Printr-o traditie culturala solida, la noi, ca de altfel aproape pe întreg mapamondul, culoarea neagra este asociata în general cu raul si distrugerea, cu amenintarea si moartea, cu ruperea de lumea pamânteasca traitoare în si sub lumina. Totusi, nu întotdeauna lucrurile stau asa. Câti dintre noi au auzit, de pilda, de bergisterol? Ei bine, aflati ca nu e vreun produs chimic ascuns în cine stie ce alimente, ci un colorant prezent în fructele si legumele de culoare neagra. Dar lucrul cel mai important este ca el e considerat de specialist cel mai puternic factor natural antioxidant cunoscut. Aceasta înseamna, evident, un redutabil luptator împotriva cancerului, a îmbatrânirii, a starilor inflamatoare.
Bergisterolul se gaseste în general în fructele de culoare indigo-visiniu spre negru (dar nu numai): dude negre, cirese negre, struguri si sâmburi de struguri negri (dar si albi), mure, coacaze negre, prune si corcoduse negre, mere rosii, afine, rodii, fragi, precum si în varza rosie, ceapa rosie, lintea si fasolea neagra, varza de Bruxelles si în alune. Gasim bergisterol într-o cantitate de 50-100 mg/g de pielita de strugure, mai mult decât dublul oricarei alte surse identificate. El are un efect de distrugere tumorala directa, actionând împotriva oricarui tip de localizare tumorala, dar mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostata, ficat, stomac) si a melanomului malign (cea mai periculoasa localizare canceroasa a pielii si una dintre primele trei localizari tumorale ca agresivitate). De asemenea, blocheaza formarea de vase de sânge în jurul tumorii si metastazarea celulelor maligne si confera o protectie deosebita materialului genetic nuclear, ferindu-l de mutatii.
De remarcat ca bergisterolul este singurul antioxidant care actioneaza direct pe asa-numita „gena a longevitatii”, având capacitatea de a mari durata si calitatea vietii. Totodata, are si un efect extraordinar de potentator de efect pentru toate mineralele si vitaminele întâlnite în cale, amplificând efectele acestora de nenumarate ori. Mai mult, potentialul sau antioxidant este de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc; este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protectia antioxidativa a LDL-colesterolului; este un vasodilatator arterial; se opune expansiunii fibroase a cicatricei de dupa infarctul miocardic; are efect de protectie fata de maladia Alzheimer; reprezinta cel mai puternic fixator de calciu in oase; nu în ultimul rând, preîntâmpina ridarea si îmbatrânirea pielii, mentinându-i elasticitatea si tineretea.
Lista beneficiilor acestui antioxidant natural, pe care – iata – îl putem gasi si consuma foarte usor, asa cum ne-o indica specialistii, este mult mai lunga, dar în final vom adauga un singur amanunt care va poate convinge sa cautati si sa introduceti cât mai frecvent în meniu fructe si legume de culoare neagra sau rosie: a doua cauza de deces la nivel european este reprezentata de cancer, însa în România, dupa 1997 ea este cauza principala, fiind urmata de bolile cardio-vasculare!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii