Un subiect „la moda”, dar parca vechi de cand lumea: influenta computerului (din pacate intotdeauna extrem de nefasta!) asupra ochilor utilizatorului. Cum poate fi combatuta aceasta influenta, cum pot fi atenuate efectele uneori devastatoare ale impactului dintre organul vazului si aparatul atat de necesar in zilele noastre? Va oferim cateva sugestii, in cele ce urmeaza.
– Fa-ti un examen ocular legat de influenta computerului. Acesta este cel mai important lucru pe care il poti face pentru a preveni sau pentru a trata problemele oculare cauzate de computer. Specialistii sustin ca utilizatorii de computer ar trebui sa faca un control inainte de a incepe sa lucreze efectiv si apoi in fiecare an.
– Foloseste o lumina potrivita. Durerile de ochi sunt adesea provocate de o lumina puternica din afara si de lumina puternica dinauntru. Atunci cand folosesti un computer, lumina ar trebui sa fie cam pe jumatate fata de cea folosita de obicei. Elimina lumina din exterior, tragand draperiile sau storurile, apoi redu lumina din interior, utilizand mai putine becuri ori neoane sau folosind unele de intensitate mai mica. Daca este posibil, pozitioneaza-ti monitorul astfel incat ferestrele sa fie in lateral, nu in fata ori in spate.
– Evita suprafetele stralucitoare care se reflecta in ochi. Problemele oculare sunt cauzate si de reflectarea suprafetelor foarte puternic stralucitoare. De exemplu, vopseaua de pe pereti sau lumina reflectata in geamuri. De asemenea, daca porti ochelari, lumina te poate deranja si iti poate cauza dureri de ochi. Poti evita aceasta neplacere, prin aplicarea unor substante speciale pe lentile.
– Ajusteaza gradul de iluminare a ecranului. Utilizand butonul de pe monitor, poti ajusta gradul de iluminare a ecranului. Ajusteaza-l in functie de mediul inconjurator; la fel, si contrastul, avand grija ca marimea textului si culorile sa fie ajustate pentru un confort ocular maxim.
– Clipeste mai des. Clipitul este extrem de important atunci cand lucrezi la computer. El te ajuta sa iti umezesti ochii, evitand astfel uscarea si iritarea acestora. Desi poate parea o activitate normala si nu te gandesti prea mult la acest lucru, studiile arata ca oamenii care lucreaza la calculator au tendinta de a clipi mai rar decat de obicei – de aproape cinci ori mai putin. Umezeala de la suprafata ochilor se evapora mai rapid in perioadele in care nu clipesti, cauzand uscarea acestora. Cladirile de birouri au, de obicei, o atmosfera destul de uscata, ceea ce amplifica aceasta problema.
– „Exerseaza-ti” ochii. Ia-ti privirea de la computer la fiecare 30 de minute, apoi concentreaza-te asupra unui obiect aflat la departare – afara sau pe hol. Stai astfel 5-10 secunde. Un alt exercitiu la fel de util presupune privitul concentrat spre un obiect aflat la distanta, timp de 10-15 secunde si apoi iar spre un obiect apropiat, tot 10-15 secunde. „Plimba-ti” astfel privirea intre departe si aproape, de vreo 10 ori. Ambele exercitii te vor ajuta sa iti eliberezi ochii de stres si sa ii pastrezi in forma.
– Ia pauze in mod frecvent. Potrivit specialistilor, un utilizator de computer ar trebui sa ia pauza cate 10 minute la fiecare ora, pentru a evita intinderile musculare sau durerile. Totusi, daca simti cumva nevoia sa iei pauze mai des, ar putea fi un semn de intrebare – poti suferi de sindromul vederii afectate de computer. Intreaba un medic si fa-ti un control ocular pentru a te asigura ca totul este in regula.
– Modifica-ti locul de munca. Nu spunem sa iti cauti alt serviciu, ci pur si simplu, sa iti aranjezi coltul tau de la locul de munca, astfel incat sa iti fie confortabil din toate punctele de vedere. Daca trebuie sa te uiti mereu de la o foaie de hartie la calculator, acest lucru poate cauza oboseala ochilor. Plaseaza-ti foile de lucru pe un suport situat la aceeasi inaltime si asezat langa monitorul computerului tau. Lumineaza-ti in mod corect biroul; poti alege sa folosesti o lampa mobila, dar aseaz-o astfel incat sa nu lumineze ecranul computerului sau chiar mai rau de atat – sa iti „bata” direct in ochi. Ajusteaza-ti biroul si scaunul de lucru la inaltimea corecta. Alege mobila ergonomica, pentru a te asigura ca ai o pozitie buna in fata calculatorului.
– Misca-te atunci cand stai jos! Oricine are o slujba sedentara, mai ales cei care stau mereu jos, ar trebui sa faca exercitii cat mai frecvent posibil: misca-ti bratele, picioarele, gatul, spatele si umerii, cat poti de mult. Gaseste niste exercitii pe care le poti face chiar stand asezat – aplecari, rotatii ale incheieturilor, miscarea gatului, indreptarea spatelui etc.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii