Rubeola, rujeola, varsat, oreion… sunt doar cateva dintre bolile contagioase despre care unanim se crede ca este bine sa le faci in copilarie. Chiar daca sunt cunoscute, macar dupa nume, de toata lumea, putini fiind cei care nu s-au confruntat cu ele, confuziile privind diagnosticul corect si greselile privind medicatia sunt foarte frecvente. Vom incerca, in randurile ce urmeaza, sa explicam cateva dintre miturile false referitoare la ele.
Scarlatina: penicilina ii da de capat!
Boala apare in mod cu totul exceptional la copii sub varsta de doi ani si debuteaza cu dureri de cap si de gat, motiv pentru care este adesea confundata cu o angina. Copilul se plange de greturi, vomita si are febra mare ce poate depasi chiar 40 de grade. Pete mici, rosii, infloresc in final pe torace si axile. Bratele si picioarele sunt mai rar afectate de eruptie, iar palmele si talpile nu prezinta niciodata pete caracteristice. Limba capata aspectul si culoarea fragilor. Boala este cauzata de o bacterie, un streptococ, de aceea tratamentul prescris de medic este un antibiotic, pe baza de penicilina, timp de 10 zile.
Oreion: paracetamolul este suficient
Copilul bolnav de oreion prezinta febra si dureri de cap. O caracteristica a bolii o reprezinta inflamarea zonei din spatele urechilor pana la maxilar. Masticatia devine dificila. Remediul: paracetamol, repaus la pat si alimente reci – mai usor de procesat. Oreionul nu este o afectiune grava pentru copii, insa poate constitui un adevarat pericol pentru adulti, prezentand risc mare de sterilitate la barbati. Vaccinati-va la timp copilul, mai ales daca dumneavoastra nu ati fost imunizat in copilarie impotriva acestei boli si nu ati dezvoltat la timpul potrivit patologia.
Rujeola: hidratarea este foarte importanta
Primele simptome de rujeola sunt febra mare (intre 39 si 40 de grade), scurgeri nazale, puncte albe in gura si lacrimare abundenta. Dupa trei-patru zile,pete de culoare rosu-deschis apar mai ales pe fata, apoi pe corp, intr-o maniera inegala, cu zone de piele sanatoasa intre ele. Nu exista tratament specific pentru rujeola in afara antipireticelor. Se recomanda hidratarea regulata a bolnavului. Maladia se poatepreveni cu ajutorul vaccinului ROR care protejeaza de asemenea contra oreionului si contra rubeolei. Se efectueaza incepand cu varsta de un an, cu un rapel intre trei si sase ani.
Rubeola: vaccinarea este indispensabila
Discreta, rubeola trece adesea neobservata. Se manifesta prin prezenta pe fata a unor pete de culoare rosie, febra moderata si adenopatie la nivelul ganglionilor. De asemenea, pot aparea dureri articulare si conjunctivita. Nu exista tratament specific pentru rubeola. Vaccinarea este necesara, cu atat mai mult cu cat boala este periculoasa pentru femeile insarcinate.
Varicela: evitarea cicatricelor este primordiala
Dupa un puseu de febra mai mult sau mai putin importanta, pe pielea copilului apar cosulete mici, rosii, destul de rare la inceput. Apoi devin din ce in ce mai numeroase si se transforma in vezicule pline cu un lichid clar. In maximum 48 de ore acestea se sparg si prind o crusta. Tratamentul consta in aplicarea locala de antiseptic noniritant. Nu se pune talc sau produse ce contin coloranti. Contra febrei, cea mai buna solutie ramane paracetamolul. Ibuprofenul sau aspirina sunt nerecomandate, caci pot provoca complicatii ale leziunilor cutanate. In timpul bolii, incercati sa-l opriti pe micut sa se scarpine, altfel cicatricile pot fi permanente. Bine de stiut: de cativa ani, exista vaccin contra varicelei, dar nu se recomanda decat copiilor cu probleme de sanatate particulare.
E bine ca adultii sa se revaccineze?
In ce priveste vaccinul ROR, daca adolescentul a primit, cand era mic, doua injectii, revaccinarea este inutila. Daca nu a fost deloc vaccinat sau nu aprimit decat o doza, e bine sa faca o injectie de reimprospatare intre 11 si 13 ani. Aceasta nu are nici un efect secundar. Cat despre vaccinul contra varicelei, se recomanda mai ales adolescentilor „tarzii” care nu au facut boala. Caci boala imbraca o forma mai severa la adulti.
MIHAELA VLAD
Comentarii