• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Boala ca pret al libertatii

Boala ca pret al libertatii

23 ianuarie 2016
in Consultatii fara plata
A A

Fara a incerca sa devenim moralisti ori sa evaluam in mod metaforic existenta oamenilor din prezentul strict limitat la clipa traita, incepem acest articol prin a spune doar ca acel „ceva” imposibil de definit pe care il numim simplu libertate si pe care l-am ravnit decenii de-a randul pana cand am considerat ca l-am castigat, in sfarsit, nu e decat iluzia unui control total al individului asupra propriei fiinte: asupra gandurilor, faptelor, sentimentelor, instinctelor sale  si nu in ultimul rand asupra trupului sau. Nimic mai fals!

 Libertatea a fost uluitor de rapid asimilata sub forma libertinismului, iar asupra sanatatii noastre – ca sa revenim le cele lumesti – efectele sunt deseori devastatoare. Deloc prozaic, ne referim la o realitate crunta, cu o perspectiva de lunga durata absolut infioratoare: intr-o lume care si-a pierdut total fraiele si in care pornirile atavice, instinctuale primeaza aproape mereu fata de ratiune, bolile cu transmitere sexuala (BTS) ameninta insasi integritatea speciei umane. Nu  e deloc o gluma si asta o spun chiar specialistii in domeniu de pe mapamond!

Gonoreea se intoarce din „croaziera”

 Numai ignorantii probabil citesc cu indiferenta o asemenea stire: gonoreea (sau blenoragia) ar putea deveni o amenintare pentru sanatatea publica. Noua tulpina, denumita H041, care a fost descoperita in Japonia, este extrem de rezistenta la toate cefalosporinele, cele mai noi antibiotice eficiente in tratarea bolii. Specialistii se tem ca bacteria ultrarezistenta ar putea transforma gonoreea intr-o amenintare globala pentru sanatatea publica. Din 1940, de cand antibioticele au devenit tratamentul standard pentru aceasta boala, bacteria respective a demonstrat o capacitate foarte mare de rezistenta la toate medicamentele folosite pentru a o combate, a explicat medicul suedez Unemo, cel care a descoperit noua bacterie.

 Si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca aceasta (BTS) care infecteaza milioane de oameni in fiecare an este din ce in ce mai rezistenta la medicamente si ar putea deveni, in curand, incurabila. Considerata candva o boala a marinarilor si a soldatilor, gonoreea a devenit usor tratabila cu penicilina. In prezent insa ea este a doua cea mai raspandita BTS, dupa infectia cu Chlamidia. OMS estimeaza ca circa 106 milioane de oameni sunt infectati anual cu gonoree, ceea ce creste si riscurile de infectare cu alte virusuri, precum cel al sindromului imuno-deficitar dobandit – HIV.

 Gonoreea este una dintre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala. Netratata, ea poate duce la probleme de sanatate ireversibile. Se transmite prin contact sexual neprotejat, care poate infecta colul uterin, uretra si rectul, potrivit Serviciului national de sanatate britanic. Mai rar, dar totusi perfect posibil, microbul poate afecta gatul si ochii. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt secretii vaginale sau ale uretrei, de culoare verzuie sau galbena, la femei aparitia sangerarilor intre menstruatii sau usturime in momentul urinarii, la ambele sexe. Cu toate acestea, exista si cazuri in care boala nu prezinta simptome.

 Pe de alta parte, fiind provocata de o infectie bacteriana, la femei si mai ales la gravide poate genera inflamatii, infertilitate, complicatii ale sarcinii, iar in cazuri extreme poate duce la moarte in timpul travaliului. De asemenea, copiii nascuti din mame cu gonoree prezinta 50% risc de a dezvolta infectii ale ochilor care pot duce chiar la orbire.

Simptome si complicatii

 Maladia poate duce si la complicatii neasteptate. La femei, se poate raspandi la trompele uterine si in cavitatea pelviana, ceea ce, la randul sau, creste semnificativ riscul dezvoltarii infertilitatii si al sarcinii extrauterine. La barbati, ea poate provoca prostatita si ingustarea uretrei.

 In aproximativ 2% dintre cazurile gonoreei, fie a organelor genitale, fie la gat, fie rectale, infectia se poate raspandi in intregul organism. Simptomele raspandirii infectiei gonococice in organism pot fi: durerea si inflamatia la nivelul articulatiilor mari (genunchii, coatele); durerea in tendoane; aparitia eruptiilor neobisnuite pe  piele; cresterea temperaturii corpului pana la 38şC. In cazuri foarte rare, gonoreea poate conduce la dezvoltarea meningitei sau endocarditei.

 Principalele simptome ale meningitei pe fondul gonoreei sunt: aparitia unei dureri de cap foarte severe, varsaturi severe si febra. Principalele simptome ale endocarditei pe fondul gonoreei sunt: febra prelungita, slabiciunea intensa, transpiratii, dureri in piept, eruptii cutanate pe corp.

Preventia e simpla, dar trebuie si aplicata!

 Dupa anii 90, s-a inregistrat o adevarata dezlantuire a BTS, deci si a gonoreei, inclusiv in tarile dezvoltate, cu standard de viata ridicat, ceea ce spune foarte multe nu neaparat despre sistemul medical, ci in general despre raportarea populatiei la ideea de viata decenta si echilibrata, la informatia corecta si la respectarea celor mai elementare reguli de relationare cu cei din jur.

 Nu intamplator, tinerii si adolescentii sunt principalele categorii de varsta afectate de BTS. Si aceasta, in conditiile in care, in principiu, prevenirea nici nu se realizeaza prea dificil, cu sacrificii sau cheltuieli mari etc. Sunt doua reguli generale indicate de medici in acest sens: folosirea prezervativului in timpul relatiilor intime si limitarea partenerilor/partenerelor sexuale, de preferat la o singura persoana, evitand deci relatii multiple in acelasi timp.

 Ca o informatie „colaterala” care insa poate ajuta foarte mult, sa spunem ca probabilitatea ca un barbat sa fie contaminat in urma unui singur contact sexual este de circa 20%, in timp ce probabilitatea ca o femeie sa pateasca acelasi lucru, tot dupa numai o relatie intima cu un barbat infectat e de 70%! Din nefericire, viata cotidiana ne arata o apetenta aproape maladiva pentru ocolirea acestor indicii si sugestii ce pot fi salvatoare. Mai ales ca – iata! – nici macar antibioticele, vechii aliati ai omului impotriva a numeroase maladii, nu mai au forta de a lupta pe un teren pe care omul insusi e tentat sa „dezerteze”, devenind victima sigura.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Moare? Moare!…

Urmatorul Articol

Preoti inspirati de zei

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Preoti inspirati de zei

Maestrii si muzele lor

Masada – simbol al sacrificiului

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.