• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 19 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 19 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fibrele alimentare „matura organismului”

Fibrele alimentare „matura organismului”

12 iunie 2003
in Consultatii fara plata
A A

          Alimentatia moderna pledeaza în favoarea hranei bogate în fibre, desi multa vreme s-a considerat ca acestea nu au nici o importanta pentru organism, ba chiar ca îndepartarea lor din meniul zilnic creste valoarea energetica a hranei si mareste eficienta si viteza de absorbtie a constituentilor alimentari, ceea ce pare un avantaj. Cercetarile din ultimii ani au dovedit însa ca e vorba de o greseala si ca fibrele au rolul unor „generali” în procesele metabolice.

          Alimentatia moderna pledeaza în favoarea hranei bogate în fibre, desi multa vreme s-a considerat ca acestea nu au nici o importanta pentru organism, ba chiar ca îndepartarea lor din meniul zilnic creste valoarea energetica a hranei si mareste eficienta si viteza de absorbtie a constituentilor alimentari, ceea ce pare un avantaj. Cercetarile din ultimii ani au dovedit însa ca e vorba de o greseala si ca fibrele au rolul unor „generali” în procesele metabolice.
          Pe ce se baza vechea interpretare? Pe faptul ca într-adevar, fibrele alimentare trec pur si simplu prin tubul digestiv fara sa se absoarba în sânge, deci ce rost mai au? Studiile au aratat însa ca acestea sunt de doua categorii – unele care se dizolva în apa (fibre solubile) si altele care nu se dizolva (fibre insolubile). În functie de aceasta caracteristica a lor, participa în mod diferit la procesele metabolice, favorizându-le în mod cert. Fibrele insolubile absorb si retin apa, în cantitati care depasesc de 4-6 ori volumul lor, dând nastere unei mase spongioase în interiorul stomacului si intestinelor. Rezultatul consta în faptul ca senzatia de „plin” gastric apare mult mai repede decât dupa consumarea de alimente rafinate, sarace în fibre, ceea ce are un efect de protectie fata de supraalimentatie, constituind un ajutor pretios în efortul de control al greutatii corporale.
          Masa fibroasa actioneaza ca un burete îmbibat cu apa, în masura sa umple mai bine intestinele. Consecinta? Activitatea intestinului este stimulata iar evacuarea reziduurilor este accelerata. În cazul alimentelor sarace în fibre, lucrurile se desfasoara complet diferit: acestea pot ramâne zile la rând în interiorul intestinului, formând mase compacte a caror eliminare e dificila. Alimentele bogate în fibre parcurg întregul traiect al tubului digestiv în maximum 24-36 de ore. Aceasta actiune vindeca majoritatea cazurilor de constipatie si reduce considerabil problemele provocate de hemoroizi si diverticuloza intestinala.
          Datorita reducerii timpului de tranzit intestinal, procesele de putrefactie scad considerabil. Efectul consta în reducerea iritatiei peretelui intestinal si vindecarea ulceratiilor prezente în boli ale stomacului si intestinului. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma în mod obisnuit alimente bogate în fibre sunt mai putin afectate de cancerul de colon. Dar efectul binefacator, de „matura a organismului”, se rasfrânge nu numai la nivelul colonului, ci al întregului traseu digestiv.
          Fibrele scad totodata viteza de patrundere în sânge a constituentilor alimentari. Aceasta are ca urmare „netezirea” (nivelarea) maximelor si minimelor nivelului zaharului sangvin, ceea ce asigura organismului un suport energetic mai uniform. Stabilizarea nivelului sangvin al zaharului rezolva majoritatea hipoglicemiilor (scaderi ale nivelului zaharului sangvin) si este un instrument foarte util în controlul diabetului.
          Fibrele solubile ajuta la scaderea colesterolului sangvin, deoarece se ataseaza de produsii derivati din colesterol si îi elimina în afara tractului digestiv, înainte ca organismul sa aiba timp sa-i absoarba.
          
          De unde le procuram?
          
          Fibrele se gasesc din abundenta în toate alimentele vegetale nerafinate – fructe, legume, cereale integrale, zarzavaturi si leguminoase (soia, fasole, mazare, linte etc.). Consumul acestora asigura un aport abundent din toate varietatile de fibre de care organismul are nevoie.
          
          Repere
          
          Fibrele alimentare nu sunt considerate un medicament. Nutritionistii apreciaza ca nu este suficienta o tableta de fibre pe zi pentru a asigura necesarul organismului (ar fi nevoie de un flacon pe zi!). O portie de cereale integrale pe zi, de exemplu, o salata si un fruct acopera însa nevoia de fibre.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Masajul fetei

Urmatorul Articol

1.Vietuietoare de exceptie

Articole Similare

Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Urmatorul Articol

Supa de arpacas, scotiana

Placinta cu carne si rinichi

Biftec la gratar

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 15-21 decembrie 2025

15 decembrie 2025

BERBEC 21.0320.04: Sunteti ghidati de o puternica dorinta de a schimba peisajul,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.