De zeci si zeci de ani, în tara noastra bolile pulmonare grave fac ravagii, ele fiind asociate la un nivel principal cu saracia, cu lipsa conditiilor de igiena, cu alimentatia de calitate proasta – toate acestea poate înaintea fenomenului care, astazi, macina din temelii întreaga planeta: poluarea. Sigur ca medicamentele nu lipsesc (doar se vând pe bani, nu?), ca programele de prevenire si tratare dau navala (mai mult… pe hârtie!), dar sa nu uitam ca traim într-o tara unde sanatatea a fost transformata într-un „domeniu” distrus în mod programatic si sistematic, inclusiv prin desfiintarea unor spitale, fara o minima documentare pe teren a decidentilor, începând de la ministrul de resort, care doar executa o porunca a mai-marilor sai. Si atunci, sa ne mai miram de situatia în care se afla România aflata în pragul anului 2016?
Finantare… ca la noi
Specialistii din domeniul medical trag un nou semnal de alarma în ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei (TB) în România, care, în ciuda eforturilor depuse, continua sa ramâna a sasea tara ca incidenta a acestei maladii în Regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Potrivit Mediafax, mesajul a fost lansat în cadrul conferintei „Conditia pacientului cu tuberculoza în România si în spatiul European”, organizata la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti de Asociatia Româna a Bolnavilor de Tuberculoza (ARBTB) în parteneriat cu institutul si cu Societatea Româna de Pneumologie (SRP). Organizatorii au aratat ca, oficial, în România, sunt tratati anual aproximativ 30.000 de bolnavi de tuberculoza, dintre care un procentaj însemnat îl reprezinta pacientii cu tuberculoza multimedicamentos-rezistenta (TB-MDR) sau tuberculoza extra-rezistenta la medicatie (XDR), al caror numar ramâne crescut.
În acest context, sistemul sanitar românesc continua sa se confrunte cu o subfinantare pronuntata, chiar daca, potrivit Strategiei nationale de sanatate 2015-2020, se prevede cresterea importanta a bugetului dedicat controlului TB. Pentru anul 2015, Strategia nationala estima nevoia asigurarii unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocata atât prin fonduri guvernamentale, cât si prin finantare externa fiind totusi cu mult mai redusa.
„Campioni” pe lista neagra
Comisarul OMS Dara Masoud afirma, înca din anul 2014: „Fiecare al doilea bolnav cu tuberculoza din UE provine din România” si sublinia importanta elaborarii unei strategii nationale pentru controlul tuberculozei în tara nostra.
În 2006, România era pe locul 42 din totalul celor 211 de tari care raportau date catre OMS privind incidenta TB (în Regiunea OMS Europa, România ocupa locul al saselea din punct de vedere al incidentei globale a TB). Un numar de 19 judete din România totalizeaza 44% din totalitatea cazurilor, având valori peste media de 126,5 la suta de mii de locuitori, cât era aceasta în anul 2005.
De asemenea, tara nostra are un numar ridicat de cazuri de tuberculoza multimedicamentos-rezistenta: în anul 2008 s-au raportat 792 de cazuri MDR-TB, iar în prezent, în conditiile în care se semnaleaza o scadere lenta, numarul total de cazuri înregistrate în România este aproape egal cu suma celor înregistrate în Uniunea Europeana!
Tuberculoza afecteaza în proportie majora populatia saraca, predominant rurala, ale carei conditii de trai sunt suboptimale si al carei acces la servicii medicale este limitat, mai cu seama în conditiile unei subfinantari constante a sistemului, a diminuarii numarului de specialisti în depistare si tratare si a reducerii fizice a accesului la cabinetele medicale, prin sus-amintita reducere a numarului de spitale. (Desigur, nu e cazul sa ne referim aici la clinicile particulare, unde tarifele sunt pe masura serviciilor medicale.)
Valori crescute se înregistreaza constant în rândul populatiei de etnie rroma, la care se adauga persoanele fara adapost din mediu urban si populatia din penitenciare (care se confrunta cu probleme de supraaglomerare si comorbiditati).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii