• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 17 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Carnea rosie si riscul de cancer

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025
in Consultatii fara plata
A A

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese economice, mercantile, care nu tin cont de impactul impunerii prioritare pe piata a unor produse care prezinta riscuri de îmbolnavire.

Dintr-o asemenea perspectiva, carnea si produsele din carne se situeaza în mod cert într-un nedorit top al controverselor majore. Prezentam numai cazul consumului de „carne rosie”, cu posibilele sale efecte periculoase.

Potrivit specialistilor în „sanatatea alimentelor”, eliminarea carnii rosii din hrana noastra poate reduce riscul de cancer, în special a celui de cancer de colon si referirea se face în primul rând la carnea procesata, care creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer colorectal într-un viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Carnea rosie are o concentratie mare de mioglobina, cu un continut bogat în grasimi saturate si sodiu, cu efecte adverse asupra sanatatii.

În SUA, recomandarile de screening pentru cancerul colorectal au fost reduse de la vârsta de 50 la 45 de ani, întrucât cazurile de cancer în stadiu incipient devin tot mai frecvente.

Pentru aceasta situatie exista mai multe explicatii: predispozitii genetice, stil de viata sedentar, consum excesiv de alcool, diabet zaharat tip 2, fumat, obezitate, modul de alimentatie si în special consumul de alimente procesate, cu un accent deosebit pe carnea rosie (de vita adulta si vitel, de porc, de oaie si miel, de cal etc.).

Stilul de viata are un impact important asupra riscului de a dezvolta cancer de colon sau rectal. Anumite obiceiuri reprezinta cauza certa: în primul rând, un consum ridicat de carne rosie, de grasimi animale si mezeluri, o dieta saraca în fibre, consum excesiv de alcool, supraponderalitate sau obezitate, inactivitatea fizica si stilul de viata sedentar, fumat.

Ce anume constituie o problema în ceea ce priveste consumul de carne procesata?

– Afumarea produce hidrocarburi aromatice policiclice, atunci când grasimea picura pe suprafetele fierbinti, creând un fum ce acopera carnea. Afumarea cu nitrit sau cu nitrat de sodiu se transforma în compusi în timpul digestiei, care sunt agenti cancerigeni puternici.

– Mezelurile sarate pot juca si ele un rol în cresterea riscului de cancer colorectal, deoarece continutul ridicat de sare poate deteriora stomacul si mucoasa tractului digestiv si poate accelera regenerarea celulara, potrivit aceluiasi medic.

Producatorii folosesc abundent sare, care face ca produsul sa devina mai greu, ajuta la absorbtia mare de apa. Acelasi lucru este valabil si pentru carnurile maturate si fermentate, care sunt de asemenea, clasificate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, drept cancerigene pentru oameni.

Conform celor mai recente estimari, aproximativ 34.000 de decese cauzate de cancer pe an la nivel mondial sunt atribuibile unei diete bogate în carne procesata. Un medic a declarat pentru publicatia EatingWell ca un consum de 50 de grame de carne procesata pe zi ar creste riscul de a dezvolta cancer cu aproximativ 18%, iar riscul se mareste odata cu cantitatea de carne consumata.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

„Amprentele” tineretii

Urmatorul Articol

Rubens la Palat

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Rubens la Palat

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.