Aflata la circa 8 kilometri de Craiova, in satul Braniste, comuna Podari, judetul Dolj, Manastirea Jitianu, cu obste de calugari are hramurile „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” si „Sfantul Proroc Ilie”.
Asezamantul dureaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de al XVI-lea fiind ctitorie a boierilor Craiovesti. Traditia spune ca pe acest loc a fost initial o biserica de lemn ridicata de Mircea cel Batran drept multumire pentru victoria de la Rovine. Manastirea este inzestrata de banii Craiovei, Radu Serban Voda, Serban Stefan Cantacuzino, dar mai ales de Constantin Brancoveanu si, pana in 1628 a fost inchinata Manastirii Sfantul Pavel de la Muntele Athos.
Actuala manastire a fost ridicata in parte in 1654-1658 de Doamna Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab Carnu. A fost terminata in 1701 de egumenul Popa Luca de la Sfetagora si de marele armas Petru Obedeanu.
Inscriptia din 1751 mentioneaza ca tot atunci au fost zugravite tinda si chiliile. In 1812 arhimandritul Dorotei Craioveanul face si el reparatii bisericii, alte lucrari fiind executate in acest scop si in 1856 cand a fost restaurata si pictura.
Dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864 manastirea a fost transformata intr-o biserica parohiala care, ajungand intr-o stare de degradare avansata este inchisa in 1914.
Intre 1864-1873 aici a functionat o scoala de agricultura mutata ulterior la Herastrau in Bucuresti.
Intre 1925-1932 Comisia Monumentelor Istorice impreuna cu grupuri de credinciosi din zona fac unele reparatii bisericii fara a-i aduce modificari iar dupa 1939, pentru o perioada locasul este transformat in manastre de maici. Cu acest prilej se construiesc chiliile si cateva anexe gospodaresti. In prezent este manastire de calugari.
Biserica este in forma de cruce, asemanatoare celei de la Bucovat si celor de la Sfantul Munte. Are o singura cupola cilindrica. Clopotnita este lipita de biserica in partea de apus si este construita mai tarziu, in 1787 pentru a servi drept turn de aparare. Este in stil brancovenesc si mai masiva decat biserica. Aceasta are exteriorul impartit in doua registre de un brau median cu zimti. Deasupra si dedesubtul braului exista cate un sir de ocnite in jurul carora sunt caramizi aparente de culoare rosie, aspectul lor fiind foarte apropiat de forma originala.
In pronaosul bisericii se afla mormantul Paunei, mama egumenului Antim (1797). La su-gestia mitropolitului de atunci al Olteniei IPS Teoctist a creat o expozitie de icoane si obiecte bisericesti cu valoare istorica si artistica.
Inainte de intrarea in manastire exista o plantatie pomicola si alaturi una de duzi a lui Cuza Voda, considerata monument istoric.
IRINA STOICA
Comentarii