• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cancerul mamar cea mai frecventa tumora maligna la femei

Cancerul mamar cea mai frecventa tumora maligna la femei

14 ianuarie 2000
in Consultatii fara plata
A A

          În tara noastra, cancerul mamar este cea mai frecventa tumora maligna la femei, în fiecare an fiind înregistrate în jur de 4200 de cazuri noi, în timp ce numarul deceselor anuale atinge cifra de 2500. Tendinta aparitiei de noi cazuri este în continua crestere, desi mortalitatea datorata acestei boli se mentine la un indice relativ constant în ultimii 20 de ani.

          În tara noastra, cancerul mamar este cea mai frecventa tumora maligna la femei, în fiecare an fiind înregistrate în jur de 4200 de cazuri noi, în timp ce numarul deceselor anuale atinge cifra de 2500. Tendinta aparitiei de noi cazuri este în continua crestere, desi mortalitatea datorata acestei boli se mentine la un indice relativ constant în ultimii 20 de ani. Acest lucru demonstreaza ca, în general, metodele de diagnostic si tratament se soldeaza cu succes, mai ales daca maladia e depistata si tratata în stadii incipiente.
          
           Prima etapa în abordarea terapeutica a cancerului mamar este confirmarea diagnosticului de malignitate. Suspiciunea dupa consult clinic (prin palpare de catre medic si mamografie) trebuie confirmata prin examen de laborator (prin punctie cu ac, biopsie deschisa etc.). Stabilirea cu certitudine a diagnosticului de malignitate este obligatorie înainte de începerea oricarui tip de tratament; în mod normal, pacienta (sau un membru al familiei sale) trebuie sa stie ce investigatii trebuie sa faca, precum si ce alternative terapeutice i se ofera, în functie de stadiul bolii.
           Stadializarea cancerului mamar se stabileste pe baza unui bilant pre-terapeutic, menit sa precizeze daca e vorba de o tumora primara, de o adenopatie regionala sau de metastaze. Rolul definirii stadiului de boala este deosebit de important deoarece, în functie de acesta, pacienta respectiva este inclusa într-un anumit sistem terapeutic si, totodata, este evaluata din punct de vedere al prognosticului (sanse de vindecare sau supravietuire, durata supravietuirii etc.). În general, pacientele care dupa examenul clinic primesc recomandarea de a face si alte investigatii se tem de eventualele consecinte negative ale unei punctii, biopsii deschise etc. Dar, din perspectiva medicala, chirurgia este considerata prima secventa terapeutica, informatia adusa de examenul histologic (analiza de tesut canceros prelevat din zona bolnava) fiind piesa forte, concludenta în stabilirea stadiului clinic al bolii si în fundamentarea deciziei terapeutice imediate si pe termen lung.
          
          Stadiile bolii
          
           Clasificarea pe stadii a cancerului mamar urmareste numeroase aspecte; este vizata în primul rând dimensiunea tumorii, forma, aderenta în raport cu tesuturile înconjuratoare, este apoi analizata situatia ganglionilor mamari interni si axilari, este definita prezenta (sau nu) a metastastazelor din regiunile apropiate tumorii, precum si a celor de la distanta (care afecteaza masa osoasa sau alte organe). În functie de situatia respectiva, pacienta este încadrata într-unul din stadiile 0, I, II, III sau IV, care la rândul lor au alte subgrupari extrem de bine definite. Fara a intra în cele mai mici detalii, se poate spune ca:n Stadiul 0 – este caracterizat printr-un carcinom (o tumoare primara putin evidenta), fara metastaze ganglionare sau la distanta;n Stadiul I – este reprezentat de o tumoare mai mica de 2 cm în cel mai mare diametru al sau, dar fara afectare ganglionara severa, fara metastaze la distanta;n Stadiul II – are doua subgrupe, A si B – în prima intrând tumori între 2 si 5 cm, fara sau cu afectare a ganglionilor si fara metastaze la distanta; în grupa B, intra tumorile mai mari de 5 cm, cu afectare a ganglionilor axilari (înca mobili), dar fara metastaze la distanta;n Stadiul III – are de asemenea doua subgrupe, A si B – din prima facând parte cazurile în care tumoarea, indiferent de dimensiuni, a afectat ganglionii axilari ( unii pot fi înca mobili, altii fixi), dar nu exista metastaze la distanta; în subgrupa B intra tumoarea care, indiferent de dimensiuni, are deja extindere directa în peretele toracelui sau/si la nivelul pielii, apar metastaze în ganglionii mamari interni si in cei axilari, dar înca nu sunt prezente metastaze la distanta;n Stadiul IV – intra orice tip de tumoare, cu afectare ganglionara de orice tip si cu metastaze prezente la distanta.
          
           Modalitati terapeutice
          
           Despre tratamentul cancerului mamar se spune ca este un model de cooperare între chirurg, radioterapeut si oncolog, ca este o boala vindecabila în stadiile initiale si cu frecvente ameliorari de lunga durata în stadiile avansate. Evident, conduita terapeutica este conditionata de stadiul bolii, de vârsta pacientei (înainte sau dupa menopauza), de starea generala de sanatate a bolnavei, de echilibrul (sau dezechilibrul) hormonal al organismului etc. Stadiul I si stadiul IIA sunt operabile, obiectivul terapeutic fiind vindecarea, prin extirparea tumorii si, în functie de informatia oferita de analiza de laborator a tesutului tumoral prelevat intraoperatoriu, se recomanda efectuarea unui tratament post-operator relativ de scurta durata si nu foarte laborios, desi bolnava ramâne sub supraveghere medicala periodica pe durata câtorva ani. Rezultatele sunt în general foarte bune. În cazul cancerului mamar în stadiile IIB, IIIA si IIIB, obiectivul medical este deopotriva vindecarea, dar tratamentul este mai complex, deoarece se practica o terapie initiala medicamentoasa (citostatice, hormonoterapie), uneori si radioterapie, urmata de interventia chirurgicala. Si în aceste stadii rezultatele sunt încurajatoare. În ceea ce priveste cancerul mamar cu metastaze (loco-regionale sau la distanta), precum si recidivele, obiectivul terapeutic este asigurarea unei calitati acceptabile a vietii, prin terapie medicamentoasa cât mai putin toxica si/sau radioterapie.
          
          Depistarea precoce, sanse maxime de însanatosire
          
           Controlul medical periodic în special în apropierea vârstei menopauzei si ulterior, deprinderea si practicarea tehnicii si obiceiului de autopalpare regulata a sânilor, solicitarea unui consult medical la cel mai mic semn de îngrijorare sunt elementele cheie în depistarea la timp a acestei boli si tratarea acesteia cu sanse mari de vindecare.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Supa de limba à la grec

Urmatorul Articol

Daca într-o noapte de iarna un calator…

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Daca într-o noapte de iarna un calator...

Universul de dinaintea Universului

Mesajele astrale ale Alexandrei Badea

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.