Sunt numeroase motivele pe care cei ce declara ca ar dori sa renunte la fumat le invoca drept circumstante atenuante pentru lipsa lor de vointa
Teama de a-si supune organismul la inca o frustrare (pe lânga cele resimtite in viata de zi cu zi), lipsa de motivatie pentru a renunta la o placere in favoarea unei „pedepse” autoimpuse, gândul la modificarea siluetei prin acumularea de kilograme, riscul instalarii constipatiei, dificultatea de a renunta la anumite tabieturi legate de acest obicei si care deja fac parte intrinseca din viata fumatorului etc., etc.
Sunt numeroase motivele pe care cei ce declara ca ar dori sa renunte la fumat le invoca drept circumstante atenuante pentru lipsa lor de vointa
Teama de a-si supune organismul la inca o frustrare (pe lânga cele resimtite in viata de zi cu zi), lipsa de motivatie pentru a renunta la o placere in favoarea unei „pedepse” autoimpuse, gândul la modificarea siluetei prin acumularea de kilograme, riscul instalarii constipatiei, dificultatea de a renunta la anumite tabieturi legate de acest obicei si care deja fac parte intrinseca din viata fumatorului etc., etc. Cu alte cuvinte dupa cum aveau sa constate oamenii de stiinta preocupati de aceasta problema, nu atât plamânii sunt cei care, de obicei, „se revolta” in fata hotarârii de a stopa nicotina, ci… capul, creierul, cel care guverneaza psihicul si comportamentul. Tocmai de aceea, medicii si psihologii si-au unit fortele si cunostintele pentru a pune la punct strategii teraputice comportamentale in lupta contra fumatului. Ce inseamna acest lucru?
Motivele fumatorului
In primul rând, adeptii acestei terapii considera ca trebuie luate in calcul motivele fumatorului de a nu abandona acest obicei: fumeaza de placere, pentru a trece mai usor peste unele dificultati, pentru a-si omori plictiseala etc. Dupa care, se face o dozare a nicotinei (prin analiza urinei), test ce va permite ulterior adoptarea celei mai eficiente metode de tratament. Se porneste de la ideea (de altfel unanim recunoscuta) ca dorinta de a fuma este stimulata de doi factori care pot actiona impreuna sau separat: 1. Nevoia fizica de nicotina, ce poate fi redusa treptat cu ajutorul unor produse farmaceutice ce contin si aceasta substanta. 2. Dependenta psihica fata de acest obicei, care se poate corecta, prin evidentierea, rând pe rând, a binefacerilor aduse de abandonarea fumatului (respiratie mai usoara, recapatarea gustului si a mirosului la nivelul normal de perceptie, aspectul neted si luminos al pielii), ca o compensare pentru sentimentul de frustrare in fata „pierderii” suferite. Dar, mai e si…
Pericolul cresterii in greutate
Ce se poate face pentru a inlatura acest pericol? Evident, specialistii au raspuns si la aceasta intrebare chinuitoare: adoptarea unei strategii alimentare specifice, combinata cu activitate fizica. Cunoscându-se faptul ca senzatia de foame este permanenta in cazul persoanelor care renunta la fumat, trebuie creata senzatia de… satietate permanenta. Cum? Prin hrana „cu volum mare”, e vorba de legume si fructe, care sa umple stomacul dupa pofta inimii, dar fara pericolul acumularii nedoritelor kilograme suplimentare. In plus, legumele si fructele vor oferi organismului glucoza de care, mai ales in perioada de readaptare la un stil de viata care exclude fumatul, organismul are mare nevoie. De ce? Deoarece oprirea aportului de nicotina se soldeaza cu diminuarea eliberarii de catre creier a serotoninei (substanta cu efect relaxant asupra sistemului nervos si generatoare de buna dispozitie). Or, glucoza din legume si fructe are acelasi efect cu nicotina, in sensul ca actioneaza asupra eliberarii de serotonina de catre creier. Mai mult, apreciaza sustinatorii acestui tip de tratament, organismul mai poate fi ajutat in acest sens prin administrarea suplimentara a 3g de glucoza pura, de doua-trei ori pe zi, care vor inlocui cu succes efectul relaxant al nicotinei. Si tot in ideea accentuarii senzatiei de satietate si a diminuarii cantitatii de hrana, se recomanda un pahar de suc de struguri sau de portocala cu apa gazoasa (evident, fara zahar), baut inaintea fiecarei mese, care va umple stomacul si va diminua semnificativ foamea accentuata. Iar in ceea ce priveste miscarea fizica, indiferent ce varianta se adopta, aceasta favorizeaza consumul caloriilor suplimentare nevoii organismului, contribuind totodata la mentinerea unui echilibru psihic apt sa faca fata sentimentului de frustrare.
Si, daca organismul este atât de invrajbit impotriva deciziei de a nu mai fuma si cere imperios drogul cu care a fost ani la rând obisnuit (in special dimineata), poate fi… pacalit cu un pahar de apa minerala, guma de mestecat cu nicotina sau cu menta.
Constipatia
O problema reala care poate aparea in urma renuntarii la fumat poate fi si aparitia constipatiei, legata de prezenta receptorilor nicotinici pe peretele colonului. Fiind privati de nicotina obisnuita, acestia nu mai stimuleaza contractiile intestinului si activarea defecatiei. Numai ca in prezent, cercetarile medicale au demonstrat ca un aport suplimentar de magneziu in organism are meritul de a inlatura si acest fenomen destul de frecvent.
Desigur, abandonarea fumatului nu e un lucru usor si tocamai de aceea extrem de multi fumatori care se considera iremediabil invinsi de acest viciu declara ca si-ar fi dorit sa nu fi inceput niciodata sa fumeze, dar ca e prea târziu sa mai incerce ceva. Cu toate acestea, niciodata nu e prea târziu sa-ti ingrijesti sanatatea si sa dai la o parte lucrurile care ti-o pun in pericol…
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii