Se cunoaste destul de putin faptul ca alimentele pot interactiona cu medicamentele si, de cele mai multe ori, in detrimentul actiunii terapeutice medicamentoase. In plus, exista conceptia generala – dar nu si general valabila! – conform careia ce-i natural nu dauneaza. In nenumarate cazuri alimentele si plantele terapeutice interactioneaza cu medicatia, iar consecintele pot fi severe. Acest lucru se intampla deoarece alimentele si plantele pot altera felul in care organismul metabolizeaza medicamentele.
– Potrivit nutritionistilor, alcoolul este o substanta care interactioneaza practic cu toate medicamentele, dar in special cu medicatia antidepresiva si cu antibioticele. De asemenea, actiunea medicamentelor anticoagulante poate fi influentata de consumul excesiv de spanac, broccoli, legume cu frunze verzi care contin vitamina K (aceasta favorizeaza coagularea sangelui).
– Excesul de fibre alimentare poate afecta absorbtia medicamentelor analgezice (calmante ale durerii) si a medicatiei cardiace. u Usturoiul are actiune antihipertensiva si de aceea, asociat in exces cu medicatia pentru tratarea hipertensiunii arteriale, poate conduce la hipotensiune severa. u Totodata, branza fermentata (cu mucegai, parmezan) si bauturile alcoolice interactioneaza cu medicatia antidepresiva, principala reactie fiind simtita la nivelul tensiunii arteriale. u Sucul de grapefruit sau fructul consumat ca atare interactioneaza cu medicatia anticolesterol, contraceptiva si antialergica.
– Laptele si sucul de portocale pot interactiona cu efectul terapeutic al antibioticelor. u Bauturile cofeinizate pot altera actiunea medicatiei antiastmatice, din cauza excitabilitatii excesive la care se poate ajunge.
– Si carnea indelung preparata pe gratar poate inhiba medicatia antiastmatica, in special pe cea care contine teofilina.
Ca o concluzie a celor aratate de nutritionisti, in perioada administrarii unui tratament medicamentos se impune un control strict al dietei urmate, pentru a maximiza eficienta terapeutica a tratamentului, dar si pentru a asigura nevoile energetice si nutritive ale alimentelor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii