Retentia de apa, cunoscuta si sub numele de retentie de lichide sau edem, apare atunci cand excesul de lichide se acumuleaza in corp. Ea apare in sistemul circulator sau in tesuturi si cavitati, putand provoca umflarea mainilor, picioarelor, gleznelor. Exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru. Unele femei sufera de retentie de apa in timpul sarcinii sau inainte de menstruatie.
Persoanele inactive din punct de vedere fizic (cum ar fi atunci cand stau intins in pat ori stau asezat in timpul zborurilor lungi) pot fi, de asemenea, afectate. Cu toate acestea, retentia de lichide poate fi un simptom al unei afectiuni grave, cum ar fi boala renala sau insuficienta cardiaca.
Daca suferiti de retentie brusca sau severa de lichide, solicitati imediat asistenta medicala. In cazul in care umflarea este usoara si nu exista nicio problema de sanatate subiacenta, puteti reduce retentia de lichide folosind cateva trucuri simple.
– Consumati mai putina sare. Sarea este formata din sodiu si clor. Sodiul se leaga de apa din organism si ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor in interiorul si exteriorul celulelor. Daca mancati adesea mese bogate in sare, ca multe alimente procesate, corpul poate retine apa. De fapt, aceste alimente sunt cea mai mare sursa alimentara de sodiu. Cel mai frecvent sfat pentru reducerea retentiei de apa este reducerea aportului de sodiu.
– Cresteti aportul de magneziu. Magneziul este un mineral foarte important, implicat in peste 300 de reactii enzimatice care mentin organismul in functiune. In plus, cresterea aportului de magneziu poate ajuta la reducerea retentiei de apa. Surse bune de magneziu sunt nucile, cerealele integrale, ciocolata neagra si legumele cu frunze verzi, dar este disponibil si ca supliment.
– Mariti aportul de vitamina B6. Vitamina B6 este un grup de mai multe vitamine, importante pentru formarea globulelor rosii si care indeplinesc multe alte functii in organism. S-a demonstrat ca ea reduce retentia de lichide la femeile cu simptome premenstruale. Alimentele bogate in vitamina B6 sunt bananele, cartofii, nucile si carnea.
– Mancati mai multe alimente bogate in potasiu. Potasiul este un mineral care indeplineste mai multe functii importante. De exemplu, ajuta la trimiterea semnalelor electrice care permit organismului sa functioneze. Potasiul ajuta la reducerea retentiei de lichide prin scaderea nivelului de sodiu si cresterea productiei de urina. Bananele, avocado si rosiile sunt alimente bogate in potasiu.
– Evitati carbohidratii rafinati. Consumul de carbohidrati rafinati determina cresteri rapide ale zaharului din sange si ale insulinei. Nivelurile ridicate de insulina determina corpul sa retina mai mult sodiu prin cresterea reabsorbtiei de sodiu in rinichi, provocand cresterea volumului de lichid din corp. Carbohidratii rafinati includ zaharuri si cereale procesate, cum sunt zaharul de masa si faina alba.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii