• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Combustibil” pentru gastrite

„Combustibil” pentru gastrite

10 aprilie 2014
in Consultatii fara plata
A A

Este absolut firesc ca primavara sa ne încânte si sa ne impregneze fiinta cu optimism si pofta de viata, însa suntem obligati si sa acceptam o realitate deloc agreabila: alaturi de astenie si gripe târzii, acesta este anotimpul în care gastritele recidiveaza si se manifesta din plin. Persoanele cele mai predispuse la aceasta afectiune sunt cele care au o alimentatie dezechilibrata (de pilda, manânca o data pe zi), fumeaza, consuma cafea în exces ori au un nivel ridicat de stres.

Gastrita este o inflamatie a mucoasei care acopera peretii stomacului. Cauzele sale cele mai frecvente sunt administrarea de medicamente (mai ales antiinflamatoare), consumul de alcool si de alimente agresive pentru tubul digestiv, prezenta bacteriei Helicobacter pylori în stomac, privarea de somn sau un nivel ridicat al stresului psihic. Prezenta unuia sau mai multora dintre acesti factori duce la aparitia gastritei, care evolueaza spre ulcer, daca nu e tratata la timp. Durerile si arsurile stomacale, starile de greata, balonarile, ametelile si chiar varsaturile constituie simptomele specifice gastritei. Desi nu se poate aprecia cu exactitate cu cât creste primavara numarul cazurilor, este cert ca gastrita reprezinta o afectiune de sezon, deoarece acum consumam mai multe fructe si legume, care cresc aciditatea gastrica.

 Pe lânga alimentele iritante (condimente, produse cu aditivi alimentari), de aparitia inflamatiei mucoasei stomacului sunt responsabili si alti factori, între care se numara si infectia cu Helicobacter pylori, bacterie care afecteaza peste 75% din populatia globului si trebuie stiut ca aceasta reprezinta principala cauza pentru aparitia cancerului de stomac. Foarte îngrijorator este faptul ca, în 70% din cazuri, prezenta bacteriei este asimptomatica.

 La fel de important este si ca o categorie vulnerabila aparte o constituie persoanele de peste 60 de ani: jumatate din acestea sufera de gastrita. Dar, mare atentie: boala poate aparea si fara manifestari clinice. De obicei, in legatura cu problemele legate de sanatatea stomacului avem impresia ca stim sa le rezolvam ori macar sa le amelioram, însa (si) la acest capitol trebuie sa avem în vedere o regula stricta: automedicatia este totalmente contraindicata. Consultul medical, chiar al medicului de familie, poate evita aparitia complicatiilor grave de genul ulcerului gastric si duodenal, însa endoscopia ramâne analiza prin care poate fi pus diagnosticul cert de gastrita. Aceasta metoda permite vizualizarea pe un monitor de catre medicul gastroenterolog a mucoasei, esofagului, stomacului si duodenului. Concret, se introduc pe gura fibre optice, cu ajutorul unui tub flexibil subtire. Uneori, este necesara si biopsia, pentru determinarea exacta a cauzei inflamatiei. Exista doua tipuri de gastrita: una acuta (se vindeca prin eliminarea factorilor declansatori) si una cronica (poate persista multi ani si se poate agrava daca nu este tratata, ducând chiar la aparitia cancerului de stomac).

 Tratamentul medicamentos al gastritei acute se stabileste în functie de etiologia sa. Când se evidentiaza existenta germenului Helicobacter pylori în mucoasa gastrica se va asocia un tratament antibiotic de eradicare a infectiei. Fiind vorba despre o problema a sistemului digestiv, se întelege însa ca la fel de importanta este si alimentatia bolnavului. Precizarea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidându-ne dupa trei reguli de baza: l evitarea agresorilor (alimente si substante care favorizeaza aparitia acestor boli); lindividualizarea stricta a alimentatiei (singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta în lupta cu aceasta afectiune este experimentarea direct); l folosirea alimentelor-medicament (preponderent a celor alcaline – obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica; si a celor „reci“ – smântâna, iaurtul, laptele dulce, dar si condiment precum menta, fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blânde, preferabile condimentelor clasice).

 Exista si alimente potrivnice vindecarii si deci de care trebuie sa ne ferim: – alcoolul (se va elimina complet, în toate formele); – fumatul (factor de risc pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, dar si pentru evolutia acestora spre cancer); – zaharul si dulciurile concentrate (favorizeaza dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori în stomac); – mezelurile din comert si carnea conservata (contin nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv); – aditivii alimentari sintetici – în special amelioratorii de gust si de aroma, conservantii irita mucoasa gastrica si declanseaza o hipersecretie de sucuri acide. Explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata în buna masura de alimentele îmbogatite cu E-uri!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Negru binefacator

Urmatorul Articol

Actualitatea arheologica

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Actualitatea arheologica

Trista libertate a lui Courbet

Biserica din Mogosoaia

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.