Stresul si undele electromagnetice emise de telefonul mobil, calculator si alte electrocasnice, luminile si alti factori ne pot afecta sistemul nervos si hormonii care ne pregatesc corpul pentru odihna de noapte, având ca efect final scaderea calitatii somnului.
Daca dorim sa nu apelam la somnifere ori sa ignoram aceasta stare tensionata a organismului, ce poate degenera în depresie, avem la dispozitie un ajutor neasteptat.
Ceaiul de banana reprezinta cel mai eficient remediu natural, în caz ca va confruntati cu urmatoarele probleme: – adormiti cu dificultate si uneori doar daca apelati la somnifere; – va treziti în mijlocul somnului si nu puteti adormi la loc; – desi ati avut un somn lung, dimineata sunteti obo-siti; – stari depresive urmate de anxietate; – probleme de concentrare si de memorie.
Coaja de banana are un continut ridicat de magneziu, mineral care combate efectele stresului, relaxându-ne sistemul nervos, oferindu-ne un somn odihnitor si prevenind trezirile din timpul noptii.
De asemenea, este bogata în potasiu, care are rolul de a relaxa vasele de sânge si muschii, precum si în triptofan, aminoacid folosit deseori ca remediu în tulburarile din timpul somnului. De retinut ca, dupa mai multe nopti nedormite, daunele mentale devin foarte serioase; creierul „se încetoseaza”, facând dificile concentrarea si luarea deciziilor.
Riscul de ranire si de accidente la domiciliu, la locul de munca si în mers, de asemenea, cresc. În cazul în care continua, lipsa de somn poate afecta starea generala de sanatate si predispune la afectiuni medicale grave (obezitate, boli de inima, hipertensiune arteriala diabet zaharat si chiar cancer).
Dintre proprietatile ceaiului de banane, mentionam în primul rând ca fructul are un continut relativ scazut de calorii (circa 100, la o marime medie), putând fi consumat cu succes si în curele de slabire, fiind bogat în fibre; se stie ca fibrele din fructe si legume se afla în strânsa legatura cu pierderea în greutate.
Ceaiul de banane este bogat în potasiu, substanta necesara pentru buna functionare a sistemelor cardiovascular, nervos si muscular.
Bananele sunt bogate si în minerale ca: magneziu, fier, calciu, fosfor. Rolul magneziului este de a combate efectele stresului, relaxându-ne sistemul nervos, oferindu-ne un somn odihnitor si prevenind totodata trezirile din timpul noptii; practic, are efect de somnifer natural. Pentru preparare, e preferabil sa alegem fructe 100% organice, în caz contrar ele putând fi încarcate cu pesticide foarte daunatoare.
Cceaiul se prepara din: o banana organica (cu tot cu coaja); 500 ml de apa; optional – un baton de scortisoara. Se taie capetele bananei, care se pune apoi într-un vas cu apa fiarta. Se fierbe 10 minute si se adauga scortisoara. Se va consuma cu o ora înainte de culcare, astfel încât substantele nutritive sa-si faca efectul si sa avem un somn odihnitor.
Exista însa si contraindicatii. Daca rinichii nu functioneaza corespunzator, aportul de banane se va mentine la un nivel minim; prea mult potasiu în dieta poate pune o presiune ridicata pe rinichi, pentru a elimina excesul de sânge, ceea ce poate fi foarte periculos.
Bananele depozitate la temperatura camerei se pot strica usor si ar trebui consumate în doua zile de la data cumpararii. Este important si sa se evite consumul de banane necoapte. Daca apar crampe, urticarie, iritatii ale gâtului de fiecare data când consumati banane, puteti avea alergie la acestea sau la alte fructe ce contin aceeasi proteina. În schimb, una dintre componentele ceaiului de coji de banana este serotonina, dar nu se recomanda persoanelor cu schizofrenie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii