• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cura de morcovi

Cura de morcovi

19 ianuarie 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Din cele mai vechi timpuri, aproximativ cu 3000-4000 de ani în urma, omul a folosit în hrana sa morcovul. În scrierile vechi grecesti, acest aliment este pomenit sub denumirea „Staphylinos” înca de acum 2500 de ani.

          Din cele mai vechi timpuri, aproximativ cu 3000-4000 de ani în urma, omul a folosit în hrana sa morcovul. În scrierile vechi grecesti, acest aliment este pomenit sub denumirea „Staphylinos” înca de acum 2500 de ani. Pâna în secolul al XVI-lea, aceasta planta era însa cunoscuta doar în apusul Europei; abia mai târziu a început sa fie cultivata si în celelalte tari europene, precum si în nordul Africii, în Asia si America.
           În prezent, exista doua soiuri net distincte: unul obisnuit, denumit „morcov” si un altul superior prin continutul în substante organice si minerale, „Carotele”. Acesta din urma are o structura mai putin „atoasa”, deci e mai fraged, e mai dulce, mai plin de suc, motiv pentru care se preteaza îndeosebi la consumul în stare cruda. În afara de gustul placut, morcovul are o ridicata valoare alimentara deoarece contine 9,1% substante neazotate, 0,2-0,3% grasimi brute, 1,2-1,7% proteine, 7-10% zahar si 45 de calorii la 100 grame de aliment. Cât priveste zaharul, acesta se gaseste într-un procent mai ridicat decât în multe alte fructe, cum ar fi capsunile, fragii, murele, agrisele, coacazele etc. Morcovul este, de asemenea, foarte bogat în substante minerale: calciu 43,8 mg la 100 grame, fier 1,3 mg, fosfor 18-24 mg, clorura de sodiu 55 mg etc. În plus, el constituie o sursa importanta de caroten sau provitamina A (6%), precum si un stoc masiv de vitamine B1, B2, D, C, K etc. La toate acestea, se adauga proteine si substante glucide insolubile în apa.
          
          Medicament gastric
           Pe lânga valoarea lui nutritiva, morcovul are si numeroase valente terapeutice, asemanatoare medicamentelor de sinteza. De exemplu, constituie un pansament eficace al mucoasei gastro-intestinale, având un rol protector si chiar cicatrizant al peretilor stomacali. Altfel spus, are proprietati antihemoragice, ceea ce îl recomanda în unele afectiuni gastrointestinale. Totodata, morcovul are valente antiseptice (distruge microbii), dar si stimulatoare a sucurilor gastrice si intestinale, fapt ce îl recomanda ca aliment care sporeste pofta de mâncare si care ajuta la digestie.
           Morcovul contribuie si la mentinerea sanatatii dintilor si la întarirea gingiilor. Nu întâmplator stomatologii recomanda ca, înca de la cele mai fragede vârste, sa se formeze obiceiul de „a rontai” cel putin câte un morcov crud pe zi. Efectele benefice ale acestei „indicatii medicale” sunt deja dovedite de cercetarile stiintifice. Consumul de morcovi, în special cruzi, mai are meritul de a ajuta organismul sa se apere de infectii, ca sa nu mai vorbim de faptul ca are o actiune favorabila asupra vederii si ca este un element pretios în combaterea unor boli de piele.
           Combinatia dintre sucul de morcovi, cel de sfecla si cel de castravete reprezinta un remediu deosebit de eficace în tratarea unor alergii si forme gripale.
           Sucul de morcovi poate fi consumat cu usurinta în doze de jumatate de litru pe zi, fiind usor asimilabil de catre organism. O cura de câteva saptamâni este egala cu o cura de sanatate.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Mancare de conopida cu carne

Urmatorul Articol

Papara de pâine

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Papara de pâine

Sufleu de mamaliguta

Pui cu ciuperci

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.