• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fiecare cu fobiile lui

Fiecare cu fobiile lui

10 octombrie 2013
in Consultatii fara plata
A A

Fie ca suntem constienti de aceasta, fie ca nu, toti avem micile sau marile noastre temeri si angoase. Limitandu-ne la acest domeniu incredibil de vast si de raspandit, vom mentiona doar ca in general se cunosc asa-zisele frici cotidiene precum arachnofobia (teama de paianjeni), agorafobia (teama de spatiile largi, deschise) sau claustrofobia (teama de spatiile inchise, inguste, percepute ca sufocante). Totusi, cele mai recente studii de specialitate releva faptul ca in jur de 11% din populatia globului sufera de cel putin una dintre sutele de fobii repertoriate de medicina. Vi le prezentam mai jos numai pe primele 10 clasate ca frecventa si importanta, dar nu neaparat si cele mai periculoase, pe langa cele mentionate mai sus.

 Locul 10 este ocupat de dismorfofobie – teama de a avea un fizic bizar, diform, urat. In functie de imprejurari, aceasta poate fi mai accentuata ori mai slaba si poate determina, dupa o vreme, aparitia unei importante lipse de incredere in propria persoana. Victimele patologiei respective dezvolta deseori stari de depresie si o ingrijorare excesiva legata de fiecare aparitie a lor in public.

 Locul 9 – emetofobia (dar a 7-a cea mai raspandita fobie in intreaga lume) reprezinta teama de a vomita. Un emetofob sufera o spaima puternica, irationala la ideea de a regurgita ceea ce a mancat si de asemenea se va afla intr-o stare de stres avansat cand nu mai vede acest lucru intamplandu-i-se altcuiva.

 Plasata pe pozitia 8, logofobia inseamna imposibilitatea de a citi o carte pana la capat (nu vorbim despre semianalfabetism, inadaptare scolara ori lipsa de motivatie, care sunt fenomene sociale, si nu medicale). Logofobia corespunde fricii patologice de cuvintele scrise, iar persoana care sufera de aceasta problema are de regula o tresarire puternica, un fel de soc la vederea celui mai mic semn de caracter grafic scris de mana. Totusi, partea – sa spunem – incurajatoare a acestei afectiuni este ca de regula frica se limiteaza la cateva cuvinte precise.

 Pe locul 7, arachibutirofobia (o denumire complexa, ca o incurcatura de limba!) reprezinta teama de a avea unt de arahide lipit pe cerul gurii. Daca in Europa aceasta este putin raspandita si cunoscuta, in schimb, in America aduce venituri considerabile psihologilor.

 Halitofobia se situeaza pe locul 6 si este o grija pronuntata legata in mod esential de lumea moderna si de normele acesteia de igiena personala, foarte exigente. Un halitofob se teme ca ar putea avea, indiferent in care moment al zilei, o respiratie urat mirositoare. Ceea ce nu inseamna ca suferiti de aceasta fobie, daca aveti o oarecare jena cand vorbiti in fata unui coleg dupa ce ati servit o mancare cu sos de usturoi, cu ceapa ori branza!

 Fobofobia, de pe locul 5, vine sa ne arate ca exista si o boala… a bolii. Mai exact, vorbim despre frica de a avea fobii (adica frici). Persoanele afectate de aceasta patologie sunt sfatuite sa relativizeze, pe cat posibil, pericolele vietii sau – mai in gluma, mai in serios – sa isi opreasca respiratia.

 Locul 4 – rifofobia tine de unele probleme intime ale fiecaruia dintre noi si reprezinta teama de a-si elibera tractul digestiv de reziduuri. Este o afectiune ce genereaza mari probleme, si nu numai, pentru ca eliminarea deseurilor alimentare din intestin este naturala si absolut obligatorie pentru o sanatate multumitoare, ci si fiindca in timp poate da nastere altor boli, mult mai periculoase.

 Pe locul 3 se claseaza kifofobia, o teama care il impiedica pe cel afectat sa ridice un obiect cazut pe jos, deoarece corespunde fricii de a fi nevoit sa se aplece. Fara nicio nuanta de gluma, se afirma ca aceasta problema ar fi foarte raspandita in randul detinutilor cu antecedente vechi si consistente, din motive pe care nu le comentam aici.

 Pe locul 2 apare paraskevidekatrafobia – o denumire barbara pentru o tema care trimite mai degraba la domeniul superstitiilor: cea fata de ziua de vineri, 13. Problema este insa cat se poate de serioasa la anumite nivele. Potrivit analistilor, aceasta fobie costa in fiecare an milioane de euro pe plan mondial, din cauza schimbarii intempestive a proiectelor de vacanta ale "victimelor", a returnarii unor produse cumparate, a absenteismului din scoli si de la locurile de munca, pe care le provoaca.

 Eleuterofobia, clasata pe locul 1, reprezinta totodata si un paradox al fiintei umane, deoarece ea inseamna teama de a fi liber! Un eleuterofob se va simti rau imediat ce, in diverse contexte ale vietii, i se vor oferi mai multe posibilitati de optiune si va prefera sa-si puna, efectiv, viata in mainile unei persoane oarecare, pe care o considera neutra si mai ales capabila sa aleaga in locul sau, pentru el.

 Daca recunoasteti vreuna dintre aceste fobii ca apartinandu-va si dumneavoastra, luati masuri grabnice, solutia optima in prima etapa fiind prezentarea la medic. Nu omiteti insa realitatea implicita ca in mod esential eliminarea totala si definitiva a acesteia tine numai de constiinta, vointa si puterea dumneavoastra de a lupta cu propriile slabiciuni mai mult ori mai putin sesizabile.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Dovleacul – un remediu redutabil, ignorat

Urmatorul Articol

Toate marfurile „duc” la Roma

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Toate marfurile "duc" la Roma

Arta si suferinta

Palatul de Justitie din Rouen

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.