B12 lipseste.

Anemia B12 deficitara se dezvolta lent, cu aparitia manifestarilor clinice care se includ in trei sindroame: anemic, gastroenterologic (gastric si intestinal) si neurologic. Acuzele pacientului caracteristice pentru sindromul anemic sunt: slabiciune generala, ameteli, acufene (zgomote in urechi), senzatie de sufocare la efort fizic.

Caracteristice pentru sindromul gastroenterologic sunt lipsa poftei de mancare, senzatie de durere si greutate in partea superioara a abdomenului, dureri de limba, constipatie, diaree, iar pentru sindromul neurologic sunt caracteristice urmatoarele acuze: senzatie de amorteala in maini si picioare, slabiciune musculara; la o parte din bolnavi pot fi intalnite tulburari de echilibru si coordonare, diminuarea sensibilitatii vibratile, diminuarea simtului mirosului, auzului si vederii. Mai rar, se intalnesc dereglari psihotice de diverse tipuri de la iritabilitate, tulburari de atentie si de memorie pana la depresii, declin al statusului mintal, care devine suficient de grav ca sa interfereze cu activitatea zilnica, halucinatii, manii, cat si accese epileptiforme. Uneori pot aparea incontinente de urina si a materiilor fecale. De regula, mai intai se dezvolta semnele caracteristice anemiei. In unele cazuri se constata pierderea ponderala ca rezultat al malabsorbtiei (neasimilarea substantelor nutritive) moderate, ca rezultat al modificarilor patologice in mucoasa stomacului. Se poate intalni febra pana la 39-40 de grade, fiind mai frecventa cea de pana la 38 de grade, care dispare de obicei in primele 24-48 de ore de la prima administrare a vitaminei B12.

La examinarea generala a pacientului atrage atentia paloarea tegumentelor cu nuanta icterica, cauzata de cantitatea crescuta a bilirubinei rezultate din distrugerea eritrocitelor. Mucoasa cavitatii bucale poate sa prezinte zone de inflamatie, in special pe limba, fisuri (crapaturi).

Ulterior, semnele inflamatiei diminueaza, cedand locul atrofiei papilelor linguale. Limba devine neteda si stralucitoare; aceasta modificare apare in circa 25% din cazuri si nu este specifica acestei maladii. Dupa cum se observa, exista o multime de motive sa ne temem de o carenta a vitaminei B12 in organism, insa vestea buna este ca, daca atunci cand a fost descoperita aceasta maladie se considera ca nu are leac, in prezent, ea se vindeca in toate cazurile. Trebuie totusi mentionat ca nu poate fi vindecata cu produse alimentare. Consumul ficatului nepregatit termic bogat in vitamina B12 nu este rational, deoarece aceasta nu se va absorbi.

Metoda cea mai importanta de tratament este administrarea vitaminei B12. Forma standard de tratament pentru anemia cu deficit de vitamina B12 este reprezentata de fiole de vitamina B12 administrate injectabil intramuscular. Pentru multe persoane insa, tratamentul medicamentos in doza crescuta poate fi la fel de eficient ca si tratamentul injectabil.

Pe de alta parte, tabletele sunt mai ieftine si mai confortabil de administrat. Daca s-a administrat tratament injectabil anterior, pacientul poate cere medicului sa-i schimbe tratamentul injectabil cu cel oral (atunci cand cauza nu este o problema de asimilare a vitaminei B12). Vor fi necesare teste de urmarire pentru a se asigura ca organismul absoarbe vitaminele din tablete. De retinut si faptul ca eficacitatea tratamentului este foarte rapida.

Dupa 10-12 zile, continutul de hemoglobina creste in mod evident odata cu ameliorarea starii generale a pacientului, pe cand sindromul neurologic regreseaza mai greu.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Dupa 30 de ani…

Urmatorul Articol

Obiecte vii si magice

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Obiecte vii si magice

Pierdut in peisaj

Castelul Veliki Tabor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.