Ritmul de dezvoltare a fiintelor vii necesita binecunoscutele perioade regulate de regenerare prin somn. Ne referim mai exact la dormitul efectiv, caci starea de somnolenta ce poate aparea in contexte nepotrivite reprezinta de regula un semnal (nu neaparat de alarma) ca ceva nu e chiar in regula cu organismul respectiv.
Odihna va dinamizeaza
Iata indiciile ca este posibil sa aveti nevoie de mai mult somn:
– uneori, atipiti in timpul zilei;
– pierdeti derularea unei prelegeri, a videoclipului, a lecturii etc.;
– clipiti sau cascati excesiv;
– va „poticniti” mai mult decat accidental;
– resimtiti o evidenta senzatie de lene.
Pentru persoanele active, cantitatea si calitatea somnului primit de organism constituie unul dintre cei mai puternici predictori ai succesului. Iata cum ajuta aceasta:
– incurajeaza formarea memoriei si invatarea (economisiti putin timp de studiu: creierul va lucra mai departe, intens, pentru a consolida amintirile in timp ce dormiti);
–regleaza sanatatea mentala si emotionala (somnul ajuta la a face fata provocarilor cu mai multa forta);
– mentine sistemul imunitar puternic (este mai probabil sa va imbolnaviti cand sunteti lipsiti de somn, ceea ce poate insemna sa ratati activitatile sociale, cursurile si alte evenimente importante);
– sustine sanatatea fizica (somnul ajuta la reglarea metabolismului si a multor alte functii ale corpului);
– imbunatateste productivitatea (obtinerea unui somn de calitate creste productivitatea, ceea ce poate elibera timp pentru prieteni, hobby-uri sau… pentru mai mult somn!);
– va ajuta sa fiti alert si in siguranta (a atipi in locul „nepotrivit” poate fi incomod, dar a adormi la serviciu sau la volan devine periculos: de pilda, condusul in stare de somnolenta e la fel de periculos ca in stare de ebrietate).
Un „pui de somn”
Somnul diurn de scurta durata (15-45 de minute) poate oferi energie, ne face mai alerti si poate imbunatati performanta mentala. Totusi, acelasi somn profund de peste 45 de minute face sa ne simtim mai obositi! De aceea, e mai bine sa evitam dormitul dupa-amiaza si seara, caci poate perturba somnul nocturn.
E de preferat sa ne trezim aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi, inclusiv in weekend. Pe de alta parte, este un mit ca puteti remedia somnul pierdut, deoarece orele neregulate de trezire fac ravagii in ritmul circadian. Daca va treziti la pranz in weekend, va fi greu sa ador-miti la o ora rezonabila duminica noaptea, inainte de o noua zi activa, ceea ce poate perpetua un ciclu de somn tarziu.
Feriti-va de asa-numitele nopti albe; a sta treaz toata noaptea scade capacitatea de a procesa si analiza informatiile, astfel ca va veti descurca mai greu cu sarcinile a doua zi.
Pentru a pregati cel mai bine mintea, dormiti 7-9 ore, dar daca nu se poate atat, chiar si cateva ore de somn sunt mai bune decat deloc. Pentru a adormi mai usor, incercati sa ascultati o muzica linistitoare sau folositi „zgomot alb”. Acesta reprezinta sunetul ce include toate frecventele percepute de urechea umana, redate la intensitate sau la amplitudine egala. Suna ca un suierat si este un zgomot de fond, uniform, fara sunete puternice, inalte, nu prezinta schimbari bruste de intensitate sau de ritm.
Opriti ecranele cu 30-60 de minute inainte de culcare. Privirea la ecranul televizorului, computerului sau telefonului perturba ciclul natural somn-veghe si adormiti mai greu. Daca nu opriti aparatul, reduceti luminozitatea ecranului si puneti telefonul pe modul silentios.
Faceti exercitii in mod regulat pentru a stimula un somn odihnitor, dar evitati-le cu doua ore inainte de culcare, deoarece va pot energiza excesiv. Totodata, nu consumati bauturi cu cofeina sau alcoolice, care perturba somnul. Creati un mediu de somn pozitiv, fara lumina si, eventual, cu zgomot redus.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii